Οι δοκιμές για το νέο αμερικανικό αυτοκινούμενο πυροβόλο 155 χιλιοστών αυξημένης εμβελείας (Extended Range Cannon Artillery, ERCA) συνεχίζονται εντατικά. Και σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Picatinny Arsenal, του κέντρου δοκιμών πυροβόλων και πυρομαχικών του Αμερικανικού Στρατού στο New Jersey, έχει σημειωθεί σημαντική εξέλιξη στον αυτόματο σύστημα γέμισης του πυροβόλου. Το συγκεκριμένο είναι κεντρικό στοιχείο του ERCA καθώς το σχέδιο προβλέπει όχι μόνο ένα πυροβόλο με μεγάλη ακτίνα δράσης (ήδη οι δοκιμές ξεπέρασαν τα 70 χιλιόμετρα) αλλά με εξαιρετικά ταχύ ρυθμό βολής.
Το αυτόματο σύστημα γέμισης σχεδιάζεται για να μπορεί να επιλέγει βλήμα, γέμισμα και πυροκροτητή από την αποθήκη, να τα συνδυάζει και να τροφοδοτεί το πυροβόλο με ρυθμό 2-3 φορές ταχύτερα από ένα ανθρώπινο πλήρωμα! Και μάλιστα να συντηρεί ένα τέτοιο ρυθμό βολής χωρίς να υπερθερμαίνεται η κάννη. Προς το παρόν ένα δοκιμαστικό αυτόματο σύστημα έχει καταφέρει ρυθμό 7 βολών το λεπτό, αλλά ο στόχος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Οι τελευταίες δοκιμές βολών με κανονικά πυρομαχικά έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο ώστε να ελεγχθεί ένας ακόμη πιο εξελιγμένος μηχανισμός όσο και το λογισμικό του συστήματος.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός Jimmy Lee, η αυξημένη ταχυβολία δεν εξαρτάται μόνο από το σύστημα αυτόματου γεμίσματος αλλά απαιτεί μια συνολική βελτίωση: Το πυροβόλο πρέπει να μπορεί να κινείται γρήγορα ώστε να επανέρχεται σε θέση βολής μετά τη γέμιση, το κλείστρο πρέπει να γίνει ταχύτερο στη λειτουργία του και ισχυρότερο για να αντέξει τις τεράστιες πιέσεις των ενισχυμένων γεμισμάτων, η σχεδίαση του πρέπει να επιτρέπει την συγκράτηση των γεμισμάτων όταν οπισθοχωρεί ο φορτωτής τους, ενώ όλο το όχημα πρέπει να αντέχει τους έντονους κραδασμούς από τις συνεχόμενες βολές.
Συνολικά το σχέδιο του ERCA είναι πολύ φιλόδοξο καθώς επιχειρεί να εξελίξει και να συνθέσει σε ένα λειτουργικό σύνολο πολλές νέες τεχνολογίες. Νέα βλήματα, νέα ενισχυμένα γεμίσματα, νέο πυροβόλο μεγάλου μήκους, αυτόματος γεμιστής, συνολικά αυτόματη λειτουργία. Η τελευταία μάλιστα προβλέπει ότι το μελλοντικό αυτοκινούμενο πυροβόλο δεν θα χρειάζεται καν πλήρωμα για τη βολή, καθώς θα μπορεί να σταθμεύει και με τηλεχειρισμό να εκτελεί ταχείες βολές, πριν αναχωρήσει για νέα θέση κάλυψης.
Στο τέλος θα γίνουν όλα τηλεχειριζόμενα.
Καφε θα φτιάχνει?
Θα κάνουν καμιά δεκαριά χρόνια να το τελειοποιήσουν, με την πολυπλοκότητα που έχει, αλλά να το έχουμε υπόψη. Θα πρέπει όμως να προχωρήσουμε άμεσα σε πυροβόλα και βλήματα μεγάλου βεληνεκούς και ακρίβειας, όπως έχει κάνει ήδη η Εθνική Φρουρά. Στα νησιά θα χρησιμεύσουν και για επιθέσεις σε πλοία με στόχο την εξάντληση των CIWS ή την καταστροφή κρίσιμων αισθητήρων τους. Μετά θα είναι τελείως ευάλωτα σε επιθέσεις αντιπλοικών πυραύλων, που μπορεί να είναι και από επάκτιες συστοιχίες. Γι’ αυτό και το καθημερινό αίτημα για αποστρατικοποίηση των νησιών – δε μπορούν να επιχειρήσουν στο Αιγαίο με ικανό πυροβολικό πάνω. Τα UAV και τα MAM-L δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτό που μπορεί να κάνει το πυροβολικό και από πλευράς αριθμού βλημάτων και από άποψη εκρηκτικής ύλης.
Πόση θα είναι η εμβέλειά του;
Εμεις χρειαζομασται πυραυλους PrSM ακτινας 500 κμ για τα ΜΛΡΣ μας (γκειμ τσεινζερ σε ΑΣΔΕΝ και Θρακη) και οχι τετοιους βεντουζους
Απο κοντα την ΛΜ (για πρεσιζιον στρικ μισιλια)