Το έχουμε αναφέρει και εμείς παλαιότερα ως πρόταση: Δηλαδή τον εξοπλισμό των πιο μεγάλων σκαφών του Λιμενικού μας με αντιπλοϊκούς πυραύλους, ως συμπλήρωμα της επιθετικής δυνατότητας μας στο ναυτικό πεδίο. Μια εγκατάσταση που δεν χρειάζεται υποχρεωτικά μεγάλες μετασκευές ή προσθήκη μέσων στοχοποίησης (π.χ. κάποιο εξελιγμένο ραντάρ) καθώς οι πύραυλοι θα τροφοδοτούνται με στοιχεία βολής από άλλα σκάφη, του Πολεμικού Ναυτικού.
Την ιδέα την εφάρμοσε και πρόσφατα η Ταιβάν, κάνοντας μάλιστα και δοκιμή εκτόξευσης του αντιπλοικού πυραύλου HF-2 (Hsiung Feng II) τοπικής κατασκευής, από ένα σκάφος της Ακτοφυλακής της, κλάσης Amping. Η δοκιμή ήταν επιτυχημένη με πλήγμα σε στόχο σε απόσταση πάνω από 100 χιλιόμετρα.
Το σκάφος CG601 που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή (κλάση Amping) είναι ένα υψηλής ταχύτητας καταμαράν 700 τόνων επίσης τοπικής κατασκευής, το οποίο όμως είναι συγγενές με την κλάση Tuo Chiang, του Ναυτικού της χώρας, δηλαδή ιδιαίτερα βαριά οπλισμένων κορβετών. Η πρακτική της Ταιβάν είναι και δείγμα εξοικονόμησης κονδυλίων και επίτευξης ομοιοτυπίας. Έτσι οι Tuo Chiang παραγγέλθηκαν για το Ναυτικό, και το ίδιο σκάφος, χωρίς όπλα αλλά με πρόβλεψη να τα φέρει, παραγγέλθηκε και για την Ακτοφυλακή.
Έτσι μέχρι σήμερα η Ταιβάν έχει παραλάβει πέντε Amping και δύο Tuo Chiang ενώ έχει παραγγείλει άλλα 10 από τα τελευταία ώστε να συγκροτήσει ένα στόλο «φονέων σκαφών επιφανείας». Όσο για τον πύραυλο Hsiung Feng II, είναι υποηχητικός, βάρους 685 κιλών, με πολεμική κεφαλή 180 κιλών, αυτόνομης αδρανειακής καθοδήγησης με χρήση διπλού αισθητήρα στοχοποίησης κατά την τερματική φάση, τόσο ραντάρ όσο και υπερύθρων. Η εμβέλεια του εκτιμάται σε πάνω από 150 χιλιόμετρα.
Μωρέ ιδέες υπάρχουν δεκάδες για να μην τολμούν καν να βγάλουν τους στόλους από τους ναυσταθμους τους, αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει χρήμα.
Πχ βάζουμε παράκτιους αντιπλοϊκους MM40 Block 3 με ακτίνα βολής τα 200χλμ στην Λήμνο ή για πιο μεγάλη προφύλαξη στην Θάσο, στην Σκύρο, στην Άνδρο, στην Αστυπάλαια, στην Ρόδο, στην Κρήτη και στο Καστελόριζο και αφήστε τους να ψάχνουν τι παίχτηκε.
Αυτά είναι κινέζικα για μας.
Αξιότιμε κ.Κτενά,
πάντα έχετε αίσθηση για κενοτομιά στην άμυνα. Ακόμη και Spike η loitering munitions θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στα σκάφη του ΛΣ. Σε προέκταση της σκέψης σας, γιατί να μην υπάρχει η αντίστοιχη πρόνοια και σε ορισμένα σκάφη μεγάλων ταχυτήτων ( τύπου Super Fast) της ακτοπλοΐας. Πολύ γρήγορα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε περιόδους κρίσεων στις αλλοτινές κανονιοφόρους του ’12-’13 του εμπορικού ναυτικού. Σύντομα θα υπάρχει και επαρκές απόθεμα πυραύλων Harpoon.
Με εκτίμηση,
Ιωάννης Δρίνης
Όλα γίνονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένο σχεδίου. Όλα όμως!
Στο λιμενικό βέβαια αν είσαι γιος κάποιου πχ -ακου και αν και είσαι διαγαλαξιακό κουμάντο αποτύχεις να μπεις με εξετάσεις, σε βάζουν από το παράθυρο. Εσένα και όλους όσους αποτυχανε μαζί σου. Στη συνέχεια μπορείς να εμπλακείς σε….. απαράδεκτες συμπεριφορές, ΕΔΕ κτλ αλλά να έχεις άδεια εισόδου στη Βουλή γιατί είσαι Υιός. Τι προσφέρεις στο λιμενικό δε θα πω. Με τέτοιο πατέρα χάρη κάνεις χάρη παίρνεις.
Οι εξοπλισμοί καλοί, τα σχέδια υπέροχα τα χρόνια αδιαφορίας κρίση covid έχουν αφήσει πολύ αρνητικό στίγμα στην κοινωνία μας το οποίο μεγενθυνεται ακόμα περισσότερο σε δομές όπως ο στρατός κτλ. Καλό το ύψος, το μήκος το πλάτος αλλά το μυαλό και το ήθος κάνουν τη διαφορά.
Ας μην κάνουμε σχέδια χωρίς να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την επικρατούσα κατάσταση λοιπόν.
