Η διαδικασία του ΠΝ για την επιλογή των νέων φρεγατών που θα το ενισχύσουν για τα επόμενα 30 -τουλάχιστον- χρόνια, αν και κατά τη διάρκειά της, προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, αλλά εκ του αποτελέσματος, όχι μόνο ήταν επιτυχής, αλλά μάλλον μοντέλο προς αντιγραφή. Το ΠΝ απέφυγε τον διαγωνισμό, που θα το οδηγούσε σε μια διαδικασία που θα έπαιρνε πολλά χρόνια, και με πιθανές δικαστικές προσφυγές, ακόμη και δεκαετίες. Το έχουμε εξηγήσει, ένας διαγωνισμός, θα σήμαινε το τέλος του ΠΝ.
Αντίθετα, κατάφερε να πυροδοτήσει έναν πόλεμο ανταγωνιστών, που κατέληξε σε πλειοδοσία. Το ότι τα κατάφεραν και έκοψαν το νήμα, έστω και ξαφνικά οι Γάλλοι, είναι γνωστό. Πιστεύουμε, πως οι Γάλλοι έκαναν το εξής, έδωσαν μια τιμή second to none, και ταυτόχρονα η πολιτική τους ηγεσία προσέφερε, ελέω AUKUS, τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής. Όλα αυτά όμως, προσφέρθηκαν σε ένα στενό χρονικό πλαίσιο, δηλαδή για λίγες μέρες, take it of leave it.
Φυσικά, το ΠΝ δεν έχασε την ευκαιρία, έδωσε τη σύμφωνη γνώμη στο Μαξίμου, άλλωστε για 3 χρόνια διαπραγματευόταν τις Belh@rra. Με έκπτωση 40%, δεν θα έπρεπε να τις πάρει; Με παράδοση το 2025 δυο κορυφαίων φρεγατών, δεν θα έπρεπε να τις πάρει; Το ίδιο έκανε και το Μαξίμου, δεν άφησε την ευρωπαϊκή ευκαιρία να φύγει, πηγαίνοντας άμεσα σε υπογραφές. Προφανώς ήταν μια win win για όλες τις πλευρές, εκτός ίσως της Naval Group που εξαναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές σε απίστευτο επίπεδο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το πούμε, ο “κερδισμένος” Naval Group κινδυνεύει να “μπει μέσα” με τόσο χαμηλό τίμημα. Θα το εξηγήσουμε λίγο πιο κάτω…
Ας κάνουμε λίγο πιο πίσω στην ιστορία μας… Οι φίλοι αναγνώστες μας θα θυμούνται τις συνεντεύξεις που είχαμε καταφέρει να πάρουμε από ανώτατα στελέχη των εταιρειών, είχαμε διαπιστώσει μερικά “κοινά” στοιχεία με βασικότερο το επόμενο. Το ΠΝ, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούμε πως οι προτάσεις που θα είχαν κάποιο προβάδισμα, αν ενσωμάτωναν και κάποιο όπλο αεράμυνας περιοχής.
Αυτός είναι ο λόγος που η Ισπανία έφερε τελικά την F110 αντί της πολύ φθηνότερης Α4000, που η Damen προσέφερε την S11515HN με πυραύλους SM-2, που τελικά ήρθε η Fincantieri με τις FREMM-IT/ASTER 30, που η HDW ήρθε με την “ανώριμη” Α300. Αυτός ήταν κι ο λόγος που η Lockheed Martin και το USN, προσέθεσαν εκτάκτως τους μη αμερικανικούς CAMM-ER, που όμως δεν θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τους ASTER 30 και τους SM-2.
Amiral Louzeau και Amiral Castex: Θα είναι αυτές οι πρώτες ελληνικές FDI HN;
Από όλες αυτές τις προτάσεις, αυτές που ξεχώρισαν σε επίπεδο Αεράμυνας Περιοχής, ήταν ξεκάθαρα η FDI HN και η SIGMA11515HN. Λίγο πιο πίσω, ήταν η ιταλική FREMM-IT, αλλά το πλοίο αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, που μάλλον θα γίνει ένα ξεχωριστό άρθρο. Αλλά η “σύγκρουση” κορυφής, ήταν τελικά μεταξύ FDI HN και SIGMA11515HN, και αντίστοιχα, μεταξύ SM400/APAR2 και SeaFire, αλλά και λογικά, ASTER 30 και SM-2.
Τις τιμές τις έχουμε γράψει. Η FDI ξεκίνησε σε απίστευτα ψηλά επίπεδα, με το πλοίο Belh@rra Hellenique να έχει σκαρφαλώσει, ΧΩΡΙΣ όπλα και εν συνεχεία υποστήριξη, στο 1,5 δις σχεδόν πέρσι το καλοκαίρι! Η μη υπογραφή πέρσι, ανάγκασε τους Γάλλους να ξανασχεδιάσουν το πλοίο, αυτή τη φορά από λευκό χαρτί. Αρχικά έφεραν το “ανεπαρκές” γαλλικό πλοίο, αλλά σταδιακά προστέθηκαν συστήματα και όπλα, όπως για παράδειγμα οι ASTER 30 έγιναν από 16, 32, και προστέθηκε το RAM. Το STRALES παραμένει optional.
Η Naval Group και το ΠΝ τα βρήκαν! Έρχεται αγορά 3 FDI που συνδυάζεται -επιτέλους- με Gowind;
Η SIGMA11515HN ξεκίνησε από “χαμηλά”, δηλαδή από τα 550 εκ. ευρώ, αλλά για πλοίο μόνο με το NS200/220 και 2 x Mk41. To πλοίο με το συνδυασμό NS220 και το APAR2 κόστιζε κάτι λιγότερο από 600 εκ. ευρώ, ενώ η τιμή ανέβηκε ακόμη περισσότερο με τον συνδυασμό SM400/APAR2. Λίγο πριν κλείσει η γαλλική λύση, οι Ολλανδοί είχαν πλέον ένα πλοίο με κόστος ανάμεσα στα 650 και 710 εκ. ευρώ. Μεταξύ μας, είναι μια εξαιρετική τιμή, για ένα πλοίο με τόσες δυνατότητες.
EKTAKTO: Γαλλική ρελάνς με τις FDI, οι Γάλλοι αποδεικνύουν πως είναι “πολύ σκληροί για να χάσουν”
Αντίθετα, η τιμή της FDI HN ακολούθησε πτωτική πορεία. Οι Γάλλοι το “πάλεψαν” μέχρι τέλους, σε συνεργασία με την THALES France αλλά και την MBDA France. H τιμή είχε “ξεκινήσει” από λίγο κάτω από τα 900 εκ. ευρώ, για να πέσει σταδιακά στα 880 εκ ευρώ, 860, και λίγο πριν την τελική έκπτωση, οι Γάλλοι είχαν “ρίξει” την τιμή στα 780 εκ. ευρώ! Ουσιαστικά λοιπόν, η τιμή ήταν λιγότερο από 100 εκ. διαφορά μεταξύ της SIGMA11515HN αλλά και της HF2!
Στο τέλος, το ΠΝ δεν το ενδιέφερε η τιμή του πλοίου, χωρίς όπλα και FOS, αλλά η τιμή του “πακέτου”, πλοίο, με φόρτο (πολλαπλασιαστής μεγαλύτερος της μονάδας), και FOS. Οι Γάλλοι έκαναν τότε την τελική προσφορά, που κυριολεκτικά “γκρέμισαν” την τιμή. Το κόστος, για 3 φρεγάτες, έπεσε στα 2,9 δις ευρώ, με φόρτο όπλων, αλλά και 3ετή FOS για κάθε πλοίο. Δηλαδή, τιμή κάτω από ένα δις για κάθε πλοίο.
