19.8 C
Athens
Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΠόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξοντωτικές απώλειες υλικού και από τις δύο πλευρές

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξοντωτικές απώλειες υλικού και από τις δύο πλευρές

- Advertisement -

Πόσο μεγάλη είναι η σύγκρουση στην Ουκρανία από πλευράς φθοράς πολεμικού υλικού; Μια κρίσιμη ερώτηση καθώς η απάντηση -και κυρίως η προέκταση της- μπορεί να μας δώσει ενδείξεις για τις αντοχές κάθε πλευράς στο να συνεχιστεί αυτός ο βιαιότατος πόλεμος. Σε μια ανασκόπηση λοιπόν που έκανε το γνωστό site www.oryxspioenkop.com το οποίο καταγράφει τις εκατέρωθεν απώλειες υλικού, φροντίζοντας όμως να καταχωρεί μόνο εκείνες για τις οποίες υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα ή και βιντεοσκόπηση (άρα σαφώς τα νούμερα είναι μικρότερα της πραγματικότητας), μας δίνει μια εντυπωσιακή εικόνα. Αρχικά ας δούμε τις απώλειες συγκριτικά (με βάση την πιο πρόσφατη ανανέωση στοιχείων), ανά τύπο όπλου:

ΤΥΠΟΣΡΩΣΙΚΑΟΥΚΡΑΝΙΚΑ
Άρματα μάχης1.673459
Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης772262
Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού2.298700
Οχήματα μεταφοράς προσωπικού με ελαφρά θωράκιση220304
Σταθμοί διοίκησης-κέντρα τηλεπικοινωνιών2258
Οχήματα μηχανικού26842
Αυτοκινούμενα με εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων3721
Υποστήριξης πυροβολικού9222
Συρόμενο πυροβολικό16498
Αυτοκινούμενο πυροβολικό331109
Πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών17138
Συστήματα εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων9288
Φορτηγά, τζιπ, κ.α.2.259512
Κινητά ραντάρ2148
Αεροσκάφη6957
Ελικόπτερα7529
Μη επανδρωμένα οπλισμένα αεροσκάφη715
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρατήρησης17758
Πλοία1225

 

Από τον παραπάνω πίνακα παρατηρούμε πως σε πολλές κατηγορίες κύριου υλικού οι ρωσικές απώλειες είναι τριπλάσιες έως τετραπλάσιες των ουκρανικών. Και με μεγάλο μέρος ρωσικών συστημάτων να καταλήγουν στην ουκρανική πλευρά, η οποία τα χρησιμοποιεί ως αναπλήρωση απωλειών, αν και συμβαίνει και το αντίστροφο. Π.χ. Στα άρματα μάχης, από τα 1.657 ρωσικά άρματα που έχουν χαθεί τα 546 έχουν καταληφθεί από τους Ουκρανούς, ενώ αντίστροφα από τα 459 Ουκρανικά οι Ρώσοι έχουν πάρει τα 144.

Διαφορές υπάρχουν και σε ποιοτικό επίπεδο, π.χ. στα πλοία, η Ουκρανία έχει χάσει 25, ουσιαστικά το σύνολο του μικρού ναυτικού της, αλλά στις 12 απώλειες της Ρωσίας περιλαμβάνεται το καταδρομικό Μόσκβα και το πλοίο υποστήριξης αποβάσεων Σαρατόφ, δηλαδή δύο κύριες μονάδες με το τονάζ τους να υπερκαλύπτει την ουκρανική καταστροφή.

Σε επίπεδο αρμάτων μάχης, η Ρωσία καταγράφει απώλειες πολλών σύγχρονων όπως 383 Τ-80 (διάφορες εκδόσεις) και 46 Τ-90 όπως και 472 Τ-72Β3 (τα πιο σύγχρονα του τύπου), ενώ η Ουκρανία έχει χάσει 40 Τ-80 και 99 Τ-72 (πάλι διαφόρων τύπων).