Ισχύει ότι το Λιμενικό Σώμα πρέπει να μετατράπει σε μια μικρογραφία του Ελληνικού Ναυτικού, καλή επιλογή είναι οι ακτοπλοικοί πυραύλοι της MDBA, το Sea Venom στο οποίο, αναπτύζεται και έκδοση για πλοία και παράκτιες πυροβολαρχίες. Πλεονέκτημα, είναι μικρό σε μέγεθος και πολλά υποσχόμενο σε επιδόσεις αν και υστερεί λίγο σε εμβέλεια δράσης, είναι εφικτό να τοποθετηθεί στις “μικρές ή μεσαίες” μονάδες του λιμενικού και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν, λόγω του προαναφερθέντος μεγέθους δεν χρειάζεται να επενδύσουμε σε πολλές μονάδες χιλιάδων τόνων για αποφυγή οικονομικών επιβαρύνσεων σε αγορά και συντήρηση. Παρολά αυτά, η απόκτηση μεταξύ έξι με οχτώ OPV είναι επιβλημένη, εννοείται οπλισμένα με SPIKE-NLOS ή ακόμη και MM40 Block IIIC Exocet.
Αυτό πού με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ότι η Ταϊβάν κατασκευάζει πλοία ακτοφυλακής που είναι εξαρχής σχεδιασμένα για διπλό σκοπό.
Πολύ καλές σκέψεις για κάποιες…. άλλες χώρες που είναι πιο ευέλικτες στην
προσαρμογή στις νέες συνθήκες, στην σύλληψη του σχεδίου, στον προγραμματισμό/υλοποίηση της απόκτησης και στην πιστή εφαρμογή του πλάνου ανεξαρτήτως
εμποδίων/σκοπιμοτήτων/ιδιοτελών συμφερόντων.
Εάν είχαν εφαρμοστεί οι πολλές ιδέες που κατά καιρούς έχουν ειπωθεί ( loitering munitions σε πολλαπλά διαθέσιμα μέσα, χρήση USV, ενισχυμένο δίκτυο επάκτιων πυροβολαρχιών, εμπορικά πλοία με containers έμφορτα με αντιπλοικούς, πυκνό δίκτυο αισθητήρων και ασφαλών επικοινωνιών), το Αιγαίο θα ήταν μια θανάσιμη παγίδα για οποιονδήποτε αμφισβητία ή κομπορρήμων.
Πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει στα δύο χρόνια που πέρασαν από το στρατηγικό αιφνιδιασμό της Ελλάδας το 2020. Είναι καθαρό ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι άμεσα και δουλεύει με σχέδιο μια μεσοπρόθεσμη αποκατάσταση της ισορροπίας δυνάμεων με την Τουρκία. Η οποία υπήρχε αλλά ανατράπηκε από το δογμα του μονομερή αφοπλισμού που εφάρμοσαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου 2005-2020.
Η μόνη εξαίρεση στην εκτίμηση της κυβέρνησης ήταν τα Rafale.
Επομένως πχ ένα σενάριο τελεσιγράφου για αφοπλισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου δεν θεωρείται πιθανό.Ούτε ο συμβολικός τρόπος σκέψης του Ερντογάν για τα έτη 2022/23 προκαλει ανησυχία στην Αθήνα.
Μπορεί να είναι έτσι αλλά από την άλλη δεν θα είναι και η πρώτη φορά που κράτος απέτυχε να διαβάσει τον αντίπαλο. Η Αρμενία και η Ουκρανία είναι οι πιό πρόσφατες περιπτώσεις.
Εδω ειναι Ελλαδα, Θεων νταμαρι, δεν χωρουν ιδεες και μαλιστα καλες.
Η καινοτομία δεν είναι ότι έβαλαν αντιπλοϊκούς πυραύλους σε περιπολικά του Λιμενικού, η καινοτομία είναι ότι Λιμενικό και Ναυτικό έχουν ουσιαστικά το ίδιο καράβι που μπορεί να εξοπλιστεί κατάλληλα ανάλογα την αποστολή.
Για εμάς κάτι τέτοιο είναι φυσικά επιστημονική φαντασία.
Χαιρετώ άπαντες. Χρόνια συστηματικός αναγνώστης της Πτήσης – από το μακρινό 1993. Γράφω πρώτη φορά. Πολύ ωραία η σκέψη να φορτωθούν τα πλοία του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με πυραύλους. Μετά σκέφτεσαι μονάδες του ΠΝ σε αποστολές, φορτωμένες με 3-6 (πραγματικά αναρωτιέμαι δεν υπάρχει η δυνατότητα κάπως να μασκαρευτεί όλο αυτό?) και προχωράς παρακάτω…
Για ρωτήστε και τους ναυαρχους του Λιμενικού να σας πουν την άποψή τους επί του θέματος…πιστεύω αξίζει τον κόπο…
NLOS αρκεί, ακόμα και με πρόβλεψη και εγκατάσταση την τελευταία στιγμή, μην ξεχνάμε οτι 4 πύραυλοι με τα ηλεκτρόνικα τους και το καρούλι τους χωράνε και σε ενα beach buggy…..
Αλήθεια τι γίνεται με τους NLOS;;;
Θα μπορούσαμε (ένα άλλο παράδειγμα) και εμείς να φτιάξουμε αντί για μόνο 7 ΤΠΚ Ρουσσεν, να φτιάξουμε και άλλα 10 ίδια σκάφη, χωρίς όπλα αλλά με πρόβλεψη να τα φέρει, για την Ακτοφυλακή.
Υπόψη, τα σχέδια για τις Ρουσσεν, μας ανήκουν, έχουμε κάθε δικαίωμα οπότε θέλουμε να βάλουμε μπροστά και να φτιάξουμε όσες γουστάρουμε (ακόμα και για εξαγωγή προς τρίτους). Αλλά που μυαλό για τέτοια κόλπα στην χώρα μας ? …