EXOCET MM40 BLOCK 3c: Το έτερο υπερόπλο των FDI HN και οι μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει στο ΠΝ
Την τελική διαμόρφωση την ξέρουμε. Μπορεί ο οπλισμός της FDI HN αθροιστικά να έχει λιγότερους πυραύλους από την SIGMA111515HN (32 ASTER 30 + 21 RAM, ενώ η ολλανδική έχει 8 SM-2 + 32 ESSM Block1/2 + 21 RAM), ενώ η SIGMA είχε στάνταρ το STRALES, αλλά η FDI υπερέχει σε αριθμό LRSAM (32 αντί για 8). Επίσης, ο συνδυασμός SM400/APAR2 μπορεί να υπερέχει σε δυνατότητες του μοναδικού SeaFire, αλλά το APAR2 είναι σε φάση εξέλιξης, ενώ το SeaFire, ήταν σε φάσεις τελικών δοκιμών (που ήταν και επιτυχημένες σύμφωνα με τις πληροφορίες μας).

Sea Fire: Έτοιμο για εγκατάσταση στις FDI, μετά το «πράσινο φως» της DGA
Αλλά η τιμή της FDI HN ήταν τελικά χαμηλότερη της SIGMA11515HN, με όπλα και FOS. Η Naval Group, απέφευγε επιμελώς να προσφέρει FOS, όχι όμως θεωρούμε άδικα, καθώς το πλοίο ακόμη είναι στα χαρτιά (υπό κατασκευή), συνεπώς δεν μπορεί να ξέρει τα κόστη. Εκεί υπερείχαν οι Αμερικανοί, που ήξεραν από τις LCS τα κόστη της HF2. Οι Ολλανδοί όμως, για πολύ καιρό προσέφεραν Initial Logistics Support (ILS) αντί για FOS. Κι αυτό ήταν κάτι που δεν επιθυμούσε το ΠΝ.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πόσο κόστιζε κάθε υποψήφια φρεγάτα για το ΠΝ, πως φτάσαμε στις FDI HN;
Με κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, το κόστος των 3 FDI HN είναι σήμερα περίπου 3,05 δις ευρώ, ενώ υπάρχει ακόμη ένα θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί, αυτό της ενσωμάτωσης του STRALES στο CMS. Επίσης, ενώ υπάρχει ανακοίνωση της MBDA για την πώληση ASTER 30B1 και Exocet MM40 Block3c, δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη της Diehl AG για την πώληση πυραύλων RIM-116C RAM (Block 2b). Γνωρίζουμε πως ο εκτοξευτής RAM 21cell θα είναι ολοκληρωμένος μέχρι το 2025 στο CMS και θα μπορεί να λαμβάνει εντολής από τη διαδικασία TEWA του πλοίου (Threat Evaluation and Weapons Assignment).
Πόσο κοστίζει η κάθε Belh@rra, MMSC, Sigma 11515 για το Πολεμικό Ναυτικό; Οι πραγματικές τιμές
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε εξαιρετικό κλίμα, και η δουλειά του ΠΝ έχει τελειώσει ουσιαστικά. Την υπόθεση έχει αναλάβει η ΓΔΑΕΕ, και ομάδα έμπειρων στελεχών εργάζονται συνεχώς πάνω στη σύνταξη των συμβάσεων (που θα είναι πάρα πολλές).
“αλλά εκ του αποτελέσματος, όχι μόνο ήταν επιτυχής, αλλά μάλλον μοντέλο προς αντιγραφή.”
Αυτές τις σκέψεις μόνο μεταξύ μας και χαμηλόφωνα γιατί θα μας πάρουν με τις πέτρες.
Ευτυχώς πέσαμε από τον τρίτο όροφο χωρίς να σπάσουμε ούτε το μικρό μας δαχτυλάκι αυτό σίγουρα δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση ούτε αφορμή για να πέφτουμε κάθε μέρα από την ταράτσα.
Λαμπάδα στην ενορία ίσα με το μπόι μας και ούτε στην εξομολόγηση μην πούμε τίποτα.
Το μόνο που ζήλεψα από τις Sigma 11515 HN ήταν τα 3 Seasnake 30mm.
Αν δεν θέλουμε να αύξησουμε το κόστος της FDI HN, μήπως τελικά πρέπει να σκεφτούμε την προσθήκη 2 phalanx από απόσυρόμενες S, φυσικά αναβαθμισμενα και με ελάχιστο κόστος να βελτιώσουμε το κομμάτι ciws;
Το stealth αποτυπωμα του πλοίου πόσο θα επηρεάζοταν;
Τωρα ότι έγινε, έγινε.
Προσωπικά (και ταπεινα) δεν θεωρώ την FDI HN καλυτερη σε κανένα σημειο απο την S11515 HN Ext AAW των 4Mk1. Η μονη ουσιαστική διαφορα ια εμένα μεταξυ των δυο ήταν η “αμυντική συνδρομη”.
Ενδεχομένως (με τις Sigma) να είχαμε και θέμα αποδέσμευσης των SM-2 από τους Αμερικανούς (ποτε δεν ξέρεις).
Πάντως αν δεν μπει το Strales στις FDI θα είναι σοκ, και απορώ πως “αιωρείται” ακομα το θέμα αυτο….
Dear “Flight & Space”,
Do you know whether the HN followed the Admiral Konofaos doctrine (1. ships acquired by the HN should serve in the navy of the country of their origin and 2. the country of origin should be a member of NATO) rejecting the Dutch proposal?
The Dutch proposal did not meet criterion #1 above. Was this a reason for rejecting the SIGMA design?
Η FDI HN ήταν μακράν το καλύτερο πλοίο του διαγωνισμού ! Ήταν μια κατηγορία από μόνη της ! Και ήταν αυτή που επιθυμούσαν οι ναυρχοι απο την αρχη ! Τα αλλά είναι να χαμε να λέγαμε
Εγώ το μόνο που εύχομαι, να μπει το strales.
Οι Γάλλοι είχαν κερδίσει από την αρχή αλλά δεν το ήξεραν και ο λόγος είναι απλός: οι απέναντι δεν έχουν ιδέα για τα ηλεκτρονικά τους και πώς να τα αντιμετωπίσουν.
Είμαι απο αυτούς που θεωρούν την Sigma υπέρτερο πλοίο από την FDI .
Όμως αν η Sigma με 2 MK-41 ήρθε ακριβότερη και χωρίς σοβαρό FOS είναι ένα θέμα .
Αν το ΠΝ ήθελε max αριθμό πυραύλων μακράς ακτίνας , τότε η FDI παρέχει διπλάσιους και αυτό είναι ένα δεύτερο θέμα .
Επίσης ο χρόνος παράδοσης των FDI είναι ένα τρίτο θέμα .
Σωστά ?
ΟΧΙ .
Για να συγκρίνουμε μήλα με μήλα , θα ήμουν περίεργος να δω χρόνο παράδοσης , τιμή για 4 ΜΚ-41 με όπλα και ικανοποιητική FOS αν τα πλοία κατασκευάζονταν στην Ολλανδία.