Στα αεροσκάφη παραδόξως υπάρχει σχετική ισορροπία (πάντα με τα στοιχεία του Oryx που ξαναλέμε, μετρούν μόνο τα όσα έχουν καταγραφεί σε εικόνα να καταστρέφονται). Εδώ η Ουκρανία μετρά 16 MiG-29, 7 Su-27, 16 Su-25 και 13 Su-24, δηλαδή περίπου τη μισή αεροπορία της. Η Ρωσία από την πλευρά της έχει χάσει από ένα MiG-31, Su-30, Su-35, 25 Su-25, 9 Su-24, 18 Su-34.

Τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλουμε από τα παραπάνω, με την απαραίτητη βέβαια επιφύλαξη καθώς σίγουρα τα νούμερα που παρατίθενται είναι μια «μερίδα» του συνόλου.

Α. Η Ρωσία έχει πολύ μεγαλύτερες απώλειες σε χερσαίο υλικό, κάτι που εξηγείται καθώς είναι επιτιθέμενη με πολλές από τις φθορές να σημειώνονται στην αρχή του πολέμου. Στα υλικά που χάνει περιέχεται και σημαντικό τμήμα από τα καλύτερα της όπλα. Παρόλα αυτά διατηρεί ακόμη απίθανα αποθέματα, κυρίως σε αρματικό δυναμικό (εκτιμάται ότι σε αποθήκευση υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 άρματα αλλά θέλουν μεγάλη εργασία για να γίνουν μάχιμα). Η Ουκρανία έχει αιμορραγήσει σοβαρά, αλλά όχι τόσο που να αδρανοποιηθεί, όμως είναι σαφές γιατί πιέζει τόσο για δυτικό υλικό.

Β. Η σύγκρουση γίνεται κυρίως στην ξηρά, ο ρόλος της αεροπορίας έχει περιοριστεί εκατέρωθεν, καθώς η προτίμηση έχει στραφεί στους βομβαρδισμούς με πυραύλους και πλέον και με μη επανδρωμένα «καμικάζι» (η Ρωσία) και σε μη επανδρωμένα διαφόρων τύπων, πολλά μετασκευασμένα τετρακόπτερα εμπορίου (η Ουκρανία). Εδώ να πούμε πως οι 15 απώλειες οπλισμένων μη επανδρωμένων Ουκρανικών αεροσκαφών που εμφανίζονται στη λίστα, είναι όλες Bayraktar TB2. Η «απόσυρση» της αεροπορίας πάνω από το πεδίο της μάχης μπορεί να ερμηνευθεί από τις μεγάλες απώλειες (αφορά κυρίως την Ουκρανία) αλλά και την απροθυμία υπερέκθεσης σε ένα κορεσμένο πεδίο μάχης από αντιαεροπορικά (Ρωσία). Έτσι τα ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά εδώ και αρκετούς μήνες προτιμούν την ασφαλή άφεση πυραύλων από απόσταση, από τις πολύ επικίνδυνες επιθέσεις υποστήριξης εδάφους όπου είχαν και σοβαρές απώλειες.

Γ. Το ότι οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν κοινά/παρεμφερή υλικά δίνει την ευκαιρία της «αλληλοτροφοδότησης». Έτσι άρματα, τεθωρακισμένα, φορτηγά, κ.λπ. ανταλλάσσονται στο πεδίο της μάχης, κανιβαλίζονται για ανταλλακτικά και πυρομαχικά, αλλάζουν «σημαία» και μπαίνουν ξανά στην χοάνη του πολέμου. Σαφέστατη ένδειξη πως το υλικό που γνωρίζεις -έστω και αν είναι ξεπερασμένο- είναι αυτό που μπορείς να χρησιμοποιείς σε μεγάλο βάθος χρόνου. Πάντως οι Ουκρανοί εδώ ξεχωρίζουν γιατί καταφέρνουν να αξιοποιήσουν γρήγορα και δυτικό υλικό, έστω και φθείροντας το γρήγορα. Αλλά ο πόλεμος δεν «υπακούει» σε νόρμες χρήσης και πίνακες φθοράς…

