Δύο ρουκέτες CIRIT εκτόξευσε το μη επανδρωμένο πλωτό Ulaq της τουρκικής εταιρίας Ares. Η βολή ήταν επιτυχημένη όπως ανακοινώθηκε και με τις δύο ρουκέτες να χτυπούν το στόχο, ο οποίος ήταν στην ξηρά στον κόλπο της Αττάλειας.
Η όλη δοκιμή έγινε στα πλαίσια της άσκησης «Θαλασσόλυκος 2021» που διεξάγεται αυτές τις μέρες και είχε πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς έγινε παρουσία πολλών κυβερνητικών στελεχών, ανώτατων αξιωματικών αλλά και εκπροσώπων ξένων κρατών. Σε ομιλία του, ο Ismail Demir, επικεφαλής της SSB δήλωσε πως «μετά τη σημερινή δοκιμή είναι φανερό πως πρέπει να έχουμε μια ναυτική δύναμη ικανή να προστατεύσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο…έχουμε φτάσει το 70% των σχετικών ερευνών και προγραμμάτων ανάπτυξης αμυντικών τεχνολογιών να είναι εγχώρια…έχει φτάσει ο καιρός που θα δούμε ανάλογα προγράμματα μη επανδρωμένων συστημάτων, τόσο σε ξηρά, θάλασσα αλλά και υποβρύχια».
Καλημέρα, παλιός αναγνώστης, νέο μέλος. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε το project lotus σε ποιό στάδιο βρίσκεται.
Video of ULAQ, shooting CIRIT w/o warhead:
https://youtu.be/eZlWDKxa-ZA
with warhead:
https://youtu.be/oqxYm5LUOmM
Ασύμμετρες απειλές. Έχουμε μείνει πολύ πίσω σ’αυτον τον τομέα. Πιο οικονομικά μέσα που μπορούν να παραχθούν εγχώρια και με αποτελέσματα που μπορούν να δημιουργησουν πρόβλημα απέναντι.
To Lotus έχει ημερομηνία έτος ολοκληρωσης 2024…
Αυτα τα βλεπουν οι αρμοδιοι;Σιγουρα κανενα απο αυτα δεν θα βυθισει οποιοδηποτε σκαφος ακομα και ΤΠΚ αλλα σιγουρα μπορει να του κανει ζημια σοβαρη πχ στους εκτοξευτες πυραυλων επιφανειας.Δεν νομιζω οτι πλεον αρκουν μερικα πολυβολα 0,50 για αυτες τις απειλες.Δεν ξερω αν το RAM μπορει να αντιμετωπιση αυτα τα σκαφη.Το σιγουρο ειναι οτι πρεπει να βαλουμε στο σχεδιασμο που κανουμε τις απειλες απο ολα αυτα τα μη επανδρωμενα εναερια και θαλασσια.Και οπωσδηποτε συστηματα ηλεκτρονικου πολεμου και ισχυρους παρεμβολεις σε ολα τα μεσα μας.
Καλημέρα…
Είναι ασχημο ενώ υπάρχουν βάσεις σχεδίων όπως πχ το SeaRider, να μην υπάρχει συνέχεια.
Πραγματικά με κλάσμα χρημάτων συγκριτικά με άλλα προγράμματα, προσθέτεις πονοκεφάλους στους απέναντι.
Και αντί πάντα να τρέχεις να προλάβεις τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, μια φορά να πάρεις πρωτοβουλία!
Μπράβο στους γείτονες για άλλη μια φορά όχι μόνο για αυτά που παράγουν αλλά και γιατί έχουν εξασφαλήσει πωλήσεις που με την σειρά τους θα εξασφαλίσουν και την βιωσιμότητα των επενδύσεών τους πάνω στον χώρο. Παράδειγμα προς μίμηση.
Καλα τουρκαλαδες,χαρειτε τωρα που μπορειτε.Τωρα που θα σκασουμε τα 5 δισεκατομμυριακια για τις MMSC να σας δω αν θα γελατε η θα κλαιτε(απο τα γελια….).
Αποριες, χωρίς να θέλω να μειώσω την προσπαθεια των γειτονων:
– Δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίστει το Ulak με Spike? Με phalanx 1B που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν οι φρεγάτες ή το 30mm που έχουν οι SV;
– Επίσης οι ρουκέτες του ulak με laser δεν καθοδηγουνται στο στόχο; μπορεί ένα μικρό πλεούμενο σε θάλασσα με ελάχιστο κυματισμό να καταδείξει στόχο με laser;
Δεν ξέρουμε πως θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα σκάφη, και φαντάζομαι ότι ούτε οι Τούρκοι ξέρουν. Απλά υποθέτουμε ότι στο μέλλον οι επιχειρήσεις θα βασίζονται στην συνεργασία επανδρωμένων και μη επανδρωμένων συστημάτων, σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, και το πώς ακριβώς τα μη επανδρωμένα θα συνεργάζονται με τα επανδρωμένα, ή και μεταξύ τους, είναι αντικείμενο έρευνας.
Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει και εναλλακτικούς τρόπους να μπει στο παιχνίδι, παρακάμπτοντας το βιομηχανικό σκέλος όπου είμαστε πολύ αδύνατοι. Το Υπουργείο μπορεί να αναθέσει σε μια εταιρεία (τον technology enabler) να αγοράσει μη επανδρωμένα πλοιάρια, π.χ. από την SAAB, και ότι άλλα συστήματα χρειάζονται από αλλού, και να συνεργαστεί με το Ναυτικό με στόχο την απόκτηση τεχνογνωσίας στην συνεργασία με μη επανδρωμένα συστήματα.