Το βασικό είναι πως σώθηκε το ΠΝ από την HF2. Η FDI HN είναι ένα πλήρες και προηγμένο πλοίο. Μαζί με τις Gowind θα προσδώσουν την ποιοτική υπεροχή στο ΠΝ σε σχέση με το ΤΝ.
Διαφωνώ κάθετα και οριζόντια…. Η συμφωνία έχει κλείσει από πέρσι που ήταν ο μακρόν στην Κρήτη… Οπως και η εντατικές συζητήσεις για την στρατηγική συμφωνία….μια απλή ερώτηση προς την πτήση και τους σχολιαστές.. δηλαδή με όσα λέει το άρθρο θα μπορούσε η Ελλάδα να κλείσει πλοία από Ολλανδία και να υπέγραφε στρατηγική συμφωνία με την την Γαλλία? Ποιος το πιστεύει αυτό?? Κανείς λογικός… Για τα μάτια του κόσμου και της αντιπολίτευσης να αποφύγει την γκρίνια ήταν όσα έβγαιναν στην φόρα και έγιναν εδώ και ένα χρόνο… πόσο τυχαίο που δεν θέσαμε στάνταρ για το τι ζητάμε.. πόσο τυχαίο που δεν έγινε κανονική διαδικασία (που θα ήταν το τέλος και καλά του ΠΝ αλλά το τέλος του ΠΝ έχει έρθει πριν 10 χρόνια να λέμε την αλήθεια) πόσο τυχαίο είναι που από έγκυρο αρθρογράφο που πολλές φορές βάζετε και εδώ άρθρα του έλεγε πως πήγαμε Γαλλία….οσο για την AUKUS η μοναδική σχέση που έχει με τα πλοία είναι η στρατηγική συμφωνία που πάει πακέτο εδώ και ένα + χρόνο ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή γιατί κανένας δεν υπήρχε περίπτωση να πει τι κάνετε εσείς εκεί η Γερμανία έμπαινε σε εκλογές η Αμερική με την Αγγλία είχαν κάνει την δική τους λάδια… Χαίρομαι που γίνεται ότι γίνεται με την Γαλλία με τα πλοία και όχι μόνο χίλιες φορές καλύτερα εννοείται που αποφύγαμε αγορά σούπερ κορβετας Αμερική ή από Γερμανία..αν κάνει και το θαύμα και ξυπνήσει τα ναυπηγεία και την αμυντική βιομηχανία θα έχει πετύχει όσα άλλοι δεν έκαναν σε 40 χρόνια η μάλλον καλύτερα όσα καταστρεφαν.. Το εύχομαι.
Ενδιαφέρον , αλλά όλα αυτά είναι αντικείμενο της ιστορίας πλέον. Θετικό ότι οι Γάλλοι “λογικεύτηκαν” τελικά στην τιμή. Δεν συμφωνώ οτι η Naval τελικά θα βγεί χαμένη , κάθε άλλο απλά δεν θα βγάλουν τα υπερκέρδη που προσπαθούσαν να βγάλουν αρχικά. Υποθέτοντας οτι το θέμα ECM έχει καλυφθεί (έστω και σε δεύτερο χρόνο) μοναδική εκρεμμότητα είναι το Strales που νομίζω ότι θα μας “λείψει” αν μείνει εκτός (το ενδεχόμενο να μην είναι κάν πιστοποιημένο μου φαίνεται τρομακτικό) Η FDI σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα ήταν η πρώτη μου επιλογή σαν πλοίο (πιθανότατα ούτε καν η τρίτη) η διαπραγμάτευση όμως (ειδικά αν συνδυαστεί με ένα καλό πακέτο σε κορβέτες) μας έφερε ένα καλό “πακέτο” σε λογική τιμή και αυτό λέει πολλά και για τη διαπραγμάτευση και για τις διαθέσεις της Γαλλικής πλευράς και το εκτιμώ
Πως εχασε η sigma και η fremm? Δε χρειαζεται φιλοσοφια, με τον ιδιο τροπο που θα κερδιζε και η mmsc. Μηδενικα επιχειρισιακα κριτηρια. Απλα καποια στιγμη ανακοινωνουν στο ΠΝ τι να προτιμησει. Οπως εκριναν πως χρειαζοταν και τα P3 αναβαθμιση, κακο του κεφαλιου μας που πιστευαμε πως θα αλλαζε η κατασταση.
Αφού πήραμε φρεγάτες με μόνο 32 πυραύλους.
Θα πάρουμε κορβέτες με 24 πυραύλους;
Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος.
Αφού πήραμε της φρεγάτες από τύχη; Από την μαγκιά μας; Με την εξυπνάδα μας;
Ας πάρουμε τουλάχιστον καλές κορβέτες.
Να δούμε τον απαιτούμενο χώρο για να μπουν οι πύραυλοι στο πλοίο.
Ο εκτοξευτής EXLS με τρία κελιά έχει διαστάσεις τοποθέτησης μέσα στο πλοίο 4Χ2Χ1 μέτρα που τα 4 μέτρα αφορούν το ύψος και μπορεί να πάρει 12 πυραύλους CAMM!
Τα ορφανά κελιά SCL μπορούν να μπουν σε ομάδες 1Χ1, 1Χ2, 1Χ3, 1Χ4, 2Χ2, 2Χ3, 2Χ4
από ένα έως και 8 κελιά και έχουν μικρό βάρος.
Ο SCL 1Χ2 που μπορεί να πάρει 8 πυραύλους ESSM II έχει διαστάσεις τοποθέτησης μέσα στο πλοίο 2,5Χ1,5 μέτρα.
Ο απλός SCL 1,25Χ1,5 μέτρα.
Μην τρελαθούμε τώρα πως μπορούν να μπουν μόνο 16 πύραυλοι στο πλοίο;
Για να βάλεις δυο SCL συνδεδεμένους και έναν EXLS με τρία κελιά θα σας το εξηγήσω:
Χρειαζόμαστε έναν χώρο 2,5Χ1,5 μέτρα για να μπουν δυο SCL σε κάθε πλευρά του πλοίου και έναν διάδρομο του ενός μέτρου, όπου είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα των για να μπορείς να τα συντηρήσεις. Το ίδιο συμβαίνει με όλους τους κάθετους εκτοξευτές πυραύλων. Οπότε σε συμφέρει να βάλεις άλλη μια σειρά κάθετων εκτοξευτών για να εκμεταλλευθείς τον ενός μέτρου διάδρομο. Ο τριπλός εκτοξευτής EXLS έχει διαστάσεις τοποθέτησης 2Χ1 μέτρα. Όπως ξέρουμε δεν βάζουμε ποτέ τους πυραύλους στης άκρες του πλοίου. Η απόσταση είναι αναλόγως το πλοίο και τον εκτοξευτεί. Συνήθως υπολογίζουμε στο ένα μέτρο να αρχίσουμε να βάλουμε την τοποθέτηση του εκτοξευτεί από της πλευρές του πλοίου.
Υπολογισμός τοποθέτησης των 2 SCL 1+2,5 μέτρα είναι 3,5 μέτρα και άλλο τόσο οι άλλοι, δυο χρειάζονται μια απόσταση 7 μέτρων. Με έναν διάδρομο ανάμεσα τους 1,2 μέτρα είμαστε στα 8,2 μέτρα το απαιτούμενο πλάτος του πλοίου.