Δ. Σαφώς η παραπάνω ροή απωλειών είναι εξαντλητική. Μιλάμε για 11 μήνες και πάνω από 12.000 συστήματα (όλων των τύπων) να έχουν ήδη καταστραφεί ή δεχθεί σοβαρές φθορές (και για τις δύο πλευρές), ενώ είναι βεβαιωμένη η αίσθηση πως οι πραγματικές απώλειες θα είναι αρκετά περισσότερες. Κατανοούμε εδώ λοιπόν πως μετρήματα του τύπου «μια χώρα έχει χίλια άρματα» μπορεί να παρουσιαστούν ελάχιστα μπροστά σε μια σχετικά «ισόρροπη» σύγκρουση υψηλής έντασης, που θα παραταθεί πέρα από μερικές εβδομάδες.

12 από τις 16 χώρες-χρήστες Leopard 2 στην Ευρώπη πρόθυμες για αποστολή σε Ουκρανία

Ε. Οι εκατέρωθεν μεγάλες φθορές υλικού είναι και ένα ειδικό γεγονός: Καθώς «συγκρούονται» δύο τεράστια αποθέματα. Από τη μια το εξωφρενικό σοβιετικό του Ψυχρού Πολέμου (με παραγωγή δεκάδων χιλιάδων τεθωρακισμένων) και από την άλλη το συνδυασμένο απόθεμα της Δύσης σε παλαιά και νέα συστήματα, που έστω με διάφορες καθυστερήσεις καταφέρνει να το στέλνει στο Κίεβο, παρότι πολλές φορές θυμίζει  καρνάβαλο από πλευράς ποικιλίας/πολυτυπίας.

Εκτίμηση μας: Κλείνει χρόνος σε αυτό τον πόλεμο που η Ρωσική επιθετικότητα έχει γνωρίσει μια σημαντική απώλεια κύρους και υλικού και φυσικά ανθρώπινων ζωών, ενώ η ουκρανική ανθεκτικότητα κρύβει επίσης μια εξοντωτική αιμορραγία ανθρώπων και υποδομών. Ο ρυθμός αυτός «κατανάλωσης» είναι μια αμοιβαία καταστροφή και δύσκολα μπορεί να συνεχιστεί, τουλάχιστον στην ίδια ένταση. Για αυτό και φέτος έχουμε την πρόβλεψη για κάποια «μεγάλη σύγκρουση» στις αρχές του έτους (και οι δύο πλευρές συσσωρεύουν όπλα και προσωπικό) που είτε θα εκτονώσει την πολεμική δράση, είτε θα εξαντλήσει τελείως και τις δύο πλευρές.

Ουκρανία: Αναμένει μεγάλη επίθεση της Ρωσίας και προειδοποιεί τη Δύση

Δυστυχώς εδώ έχουμε στην Ουκρανία ένα κάκιστο ιστορικό. Όταν αποσχίσθηκαν οι δύο μεγάλες ρωσόφωνες περιοχές στα ανατολικά, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ το 2014, ξεκίνησε στη γραμμή αντιπαράθεσης ένας υπόκωφος πόλεμος: με αψιμαχίες, μονομαχίες πυροβολικού, δράση περιπόλων και ελεύθερων σκοπευτών, που κράτησε έως το 2022 και την ρωσική εισβολή. Από το 2015 και μετά η σύγκρουση αυτή ήταν σχεδόν καθημερινή, χωρίς μεγάλες νίκες/ήττες αλλά μια ανοιχτή πληγή. Υπάρχει λοιπόν μια «παράδοση» στην περιοχή που ίσως επαναληφθεί, δηλαδή μετά από μια μεγάλη εξαντλητική σύγκρουση, να παγιωθεί μια γραμμή διαρκούς μετώπου, μια «γκρίζα ζώνη» στο διηνεκές. Ότι χειρότερο δηλαδή και για τις δύο χώρες και για τον κόσμο μας. 