Είναι λάθος να θεωρούμε ότι η τεχνολογία και η έρευνα σταματούν στο σχέδιο και την κατασκευή συστημάτων. Το ζήτημα της χρήσης της τεχνολογίας είναι εξίσου σημαντικό, και στις μη ώριμες τεχνολογίες απαιτεί τεχνογνωσία που δεν υπάρχει στις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι δεν είναι η δουλειά τους αυτή.
Εναλλακτικά μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι και στον βιομηχανικό τομέα, ή απλά να περιμένουμε να ανακαλύψουν οι Αμερικάνοι και να μας πουν πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι τεχνολογίες.
Οι γειτονες προετοιμαζονται,θα πρεπει ταχιστα να προωθησουμε τα εξοπλιστικα προγραμματα που απαιτουνται για την ουσιαστικη ενισχυση των ΕΔ..οσον αφορα την απειλη των μη επανδρωμενων σκαφων που παρουσιαστηκε κατευθυνομενα βληματα οπως το spike Nlos μπορουν να δωσουν λυσεις..και μια ιδιαιτερα σοβαρη απειλη που αναφερθηκε ειναι τα υποβρυχια drones που ειναι και δυσκολα αντιμετωπισιμα..οι νεες φρεγατες που θα αποκτησει ο στολος θα πρεπει να εχουν την δυνατοτητα να αντιμετωπιζουν τετοιου ειδους απειλες..τελος,τα επιτελεια θα πρεπει να εκπονησουν μια μελετη που να υποδεικνυει τροπους ανασχεσης των συγχρονων ασυμετρων απειλων(drones,uavs,μη επανδρωμενα κτλ)..
Ενταξη, πολυ αξιολογη προσπαθεια, μπορει να επιτυχει επωδυνα πληγματα, αλλα εως εκει. Δεν θα φυγουν απο απεναντι σωρηδον για να κατατροπωσουν τον αντιπαλο στολο. Το συγκεκριμενο σκαφος σε μια κατασταση θαλασσας απο 4 και πανω θα κοπανιεται ασχημα,ποσο μαλλον να στοχευσει οπως πρεπει. Και οι βολες στο βιντεακι ειναι στην απολυτη μπουνατσα (με τα επιτηδευμενα πανηγυρια σα να μπηκε γκολ μετα απο πεναλτυ…). Υπαρχει καποιο συστημα σταθεροποιησης βολης οπως στα πυροβολα των αρματων: Οι ρουκετες που θελει να παρει το ναυτικο για το στολο τον ελικοπτερων μπορουν να τα αναχαιτισουν θαυμασια .
Η έρευνα δεν γίνεται από το στρατό, γίνεται στα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια. Πάς με την ιδέα σου (ως στρατιωτικός) και τις ανάγκες σου, έχεις ανοικτά αυτιά και σταθερή χρηματοδότηση (όχι δεκάδες εκατομμυρίων, και λίγα αλλά σταθερά αρκούν για τα πρότυπα), κάνεις διαγωνισμούς πρωτοτυπίας, έχεις συμβούλους με ανοικτά μυαλά και γνώσεις και όχι της “οικογενείας”. Όχι πρόχειρα και αρπακολατζίδικα δηλαδή.. Καταρτίζεις χρονοδιαγράμματα και στόχους προς επίτευξη.
Ότι γίνεται σε όλο τον κόσμο όπου το “να φάμε και λιγάκι” έρχεται τεταρτό-πεμπτο. Να εμπιστευτείς τη νέα γενιά και αυτή θα σου βρεί λύσεις. Όχι μεγάλα λόγια αλλά απλές πράξεις. Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας φυλορροεί (brain drain) γιατί η “μαμά πατρίδα” ασχολείται το να μειώσει τους μισθούς και αρκείται στα ντελίβερυ και τα γκαρσόνια (brain waste). Μπράβο στην Τουρκία που γίνεται μεγάλη δύναμη γιατί στηρίζεται στα δικά της πόδια. Σήμερα το 2021 όμως να θυμόμαστε ότι το καλύτερο πανεπιστήμιο της Τουρκίας το Koc της Κωνσταντινούπολης είναι στην 465 θέση παγκοσμίως ενώ το ΕΜΠ στην 477η. Πριν μόλις 3 χρόνια το 2019 και πριν απαξιωθεί έτι περισσότερο η ανώτατη εκπαίδευση, το ΕΜΠ ήταν πρώτο και το Koc ακολουθούσε. Σήμερα η Ελλάδα έχει τα 6 πανεπιστήμιά της στη χιλιάδα και η Τουρκία 8. https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2021 και αυτό προβλέπεται να αλλάξει γιατί ακολουθούν δεκάδες τουρκικά πανεπιστήμια. Από τους τουλάχιστον 190.000 έλληνες πτυχιούχους που ζούν στο εξωτερικό, οι 140.000 έφυγαν μετά το 2010 (γιατροί, μηχανικοί κλπ). Και επαναλαμβάνουμε την ίδια ρητορική περί των ανυπέρβλητων ικανοτήτων μας και των γειτόνων μπουνταλάδων και του Σουλτάνου που είναι ηλίθιος. Προσωπικά ντρέπομαι όταν παρουσιάζονται τέτοιες ειδήσεις.