Οι εκτοξευτές EXLS με τα τρία κελιά έχουν διαστάσεις τοποθέτησης 2Χ1 μέτρα και με ένα κελί 0,8Χ1 μέτρα. Οπότε μπορούμε να βάλουμε δυο EXLS, έναν με τρία κελιά και έναν με ένα κελί. Θα τοποθετηθούν με έναν διάδρομο του ενός μέτρου ανάμεσα στα κελιά EXCLS και SCL. Προσοχή οι διαστάσεις των υπολογισμών τοποθέτησης είναι μεγαλύτερες από της πραγματικές. Τα καλώδια των εκτοξευτών θα βγουν στα πλευρά του πλοίου.
Υπολογισμός 1+ 2,8 μέτρα είναι 3,8 μέτρα και άλλο τόσο οι άλλοι δυο, χρειάζονται μια απόσταση 7,6 μέτρα. Με τον διάδρομος ανάμεσα τους με 1,2 μέτρα είμαστε στα 8,8 μέτρα απαιτούμενο πλάτος πλοίου.
Το μήκος τοποθέτησης στο πλοίο των δυο SCL, δυο EXLS με τρία κελιά και δυο EXLS με ένα κελί είναι τα 3,5 μέτρα και το πλάτος 3,8 μέτρα!!!!!!!!
Θα έχει το πλοίο 16 ESSM II και 32 CAM!
Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις αντί για τους 32 πυραύλους CAMM να βάλεις στο πλοίο 24 πυραύλους CAMM και 8 πυραύλους Nulka!
Αν δεν μπορούν να βρουν δυο χώρους στο πλοίο των 4Χ4 μέτρων για να μπουν και οι πίνακες τροφοδοσίας του ρεύματος και μετάδοσης των στοιχείων στο CMS.
Δηλαδή πρέπει το ναυτικό και ο υποψήφιος πελάτης να τους τα εξηγήσει και να τους τα ζητήσει; Τι λογικές σχεδίασης πλοίων είναι αυτές;
Έτσι τα έβαλαν τα οπλικά συστήματα στην κορβέτα τους οι Ισραηλινοί;
Πάμε τώρα στην σκληρή πραγματικότητα:
Από τους 16 πυραύλους ESSM II το 50% δηλαδή οι 8 πύραυλοι θα ριχτούν για να κρατήσουν μακριά τα αεροσκάφη! Οι υπόλοιποι οι άλλοι 8 ESSM II έχουν πιθανότητες 50% να καταρρίψουν ένα μαχητικό αεροσκάφος. Στην πράξη μόνο 4 μαχητικά αεροσκάφη μπορείς να καταρρίψεις αριθμός πολύ λίγος.
Από τους 32 πυραύλους CAMM το 50% θα το ρίξουν οι δυο χειριστές στης κονσόλες εκτός παραμέτρων και δεν θα βρουν στόχο. Από τους υπόλοιπους 16 με πιθανότητα 50% μόνο οι 8 έχουν δυνατότητα κατάρριψης στόχων.
Μην διαφωνείτε δεν μπορείς να πετύχεις ένα μαχητικό αεροσκάφος τα 25 χιλιόμετρα με τον πύραυλο CAMM, ούτε στα 20 χιλιόμετρα έναν πύραυλο επιφανείας.
Σε πραγματικές επιχειρήσεις σε έναν πόλεμο κάνεις συνεχώς λάθη.
Πες σε έναν χειριστή AT πυραύλου να μην ρίξει τον πύραυλο κοντά στα όρια γιατί θα αστοχήσει και νομίζετε πως θυμάται της παραμέτρους βολής για κινούμενο στόχο;
Απο 2.9 σε 3.04 και το strales ακομα optional. Και υποθετω το ECM δεν περιλαμβανεται στη τιμη, να δουμε ποσο θα φτασει που θεωρουμε πως τους κλεψαμε κι ολας.
Παιδιά νομίζω το πράγμα είναι απλό . Η FDI είναι ένα πλοίο που ναυπηγειται την στιγμή που μιλάμε . Η S1115 απλά δεν υφίσταται ακόμα . Το ΠΝ καταλαβαίνοντας την υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζει λόγω της αδιαφορίας δεκαετιών αποφάσισε να μην το «ρισκάρει» ( τι είπα τώρα … ) και να πάει για ένα πλοίο το οποίο εξ’αρχης του κίνησε το ενδιαφέρον . Όσο αφορά τα περί χαμένων-κερδισμένων η Naval πήρε συμβόλαιο από ένα ιστορικο πολεμικο ναυτικό που συνδέει το όνομα του με επιτυχημένες κλάσης Πλοίων . Σε επίπεδο κύρους ανέβηκε πολύ . Παρ’ολα αυτά η απώλεια της Αυστραλίας είναι μεγάλη μαι δυσαναπλήρωτη σε οικονομικό επίπεδο .
Τι αλλαγές της τελευταίας στιγμής έγιναν 150 εκ ?
Τι Diehl δεν εχει ανακοινωση την πωληση Bl2 ? Δηλαδη παει και η μεση ακτινα των ”25” χλμ απο τα Super Ram που βαφτίστηκα μέσης με μη διασταυρουμενες υπερβολες για να μην παραδεχθούν το κενό ,θα γινει Bl1 από φθηνό απόθεμα ? Το Ram δεν ειναι ολοκληρωμενο , το Strales ειναι option δεν ειναι ολοκληρωμενο , ECM δεν εχει και δεν ειναι ολοκληρωμένο και τελικα το ρισκο το ειχε η Sigma στην σύγκριση ? Σαν να μην μας τα λετε καλά . Για 16 πυραυλους μεγάλης εμβέλειας ξεκοκαλιασαν όλο το υπόλοιπο πλοίο ?
Το να πουλάς φθηνότερα από το κόστος παραγωγής με σκοπό μετά να δεσμεύσεις κάποιο σε αναλώσιμα και υποστηρικτικές υπηρεσίες είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε διαφορους βιομηχανικούς κλάδους. Επίσης η επιλογή της FDI από την Ελλάδα λειτουργεί και ως διαφήμιση για μελλοντικές εξαγωγές. Οπότε ακόμα και τις πήραμε κάτω του κόστους δεν θα βγουν χαμένοι οι Γάλλοι
Excellent article, thank you. I have a question, if we got the FDIs at such a great cost then why did we get only 3 of them?
Ο τρόπος προμηθειών δεν θα λέγεται διαγωνισμός εφεξης γιατί διαρκεί πολύ, αλλα “τουρλουμπούκι δικέ μου” που διαρκεί λίγο.
Βασανίζομαι πολύ ώρα μήπως βρω τρόπο να βάλω στοίχημα με την ΠΤΗΣΗ για το άν τελικά κοστίσουν οι 3 μπελάρες με 110% φόρτο 2,9 δισ και παράδοση η πρώτη τον Μάρτη του 25 και η δεύτερη τον Οκτώβρη του 25.
Άσχετα με τα αστεία αν τα ανωτέρω υπεσχημένα τελικά δεν ισχύσουν, έχουμε θέμα και όχι μόνο ηθικό. Οψόμεθα…
Θα ξεκινησω το δικο μου σχολιο, συμφωνοντας με την αποψη περι “…. λαμπαδας ισα με το μπόι”.
Απο εκει και περα μπορω ναθιξω ορισμενες πτυχες.