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

72 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
72 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
FilipposGR

O Oryx κάνει εξαιρετική δουλειά από την αρχή του πολέμου.

Συμφωνώ με την κατακλείδα. Χωρίς ξεκάθαρη νίκη, ο πόλεμος δεν θα τελειώσει ποτέ. Μπορεί να υπάρξει κάποια κατάπαυση πυρός ή συνθήκη ειρήνης, σε λίγα χρόνια όμως πάλι θα ξαναρχίσει.

Πως ορίζεται η νίκη; Για τους Ρώσους, η κατάλυση του Ουκρανικού κράτους και η ενσωμάτωση του στην Ρωσία. Ακόμα κι αν αναγκαστούν οι Ουκρανοί να συνθηκολογήσουν και να αποδεχθούν την απώλεια εδαφών, σε λίγα χρόνια οι Ρώσοι θα δοκιμάσουν πάλι να τους κατακτήσουν. Για τους Ουκρανούς νίκη είναι η εκδίωξη των Ρώσων από τα εδάφη τους και η κατάλυση των ψευδοδημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ. Πολύ δύσκολα θα δεχθούν οι πολίτες ειρήνη με οτιδήποτε λιγότερο, ειδικά μετά από τόσες απώλειες.

Ρεαλιστικά όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία, ειρήνη δεν νομίζω να δούμε. Μοναδική ελπίδα είναι ή να έχει κάποια ανίατη ασθένεια όπως ισχυρίζονται κάποιοι και αυτή να κάνει την δουλειά της ή να ανατραπεί από τους αυλικούς του.

billy

Ας κρατάμε εμείς στις αποθήκες τα Corsair και τα Mirage F-1 και τα Μ-48Α1 και όλα τα υπόλοιπα . Δεν ξέρει ποτέ κανείς πως έρχονται τα πράγματα ….

StNy

Δεν νομίζω η Ρωσία να βγάλει το πόδι από το γκάζι όσο μπορεί με αναλογία 1/3 με 1/4 να εξουδετερώνει πολύ περισσότερους Ουκρανούς από όσο χάνει. Ούτε έχει κίνητρο για γρήγορη επίθεση. Υπάρχει ένα ρητό χάνεις εδάφη έχεις στρατιώτες μπορείς να ανακαταλάβεις τα χαμένα, δεν έχεις στρατιώτες έχεις εδάφη στο τέλος δεν θα έχεις τίποτα από τα δύο. Η Ουκρανία χρειάζεται να περιορίσει τις απώλειες της πολεμόντας απο στρατηγικά αμυντικά μέρη που έχει το πλεονέκτημα και οι Δυτικοί να της δώσουν όπλα που θα μπορούν να τιμωρήσουν το Ρωσικό πυροβολικό που κάνει πάρτυ στο πόλεμο. Πιστεύω μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της διαφαινόμενης Ουκρανικής ήττας είναι η αδυναμία της στρατηγικής ηγεσίας να υποχωρεί από μέρη που έχουν περικυκλωθεί από τους Ρώσους κάτι που οι Ρώσοι έκαναν επανηλλημένα ότας είχαν το τακτικό μειωνέκτημα.

christos_choris_a

Η λίστα των απωλειών δεν είναι και τόσο πιστευτή. Η Ουκρανία έχει εξαντλήσει πέρα απ’ το σύνολο του αρματικού της δυναμικού πριν απ’ τον πόλεμο και τα άρματα μάχης Σοβιετικής προέλευσης της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα μαχητικά αεροσκάφη ( που σχεδόν έχουν εξαντληθεί όλα τα MiG και τα Sukhoi του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας ). Οι απελπισμένες εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου για Δυτικά άρματα μάχης και για αεροσκάφη οφείλονται στην εξάντληση αυτού του τεράστιου αποθέματος. Στους στόχους που έχει καταστρέψει το Ρωσικό πυροβολικό και τα αντιαρματικά του Ρωσικού Στρατού θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα εκατοντάδες τεθωρακισμένα τυπου MRAP καθώς και τα Τουρκικά KIRPI, τα αντίστοιχα Καναδικά και Αυστραλιανά και τέλος τα Ουκρανικής κατασκευής τύπου “Βουκεφάλας”. Ο εκπρόσωπος άμυνας της Ρωσίας κάνει λόγο για ένα άθροισμα Ουκρανικών αρμάτων μάχης, ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ ( και τα BMP-1 που τους στείλαμε ) καθώς και τα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης τύπου MRAP που ξεπερνά τα 7.700 οχήματα.

