Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε χθες σε ενημέρωση του Κογκρέσου γύρω από την πιθανή πώληση έως 50 προηγμένων μαχητικών F-35Α στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Σύμφωνα με μια σειρά ξένων δημοσιευμάτων, αυτό είναι το πιο πρόσφατο βήμα στην προσπάθεια των ΗΑΕ να αποκτήσουν το «αόρατο» μαχητικό της Lockheed Martin, αφότου αποφάσισαν να αναγνωρίσουν το Ισραήλ, σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Εφόσον το καταφέρουν, τα F-35A θα πλαισιώσουν τα διαθέσιμα αεροσκάφη F-16E/F Block 60 και Mirage 2000-9.
Η πιθανή πώληση των F-35A στα ΗΑΕ θα κοστίσει περίπου $10 δις. Η πιθανή πώλησή τους έχει ωστόσο προκαλέσει αντιδράσεις σε Αμερικανούς αξιωματούχους και πολιτικούς, επειδή οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί στο Ισραήλ ότι θα έχει πάντα καλύτερα όπλα από αυτά που οι αραβικές χώρες χρησιμοποιούν. Με τη σειρά του, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η ποιοτική υπεροχή του Ισραήλ θα διατηρηθεί, χωρίς όμως να εξηγεί δημόσια τι προσφέρει σαν αποζημίωση στο Τελ-Αβίβ.
Το Ισραήλ είναι σήμερα ο μοναδικός χρήστης του F-35 στη Μέση Ανατολή.
Ελπίζω οι δικοί μας να παρακολουθούν στενά το συγκεκριμένο ζήτημα. Πιστύω πως τα ΗΑΕ δεν μπορούν να εντάξουν 50 νέα μαχητικά και μάλιστα τόσο εξελιγμένα χωρίς να αποσύρουν έναν αριθμό παλιότερων. Δεν έχουν το προσωπικό και δεν ξέρω πόσους μισθοφόρους ακόμα μπορούν να “αντέξουν”.
Υποθετω οτι το συμβολαιο περιλαμβανει και συντηρηση (και οχι “υποστηριξη” οπως εχει επικρατησει να λεγεται, λεξη η οποια αποτελει μεταφραση του Αγγλικου “support”).
(Να με συγχωρεσεουν οι συν-σχολιαστες, Ο καθενας εχει τη λοξα του. Εγω, αν και αμορφωτος και ξεχνωντας τους τονους, εχω τις Αγγλικες μεταφρασεις, και εχω γινει συχνα εκνευριστικος, το παραδεχομαι).
Καλησπέρα σας, υπάρχει ενημέρωση για το αντίστοιχο αίτημα του Κατάρ;
ενδιαφέρον θα είχε η απόκτησή τους από τα ΗΑΕ. Πόσο μάλλον αν τα έφερναν εδώ για ασκήσεις. Είμαστε καλοί στη φιλοξενία……..
Άλλο το πόσα θα ζητήσουν κι άλλο πόσα θα αποδεσμεύσει το Κονγκρέσο. Πιστεύω οτι θα πάρουν κάπου 30 υποβαθμισμένα όσον αφορά την ικανότητα data-fusion και με ραντάρ APG-83 αντί του APG-81. Ωστόσο θα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε και να παίρνουμε σειρά για παραγγελία 18 F-35 μέσα στο 2021 όταν με το καλό τα εμβόλια για τον κορωνοΐό σηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη.
κ μια τραμπα τα μιραζ με το ραφαλ να βλεπουμε το μελλον της π.α
αχετο τα at802 που εχουν θα μπορουσαμε να τα παρουμε ως ελαφρα πυροβεστικα/ψεκαστικα?
Μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 6 μήνες με σοβαρή εκπαίδευση και δημιουργία επαγγελματικού στρατού με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Παράλληλα, αύξηση δαπανών για τους εξοπλισμούς στα 2 δις ετησίως από τα 500εκ που είναι τώρα. Σε μια δεκαετία, με 20 δις σε εξοπλιστικά προγράμματα, θα έχουμε από Belharra μέχρι διμοιρίες F35, αναβάθμιση των MEKO καινούργια όπλα, και εκσυχγρονισμός σε όλα τα επίπεδα. Με βάση τα άρθρα της ΠΤΗΣΗ, είχαν εγκριθεί 42 εξοπλιστικά προγράμματα από το 2014 ύψους 2 δις! Και δεν έχει γίνει τίποτα! Φανταστείτε με 20 δις! Και με πλήρη επαγγελματικό στρατό να υποστηρίζει το όλο project.
Η υποχρεωτική θητεία είναι χάσιμο χρόνου, με τους περισσότερους να μην ενδιαφέρονται, με ανύπαρκτη εκπαίδευση και με χάσιμο χρόνουν από την πραγματική ζωή όπου θα μπορούσαν να προσφέρουν στην οικονομία μέσω της εργασίας τους.
https://www.ptisidiastima.com/hellenic-armed-forces-disarmament/
Το Ισραήλ με 8εκ, έχει 370 δις ΑΕΠ και 20 δις στρατιωτικές δαπάνες.(χωρίς να συμπεριλάβουμε τα 3 δις ενίσχυση από ΗΠΑ)
Η Ελλάδα με 10εκ πληθυσμό, εχει 218 δις ΑΕΠ και 3,4 δις στρατιωτικές δαπάνες.
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ένα συνδυασμός δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας με μια πλήρη αναδιοργάνωση του στρατού θα είχε τρομερά αποτελέσματα και θα άλλαζε τις ισσοροπίες στα βαλκάνια.
νομίζω οτι κάπως έτσι πέθαναν οι μπελάρες και καταλήξαμε στα rafale…
καποιος μόλις άκουσε τα 3 δις πετάχτηκε και είπε “3δισ…με 2δισ παίρνουμε 20 rafale”….και το ναυτικό πήρε τον π…λο