Απο την αρχη ο διαγωνισμος δεν παρουσιασε ξεκαθαρα ποιες ηταν οι επιχειρησιακες και τεχνικες προδιαγραφες του πλοιου των “ονειρων”. Ετσι σαν μια αμεση παρενεργεια αυτης της αβλεψιας ειναι να εμφανιστουν ναυπηγεια που προτεινουν σχεδιασεις που διακρινονται απο εξαιρετικα διαφορετικα τεχνικα χαρακτηριστικα και επιχειρησιακες δυνατοτητες. Ειναι απολυτως λογικο οτι η εννοια “ψαρευω στα θολα” αρχιζει να αποκταει μια υποσταση. Καπου εκει ομως φαινονται και τα πολυ γνωστα και πολυσχολιασμενα προβληματα που εχουν κληρονομηθει απο το παρελθον.
Η κοντρα των ναυπηγειων επικεντρωθηκε -πιστευω- σε συγκεκρημενους τομεις: πλοια ΑΑαμυνης απο μετασκευη-εξελιξη απλης φρεγατας, δηλαδη εχουμε την λογικη πλοιου κλασης φρεγατας αλλα με ενισχυμενες δυνατοτητες ΑΑαμυνας περιοχης, χωρις ομως να ειναι ενα “καθαροαιμο” αντιτορπιλικο, και πλοια γενικων καθηκοντων με αυξημενες δυνατοτητες αυτοαμυνας.
Ολα αυτα μεσα σε ενα πλαισιο χρηματοδοτησης περιορισμενο. Σε ενα παραλληλο πεδιο εχουμε DICA με ΗΠΑ και γραμμα στον αη βασιλη που περιεχει ναυτικες μοναδες και των δυο κατηγοριων. Μαζι με τα προηγουμενα ενα προγραμμα εκσυγχρονισμου που επηρεαζεται βαθυτατα απο τα προηγουμενα, οπως και επισης το “surprise gift” της τελευταιας στιγμης με τις 2-4 “Μ” με αστερισκο. Αποδεικνειεται εκ των υστερων οτι οι απαιτησεις ηταν για 4 πλοια ΑΑ αμυνας και 4 φρεγατες. Δηλαδη ζητιοντουσαν προσφορες για πλοια που ανηκουν και στις δυο κατηγοριες και οχι για μια την 1η των ανωτερων δυνατοτητων με εναλλακτικη, την 2η εαν δεν εφταναν τα χρηματα.
Το σκηνικο που στηθηκε αποδειχτηκε εξαιρετικα περιπλοκο.
Ακομη και σημερα που γνωριζουμε πολλα περισσοτερα, εξακολουθω να θεωρω οτι υπαρχουν “κενα” πληροφορησης.
Σε γενικες γραμμες, η πολιτικη αποφαση τοσο του 2008 οσο και του 2019 με την υπογραφη της διακρατικης “εδειχναν” προς την γαλλια. Το προβλημα της αυστραλιας με τα υποβρυχια, επετρεψε να ξεμαρκαριστει η κυβερνηση και το ΠΝ απο ενα νεκρο σημειο που μπορουσε να οδηγησει σε αρνητικες διπλωματικες εξελιξεις.
Απο εκει και περα στο τεχνικο κομματι, η FDI επαξια μπορει να θεωρηθει οτι καλυπτει τις ελληνικες φιλοδοξιες για ενα πλοιο κατηγοριας “ΑΒΕΡΩΦ” του 21ου αι.
Η μειωση στις τιμη επιτευχθηκε και χαρις στην γαλλικη πρωιμη παραγγελια για 1+2 FTI. Εχει μεγαλη σημασια αυτο για το βιομηχανικο κομματι του ζητηματος. Οι γαλλοι επετρεψαν στην DCNS να ενσωματωσει τις νεες οικονομιες κλιμακας που προκυπτουν με την μορφη βελτιωσεων στην κοστολογιση και στην προσφορα για την Ελλαδα. Ειναι λογικο οτι σημερα το γαλλικο ναυπηγειο ασχολειται για 3 + 3 πλοια προς παραδοση τα επομενα 5 με 6 χρονια και οχι για 1+2 οπως το 2020.
Η εξικονομηση των κονδυλιων απο αυτον τον αναθεωρημενο προγραμματισμο, επετρεψε να βρεθουν και τα χρηματα για τα πλοια της 2ης κατηγοριας. Απο εκει και περα, το σκηνικο αλλαζει ριζικα, γιατι προτιμηθηκε η GOWIND που ειναι εκτος διαγωνισμου. Υπαρχει το προβλημα της τιμης στα πλοια που συμμετηχαν και για να βγει ο λογαριασμος, χαμηλωσε κατιτι ο πυχης. Θελω να θυμισω οτι το 2009 δεν προχωρησε η ΑΛΣ με συγκρησιμα τεχνικα χαρακτηριστικα και τιμη 250 μυρια.
Καθως φαινεται, η Gowind μαλλον θα κοστισει λιγοτερα σαν fly away, αλλα θα φτασει τα 400 μυρια all inclusive μαζι με τον ΦΠΑ που αναλογει!
Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να κρίνουμε υποκειμενικά και βάλουμε τα δεδομένα “κάτω” ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά σε πραγματικό χρόνο κάνοντας το αυτονόητο.
Να κρίνουμε αντικειμενικά.
Ήμουν υπέρ και των Ολλανδών αλλά και των Γάλλων από την αρχή.
Τα δεδομένα όμως άλλαξαν σε δραματικό βαθμό και ενώ αρχικά φαινόταν ότι το παιχνίδι το κέρδιζαν οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι έκαναν τη διαφορά προσφέροντας ικανότερο πλοίο από την αρχική τους πρόταση σε πολύ καλύτερη τιμή.
Ηλίου φαεινότερο λοιπόν ότι αφού οι Ολλανδοί δεν έκαναν σοβαρότερη και συμφερότερη αντιπρόταση θα κέρδιζαν εκ των πραγμάτων οι Γάλλοι.
Και για να μην το κουράζουμε περισσότερο, οι belhara είναι όντως πλοίο με φοβερή προσωπικότητα, νέα ηλεκτρονικά και πυραυλικά που δεν θα τα δουν πότε οι γείτονες αλλά και αν θυμάμαι καλά το ecm αν και δεν το έχει σε πρώτη φάση, έχει προγραμματιστεί όμως να φορεθεί στην ίδια τιμή όταν θα είναι έτοιμο.
Το ότι οι Ολλανδοί δεν κατόρθωσαν να πάρουν τα συμβόλαια πιστεύω ότι, αν και είχαν και αυτοί δυνατό πλοίο, φταίει επίσης και ο μεγάλος για τα δεδομένα μας ορίζοντας για το τελικό στάδιο της κατασκευής του μιας και είναι ακομα στο “χαρτί”.
Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια του πλεονάσματος χρόνου και να μένουμε άλλο με πλοία που τα περισσότερα είναι πιο μεγάλα από τους κυβερνήτες τους.
Και όπως λένε:
*ο χρόνος είναι χρήμα και εμείς δεν έχουμε λεφτά για ξόδεμα.*
Υ.Γ. Και όπως έγραψε και ένας άλλος φίλος πιο πάνω για το seasnake, όντως, θα λείψει στους περισσότερους μας.
Αλλά προσωπικά, μόνο αυτό!