oplitis84

Η ιστορία μας διδάσκει αμέτρητες φορές ότι 1 αμυνόμενος μπορεί να εξουδετερωσει έως 5 επιτιθοντες και το αντίστροφο. Για να έχεις την απόλυτη κυριαρχία ή νίκη στον πόλεμο ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μέχρι κ 1 προς 6. Οπότε τι συμπεράσματα βγάζουμε ότι είναι λογικό σε μια τέτοια σύρραξη ο εισβολείς να αιμορραγει στις απώλειες αρμάτων μέχρι και τετραπλασιες φορές, σε ότι αφορά το πεζικό εκεί τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο χειρότερα και οι ανθρώπινες απώλειες πολύ μεγαλύτερες.

CKS

Μύνημα ελήφθη:
Επένδυση σε εγκαταστάσεις μακράς αποθήκευσης αρμάτων, και γενικά κάθε τύπου οπλισμού.
Τέρμα η μετατροπή πολύτιμου υλικού σε κατσαρόλες ή εναπόθεση στην ύπαιθρο.

CEF

Για τη μεγάλη φθορά υλικού υπεύθυνα είναι τα όπλα ακριβείας μαζί με την ευχερή στοχοποίηση από τρίτα μέσα, όπως UAV και δορυφόρους.

Το ότι ο επιτιθέμενος έχει μεγαλύτερη φθορά είναι απολύτως φυσιολογικό γιατί πρέπει να ανοιχτεί στο πεδίο και μάλιστα από σημεία συγκέντρωσης. Αντίθετα, ο αμυνόμενος όντας σε διασπορά (για να φυλάει όλο το μέτωπο) και υπό κάλυψη-απόκρυψη είναι πολύ πιο προστατευμένος. Αρκεί να έχει όπλα ακριβείας, καλή αναγνώριση και καλό ανεφοδιασμό για να αντιμετωπίσει υπέρτερες δυνάμεις που θα συγκεντρωθούν για να διασπάσουν (μαζί με ικανές εφεδρείες πίσω του).

Ως προς την εξέλιξη του πολέμου νομίζω ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει πάλι να καταλάβει το Κίεβο, με περισσότερες δυνάμεις αυτή την φορά. Αλλιώς δε μπορεί να πετύχει τερματισμό του πολέμου και η φθορά θα συνεχιστεί. Έχει ένα σύντομο παράθυρο ευκαιρίας πριν τον σοβαρό επανεξοπλισμό της Ουκρανίας.

stratego

Καλή η ανάλυση αλλά δεν είναι πλήρης και άρα δεν είναι αντιπροσωπευτική του τι μέλλει γενέσθαι.

Λείπει η ανάλυση των απωλειών του ανθρώπινου παράγοντα και πιο συγκεκριμένα η ποιοτική ανάλυση και όχι η ποσοτική.

Από τις πρόσφατες εξαγγελίες του Ζελένσκι να στείλουν οι χώρες της Δύσης πίσω στην Ουκρανία όσους πρόσφυγες έχουν καταφύγει εκεί και μπορούν να φέρουν όπλα, καταλαβαίνουμε το προφανές: το μεγαλύτερο έλλειμμα οι Ουκρανοί το έχουν σε μάχιμο ανθρώπινο δυναμικό.