-Συνεχεια-
Το SETIS δεν εμφανιζει ζητηματα πιστοποιησης και συμβατοτητας για οπλα ξενα των γαλλικων. Το ειδαμε και με τα πλοια των ΗΑΕ. Τα κοστη R&D για το SETIS και τα λοιπα οπλα και συστηματα θεωρω οτι ειναι εξαιρετικα χαμηλα, τοσο σαν συνολο FTI + FDI-HN, οσο και σε οτι αφορα τις
GOWIND απο τις πωλησεις της κλασης διεθνως. Σαν belahara εαν αφαιρεθει FOS+ΦΠΑ, μια εκτιμηση της ταξεως των 370 εκ μοιρασμενη στα συνολικα 8 πλοια, δεν θα μου προκαλουσε εκπληξη, με την πιστοποιηση για τα αμερικανικα RAM να ειναι ηδη πληρωμενη απο τα ΗΑΕ και κατα εξακολουθηση ο λογαριασμος R&D για αυτα να μοιραζεται μαζι τους ενω παραδιδονται σαν υλικο GFE πληρωμενα ξεχωριστα.
Ειναι απολυτως λογικο οτι τα FDI-HN θα πρεπει να κοστισουν ακομη λιγοτερα.
Υστερα υπαρχει το θεμα των πυραυλων μικρης εμβελειας. Θεωρω οτι για τους ιδιους λογους το ΠΝ δεν πρεπει να αποκτησει αλλο βλημα παρα μονο το ESSM Mk.2. Η αγορα των EPC, των Constellation και η αναγκη αντικαταστασης των SEA SPARROW εξαιτιας της γηρανσης, υποχρεωνει προς εκεινη την λυση.
Η Damen προσεφερε μια ενδιαφερουσα σχεδιαση, αλλα παραμενει ενα paper ship.
Σημερα για να ξεπεραστει ο σκοπελος αυτος η Ελλαδα σκεφτεται να ενταχτει στο προγραμμα EPC.
Θεωρητικα εαν αθροιστουν ολα τα προγραμματα απο καινουργια, μεταχειρισμενα, εκσυγχρονισμοι, το ΠΝ θα εχει κατ ελαχιστον 14 πλοια στολου. Πιστευω οτι πλεον ολοι μας ειμαστε περιεργοι για το πως θα τελειωσει η “φρεγατιαδα”!
Καταρχήν, δηλώνω ότι είμαι ευχαριστημένος που παίρνουμε τις FDI, το γεγονός και μόνο ότι γλυτώσαμε στο να φορτωθούμε τους Μίμηδες (χρόνια πολλά κιόλας), νομίζω αρκει από μόνο του, στο να νιώθει κάποιος χαρούμενος με την κατάληξη της φρεγατιάδας.
Το άρθρο θα ήταν σωστό, αν δεν έκανε σύγκριση μήλων με πορτοκάλια.
Βγάζετε την S11515 με 16 κελια ακριβότερη από την FDI με 32 κελιά, αλλά με δύο τρομακτικές διαφορές που ΔΕΝ αναφέρετε.
α) Ακόμα και τα 16 κελία των MK41 θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερους πυραύλους από τα 32 των Sylver, αφού στον Mk41 μπαίνουν και σε τετράδες , ενώ στον Sylver (ακόμα) όχι. Και πόσο κάνει πια ένας ΜΚ41, που να σκεφτόμαστε αν θα βάλουμε 2-3-4 αν χωράνε στο πλοίο ? Περίπου όσο και ένας έξτρα Sylver υποθέτω, αν όχι λιγότερο.
β) Δεν πήραμε ποτέ προσφορά από την Damen όπως πήραμε από την Naval Group, με όλα τα πλοία κατασκευασμένα στην Ολλανδία. Η προσφορά των Ολλανδών ήταν για όλες τις S11515 να κατασκευαστούν στα ανύπαρκτα ναυπηγεία μας και μόνο οι SIGMA 10514 θα ναυπηγούνταν στην Ολλανδία. Άρα και σε χρόνους και σε κόστος, αν ήταν τα πάντα να ναυπηγηθούν στην Ολλανδία, προφανώς θα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Άλλο τα μήλα, άλλο τα πορτοκάλια.
Εγώ προτιμούσα την 15115 AAW από την FDI (και η FREMM καλό πλοίο ήταν αλλά δεν πίστεψα ποτέ πως οι Ιταλοί θα κατεβαίνανε σοβαρά να πάρουν το παιχνίδι).
Ωστόσο φαίνεται πως οι περισσότερες υποθέσεις εργασίας πάνω στις οποίες στήριζα την κρίση μου – όπως και οι περισσότεροι εδώ – ακυρώθηκαν από τις εξελίξεις.
Υπόθεση #1: Η FDI είναι πανάκριβη. Άκυρο.
Όντως ήταν. Αλλά αυτό άλλαξε.
Υπόθεση #2 : Η FDI δεν έχει ECM. Άκυρο (?).
Κατά τα φαινόμενα μέχρι να τις πάρουμε θα έχουν. Και βάλαμε και κάτι ψιλά στην άκρη γι’ αυτό.
Υπόθεση #3 : Η FDI έχει λίγους ΑΑ πυραύλους. Ισχύει.
Λύνεται εν μέρει με ένα ΠΓΥ να την υποστηρίζει σε παρατεταμένες επιχειρήσεις.
Υπόθεση #4 : Το SETIS είναι κλειστό, δεν θα μιλάει με τίποτα. Άκυρο εν μέρει.
Θα μιλάει με τις υπόλοιπες Γαλλίδες για αρχή οι οποίες θα είναι 5 ή 6.
Υπόθεση #5 : Η 15115 είναι η φτηνότερη. Άκυρο.
Και λόγω του #1 αλλά και λόγω του ότι δεν προσφέρθηκε ποτέ τελικά με FOS 3ετίας και όπλα. Μάλιστα από τις τιμές φαίνεται πως μια extended AAW με 32 κελιά και FOS και γεμάτη SM-2 θα ήταν αρκετά ακριβότερη από την τελική τιμή των Γάλλων.
Υπόθεση #6 : Με τους Γάλλους την έχουμε ξαναπατήσει στο παρελθόν με τις συμβάσεις και τα κόστη τους. Άκυρο.
Ακυρώθηκε από την υπογραφή για FOS, για όπλα, για κλείδωμα του ECM και της ολοκλήρωσής του κλπ.
Υπόθεση #7: Στους Γάλλους δώσαμε ήδη τα Rafale, τί έχουμε να κερδίσουμε παραπάνω; ΚΑΡΑ-άκυρο!
Η συμφωνία αμυντικής συνδρομής είναι game-changer.
Αυτά για την ιστορία της φρεγατιάδας. Κατά τα άλλα και τίποτα άλλο να μην είχε αλλάξει, το #7 από μόνο του πάλι θα δικαιολογούσε το αποτέλεσμα. Διότι στο μέγαρο του Σουλτάνου και στα επιτελεία στην Άγκυρα πιο πολύ πονοκεφαλιάζουν με την πιθανότητα αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας παρά με το αν παίρνουν quad pack τα κελιά VLS που έχουν οι Ελληνικές φρεγάτες.
Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε ένας διαγωνισμός «να έπαιρνε ακόμη και δεκαετίες»! Μήπως να ξαναδούμε το κράτος των 95δις;
Για τα υπόλοιπα του άρθρου δεν υπάρχει διαφωνία.
Πτήση, θερμή παράκληση, κάντε ένα άρθρο τόσο για μια Fremm hn και κατά πόσο θα μπορούσαμε να αγοράσουμε το σχέδιο από τους Γάλλους αλλά και το να βασιστούμε στον mica για να φτιάξουμε ένα νέο ευρωπαϊκό shorad έτσι ώστε και τα τρία σώματα να έχουν κοινό πύραυλο μέσης εμβέλειας.
Ευχαριστώ
Καλημέρα σε όλους.
Η FDI HN, εκτός του ότι ήταν το πλοίο που είχε επιλέξει το ΠΝ και προσφέρθηκε σε τιμή ασυναγώνιστη, μην ξεχνάμε πως έχει προίκα δύο (σημαντικότερα ίσως του ίδιου του πλοίου δώρα):
α) Οπλα που συνοδεύουν τα πλοία (αλλά και τα αεροσκάφη) που προσφέρουν οι Γάλλοι και που, ας μην κοροιδευόμαστε, οι φίλοι μας αμερικάνοι δεν θα μας τα έδινα ποτέ.
β) Συμφωνία αμυντική συνδρομής με την υπερδύναμη Γαλλία που είναι ουσιαστική λόγω σαφών και ξεκάθαρων αμοιβαίων συμφερόντων των δύο χωρών κι όχι αυτή η θολή κατάσταση του ΝΑΤΟ, που μόνο συμμαχία δεν είναι ειδικά για τη χώρα μας.
Το τοπίο ισορροπιών-συμμαχιών της Μεσογείου ξεκαθαρίζει και η ΅Ελλάδα έκανε την κατάλληλη στιγμή την επιλογή ρουά-ματ.
Να συγκρίνουμε ίδια πράγματα.
Ευχαριστώ.
Δεν υπηρχε περιπτωση ποτε να κερδισει Η σιγμα γιατι απλα δεν προσφερε αμυνα περιοχης.
Βαλτε οσα ντισλαικ θελετε, δεν βλεπετε -μπροστα σας- τις λεπτομερειες. Δεν μπορει να συγκριθει η τιμη της Σιγμα γιατι ο αγνωστος Χ ηταν οι τιμες των αμερικανικων οπλων.
Κ αιτηση για τιμη και διαθεσιμοτητα των Σμ2 δεν ειχαμε στειλει.Εκτος εαν δεσμευομασταν σε ενα αξιολογο-στα χαρτια- πλοιο για να παρουμε απαντηση το 2027 στην καλυτερη οταν οι εξελιξεις τρεχουν με φρενηρη ρυθμο.
Το πακετο για τα οπλα των φ16 περασε και δεν υπαρχει ουτε ενα αμερικανικο οπλο.Μονο ισραηλινα. Κρουση ναυτικη με AGM65G2 λοιπον μεχρι να ερθουν τα Rafale.
Α ξεχασα επισης τον ογκο του δωρεαν αμερικανικου υλικου που πηραμε για τις βασεις το 18 ,το 19 το 20 και τωραμε την επ αοριστου ανανεωση.ΜΗΔΕΝ. Και καποιο περιμενανε τικο και SLAM και JASSM. ΑGM65G2 κυριοι και πολυ μας ειναι δεν μπορει για τους γιανκηδες να ανατραπει η “ισορροπια” δυναμεων οπως την εννουν αυτοι. (μονομερεις ησσον παραχωρησεις της ελλαδος για ναμην στεναχωριουνται και τους φυγουν οι τουρκοι).
Καταληκτικα η συγκριση θεωρητικη ηταν μεταξυ ενος επαναστατικου πλοιου αιχμη της τεχνολογιας μιας πυρηνικης δυναμης μιας προηγμενης χωρας ηγετιδας του δυτικου κοσμου με ενα συμβατικο αξιολογο πλοιο μιας μικρομεσαιας ευρωπαικης χωρας που βασιζοταν σε οπλα του αναξιοπιστου γιανκη.
Αλλα δεν υπηρξε ποτε συγκριση:
το παιχνιδι ηταν εξ αρχης η ΗΠΑ η Γαλλια. Ολοι οι αλλοι ηταν διακοσμητικα στοιχεια και γερμανοι και ιταλοι το ξερανε.
Μεχρι το 19 ηταν λογοδοσμενο στους γαλλους και μετα ηταν λογοδοσμεννο στους αμερικανους. Να πω τα αυτονοητα ,την φωτογραφικη δηλωση του Μητσοτακη, τις ευθειες! δημοσιες και επαναλαμβανομενες δηλωσεις αναφορες του κορυφαιου υπουργου της κυβερνησης, την αιτηση προς τον Τραμπ για τα ναυπηγεια.
Τον ξεχαρβαλωμενο διαγωνισμο , το ανακατεμα της τραπουλας ετσι ωστε μια χωρα να μπορει να ανταπορκιθει ,οι ΗΠΑ, ναυπηγεια ενδιαμεση λυση πλοια.
Την αλλαγη της διαδικασιας οταν φανηκε το αδιεξοδο με τα Αβ και τα Τικο.
Την αποστολη LOA για πλοιο που επισημα τελει σε αναστολη παραλαβης απο τον βασικο χρηστη και οταν το προβλημα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ.
Τις ψευδεις διαρροες απο πρεσβεια για αμερικανικη βοηθεια ( την ειδατε) για τον εξοπλισμο της τρατας με 3 μκ41 κτλ. Για ναυπηγικα hub , για συντηρηση του εκτου στολου για για για.
Κοντολογις το παιχνιδι πηγαινε προς ΗΠΑ ,ειχαμε συμφωνησει για MDCA, και ημασταν μουδιασμενοι και δυσαρεστημενοι. και ξαφνικα τουρκιη φρεγατα εντος 6 ΕΧΥ απο την κρητη. Ταυτοχρονα AUKUS και γερμανικες εκλογες. Οι Γαλλοι αδραξαν την ευκαιρια στην σαστισμενη κυβερνηση και κερδισαν το συμβολαιο.
Το καλοκαιρι παμε μαλλον για πολεμο ο Ερντο θα κανει πραξικοπημα η/και επεισοδιο με εμας στον χωρο επιλογης του.
Πιθανοτατα διπλωματικα η και περισσοτερο οι ΗΠΑ θα ειναι απεναντι μας.
λαθος καν η σκεψη για παρουσια τους στην καρδια της αμυνας μας στην Σκυρο.
Οσο για το ανεκδοτο με την κουτσουρεμενη FREMM που την ονομαζουν FFG62 ειναι κατωτερη της ελληνικης FREMM HN του 2009 50% ακριβοτερη και με αδυναμιες τρανταχτες χωρις σοναρ και με 57αρι πυροβολο. Μια καταστροφη οπως ειναι φημιστο το γιανκικο ναυτικο (Zumwalt, Ford, LCS,MkVI,)
Γιατί να βάλεις εκτοξευτές EXLS σε μια σχεδίαση πλοίου;
Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος.
Πρέπει να σχεδιάσουμε μια κορβέτα που να μεταφέρει μεγάλο αριθμό εκτοξευτών πυραύλων EXLS. Να σχεδιάσουμε όμως και νέας γενεάς πυραύλους που θα μπουν μέσα στα κελιά των EXLS. Τους πυραύλους που δεν έχει υπολογίσει να βάλει μέσα η L/M και όπως θα δούμε δεν θα έχουν καμία σχέση με την χρήση των εκτοξευτών EXLS. Να μπορέσουμε να βάλουμε μέσα στα κελιά πυραύλους επιφανείας με εμβέλεια τα 70+ χιλιόμετρα! Τους ίδιους πυραύλους με μετατροπές για να χτυπήσουν στόχους στην ξηρά, πετώντας σε μέσα ύψη με εμβέλεια τα 100+ χιλιόμετρα.