Έχουν ήδη κάνει νομίζω 6 επιστρατεύσεις αλλά τα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης είναι φτωχά.

Οι Ουκρανοί απλά δεν έχουν πλέον έμπειρο μάχιμο προσωπικό όπως το αρχικό Τάγμα Αζόφ, το οποίο δυστυχώς για αυτούς εξαϋλώθηκε.

Έχουν μείνει να παλεύουν με αμάθητους σε πόλεμο ανθρώπους, απλούς πολίτες, με χαμηλό ηθικό και φόβο για την ζωή τους σε ένα απάνθρωπα βάρβαρο πεδίο μάχης.

Η Ρωσική προέλαση που λαμβάνει χώρα μετά την πτώση του Σολεντάρ, οφείλεται καθαρά στην απογοήτευση του Ουκρανικού προσωπικού.

Οι Ρώσοι από την άλλη έχουν άφθονο έμπειρο προσωπικό, τόσο μισθοφορικό (Wagner, Τσετσένους κ.α.) όσο και τους δικούς τους στρατεύσιμους καθώς μεγάλο μέρος των απωλειών τους αφορά τα τάγματα Εθνοφυλάκων του Ντονέσκ και του Λουχάνσκ.

Ιδιαίτερα και με την επιστράτευση των 300.000 και την σταδιακή εκπαίδευσή τους, υπερέχει ποιοτικά και πλέον και αριθμητικά έναντι των Ουκρανών που ας μην ξεχνάμε αριθμούν περί τα 40 εκατομμύρια κόσμο και δεν δικαιολογείται να μην βρίσκουν πρόθυμους να πολεμήσουν.

Τι λοιπόν περιμένουμε να συμβεί?

Α. Μετά την πρώση του Μπαχμούτ, μία πλήρη κατάρρευση του μετώπου στην Ανατολική Ουκρανία

ή

Β. Την αποστολή μαζί με τον εξοπλισμό και στρατιωτικό προσωπικό από τις Δυτικές χώρες γιατί οι ίδιοι Ουκρανοί δεν φτάνουν.

Επειδή λόγω των εκλογών θα την γλιτώσουμε προσωρινά, το Καλοκαίρι θα δούμε να ετοιμάζονται και για εμάς φύλλα πορείας για ενίσχυση του αγώνα των Ουκρανών, ίδια με το απόσπασμα που στείλαμε επί Βενιζέλου στην μάχη της Κριμαίας το 1919. Μακάρι ο πόλεμος να έχει λήξει μέχρι τότε.

Για όσους δεν το πιστεύουν να θυμίσω ότι είθισται η Ιστορία να επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.

Ted

Δεν το γνώριζα το site αυτό
Οπότε αυτό που έκανα ήταν να γυρίσω πίσω και να δω πότε και με ποιο θέμα ξεκίνησε

Λοιπόν, όπως φαίνεται από το ιστορικό των άρθρων του, το Site ξεκίνησε το 2014, με πρώτο άρθρο για την ρωσική βοήθεια στον Ασσαντ, με σαφή αρνητική διάθεση και προς τους δύο (Συρία και Ρωσία). Ήταν ακριβώς η περίοδος πριν την ενεργό εμπλοκή της Ρωσίας που διέσωσε τον δικτάτορα Άσσαντ και μαζί του και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Συρίων Χριστιανών.
Μπορεί όμως να είχε ξεκινήσει πιο παλιά και απλά να έχει αυτό ως πρώτο διαθέσιμο άρθρο

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι το site τα χρήματα που συγκεντρώνει τα δίνει στην………….. Ουκρανία

Hi, thank you for checking out our Patreon! Due to the suffering in Ukraine, all of the proceeds generated by our Patreon page will go towards helping Ukrainian civilians and refugees. As Patreon takes away a cut from the money, we kindly ask you to donate to charities directly in case you were thinking about supporting us. Thank you so muc

Μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικό και οι πληροφορίες αξιόπιστες ?
Η ταπεινή μου άποψη όχι
Εννοείται ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει πολύ περισσότερο εξοπλισμό, αλλά πιστεύω όχι με την αναφερόμενη αναλογία.

zap

Όλα στηρίζονται σε μια απλή υπόθεση. Ότι η Ρωσικη πλευρα ειναι ανικανη να αλλάξει τακτικές.

Αν όμως γίνει αυτό, τα πράγματα δσκολευουν πολυ, Για όλους μας.

Panagiotis

Από αυτά που διαβάζω, γενικά και σε διάφορες πηγές, δεν μπορώ να πιστέψω πως οι Ουκρανοί έχουν την ικανότητα να αντεπεξέλθουν αν δεν εμπλακεί πιο αποφασιστικά το ΝΑΤΟ.
Δεν είναι κάτι που θέλω να γίνει αλλά μια απλή διαπίστωση. Οι Ρώσσοι όσο και αν λέμε πως είναι κατώτεροι, σε τακτικό και σε εξοπλιστικό επίπεδο, από την δύση δεν παύουν να είναι μια υπερδύναμη με αρκετά μεγάλα αποθέματα υλικού και ανθρώπων και διάθεση να ανακτήσει την παλιά της δόξα και κυρίως την επιροή.

Theodoros Orestis Skapinakis

Είναι πραγματικά σπαζοκεφαλιά πώς θα κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο. Πιθανολογώ ότι τα ρωσικά εργοστάσια ήδη θα λειτουργούν νυχθημερόν για να φέρουν σε λειτουργική κατάσταση τα εκατοντάδες αποθηκευμένα τεθωρακισμένα και άρματα μάχης σοβιετικής περιόδου για να κάνουν το τελικό γιουρούσι που θα κάμψει την εύλογη αδιαλλαξία του Ζελενσκυ.
Η δε πρεμούρα για άρματα μάχης από την πλευρά της Ουκρανίας έχει ως λόγο την ιδέα ότι χρειάζεται από την μεριά της ικανότητα ελιγμού που μάλλον έχει χαθεί λόγω των απωλειών εδώ και αρκετό καιρό μήπως και ανατρέψει τις ρωσικές θέσεις.
Εν τω μεταξύ οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να είναι τεράστιες, ιδίως για τους Ουκρανούς…
Καλό είναι να υπάρξει συμβιβασμός…

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

DEFEA 2025: Το Forum της ΠΤΗΣΗΣ για το Follow On Support των ελληνικών αεροπορικών μέσων

To περιοδικό ΠΤΗΣΗ και η ιστοσελίδα flight.com.gr, στα πλαίσια της αμυντικής έκθεσης DEFEA 2025, έκαναν ένα δίωρο forum σχετικά με το θέμα της Εν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η Αερομαχία του Κασμίρ, αεροπορικό έπος εν έτει 2025 με πολλά...

76
Η νύχτα της 6ης προς 7η Μαΐου 2025 θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όσων παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές αναταράξεις στη Νότια Ασία, καθώς οι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Μαΐου 1912: Η απαρχή της RAF

0
Συγκροτείται στη Βρετανία το «Βασιλικό Σώμα Αέρος» με βάση το Εναέριο Τάγμα του Σώματος Μηχανικού, με ναυτική και χερσαία πτέρυγα, σχολή εκπαίδευσης και εργοστάσιο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Δικαστής έκρινε ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να επικαλείται νόμο του 18ου αιώνα για την απέλαση μεταναστών

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επικαλεστεί νόμο του 18ου αιώνα για τους «αλλοδαπούς εχθρούς» προκειμένου να απελαύνει μετανάστες που πιστεύεται...

Η ΕΕ συμφώνησε στο 17ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε μια 17η δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό...

Κίνα-Κολομβία: Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού»

Η Κίνα και η Κολομβία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία με στόχο να ενταχθεί η νοτιοαμερικανική χώρα στο μεγάλο κινεζικό πρόγραμμα υποδομών των «Νέων Δρόμων του...