Θα μπορούσαμε να βάλουμε και UAV αυτοκτονίας των 400 κιλών! Θα εξετάσουμε μήπως υπάρχουν παραπλήσιοι πύραυλοι με αυτούς που θέλουμε που ίσως έχει σταματήσει η παραγωγή τους. Όλα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στα νησιά μας, με δυο τριπλούς εκτοξευτές EXLS τοποθετημένους σε φορτηγά. Δεν χρειάζομαι πολλά διαφορετικά συστήματα να έχω στο νησί αλλά μια σειρά ίδιων φορτηγών, με τους ίδιους δυο εκτοξευτές επάνω σε όλα. Οι χρήσεις είναι πολλές με ένα ραντάρ επιφανείας συνδεδεμένο στο φορτηγό ή σε δυο φορτηγά, έχεις το σύστημα εκτόξευσης με τους 6 ή 12 πυραύλους επιφανείας. Με ένα ραντάρ αέρα, ένα φορτηγό με 24 πυραύλους CAMM και δυο, ή τρία δίδυμα πυροβόλα των 30 χιλιοστών του συστήματος Άρτεμις έχεις ένα ΑΑ σύστημα. Μπορείς να βάλεις όπως αναφέραμε τα UAV αυτοκτονίας και τους πυραύλους εδάφους-εδάφους. Οι εκτοξευτές δέχονται αντί για τους πυραύλους CAMM, πυραύλους NLOS με εμβέλεια τα 25 χιλιόμετρα, μικρά UAV αυτοκτονίας με εμβέλεια τα 80 χιλιόμετρα κλπ. Μπορείς να φτιάξεις και δικές σου ρουκέτες με εμβέλεια τα 35+ χιλιόμετρα. Της ρουκέτες να της έχεις έτοιμες τοποθετημένες σε τετραπλά κάνιστρα, αποθηκευμένες σε διάφορες αποθήκες στο νησί για να της βάλεις μέσα στους εκτοξευτές EXLS όταν σου τελειώσουν οι πύραυλοι. Υπάρχουν και άλλες λύσεις που δεν θα της αναφέρω.
Το ζητούμενο είναι να κατανοήσουμε, πως πρέπει να μπούμε συμπαραγωγός χώρα στους εκτοξευτές EXLS. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τους πυραύλους που αναφέρω. Οι εξαγωγές είναι το μεγάλο κέρδος και το όφελος για την χώρα με την βιομηχανική παραγωγή καινοτόμων οπλικών συστημάτων
Προσπαθώ πάντα να πετύχω το καλύτερο αλλά πώς να τα εξηγήσεις αυτά στο Υπουργείο Άμυνας και στους αρμόδιους; Πως μπορείς να συνεργαστείς με της ξένες εταιρίες, έχοντας της κατάλληλες λύσεις-μελέτες για να κάνεις συμπαραγωγή στην Ελλάδα και να κερδίσει πολλά η χώρα μας. Κατά τα άλλα από την μια συζητάμε πως κάνουμε αγορές πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών χωρίς βιομηχανική συμμέτοχη. Από την άλλη διαμαρτυρόμαστε γιατί παράγουν τόσα πολλά οπλικά συστήματα οι τούρκοι και τα εξάγουν. Εδώ το πλεονέκτημα είναι ο εκτοξευτής EXLS που θα γίνει ένας από τους εκτοξευτές του δυτικού κόσμου όπως έγινε με τον ΜΚ-41 και RAM. Εσύ σαν χώρα θα παράγεις συστήματα που μπαίνουν μέσα στους εκτοξευτές και όχι σε έναν δικό σου. Οι δε ξύπνιοι σε ρωτάνε τι πτυχίο έχετε κύριε; Λες και υπάρχει πτυχίο που να σε βοηθάει να ανακαλύπτεις ιδέες, να της προσαρμόζεις όπως θες, να της διαφοροποιείς και να δίνεις λύσεις.
Το μέγιστο βάρος των πυραύλων που δένονται μέσα στα κελιά των εκτοξευτών EXLS είναι 4 πύραυλοι με μέγιστο βάρος τα 100 κιλά. Με την μετατροπή θα μπορεί να ρίξει έναν πύραυλο βάρους 400 κιλών και μήκους 3,3 μέτρα. Απλά αφαιρείς από μέσα το τετραπλό κάνιστρο και βάζεις ένα κάνιστρο μεγαλύτερου μεγέθους. Όπως δηλαδή κάνεις στους ΜΚ-41 που τοποθετείς τους πυραύλους SM-2 ή τους ESSM II στο ίδιο κελί. Οι πύραυλοι επιφανείας PIGUIN ΜΚ3 με τα αναδιπλούμενα πτερύγια μπορούν να μπουν μέσα στα κελιά. Μπορείς να τους βελτιώσεις με ηλεκτρονικά συστήματα μικρότερου μεγέθους και να αυξήσεις το μήκος τους στα 3,3 μέτρα για να προσθέσεις περισσότερο προωθητικό υλικό. Με αυτόν τον τρόπο η εμβέλεια τους αυξάνετε από τα 55 στα 70+ χιλιόμετρα. Βάσει αυτών σχεδιάζεις τον πύραυλο εναντίων στόχων ξηράς.
Το ΤΙ ήθελε το ΠΝ , το ΠΟΥ το ρεγουλάριζε η πολιτεία , το ΠΩΣ ήρθε τούμπα η κατάσταση , είναι πραγματα που ΙΣΩΣ μάθουμε στο μέλλον.
( τώρα σοβαρά γράφετε για “take it or leave it ” από τους Γάλλους προς έναν σύμμαχο με τον οποίο ετοιμάζονται να υπογράψουν μια τέτοια διμερή συμφωνία;; )
Το κύριο μειονέκτημα της ολλανδικής πρότασης ήταν ότι η Damen δεν μπορούσε να υποβάλει πρόταση στήριξης όπως η γαλλική κυβέρνηση. Ωστόσο, το 11515HN είναι από πολλές απόψεις ένα καλύτερο πλοίο, αν και το FDI είναι επίσης ένα καλό πλοίο.
Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη πρόταση θα ήταν ένα FDI με ηλεκτρική πρόωση, Tacticos, 16 κυψέλες Mk.41, 16 κυψέλες Sylver, RAM και Strales. Τότε είχατε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους.
Με βάση τις προαναφερθείσες τιμές των 610 – 710 εκατομμυρίων ευρώ για ένα 11515HN.
Μια επιλογή για το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να είναι:
5 x 610 = 3,05 δισ. ευρώ (ASW)
3 x 710 = 2,13 δισ. ευρώ (AAW)
Η κατασκευή στην Ελλάδα θα προσέφερε φορολογικό όφελος τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να αγοράσει 4 κορβέτες 10514 για το σκοπό αυτό:
4 x 300 = 1,2 δισ. ευρώ
Σύνολο: 3,05 + 2,13 + 1,2 = 6,38 – 1 = 5,38 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κατ’ αρχήν, το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να έχει 8 φρεγάτες και 4 κορβέτες το 2028-2029. Ένας εντελώς νέος στόλος 12 πλοίων! Ούτε παλιές φρεγάτες MEKO ούτε παλιές φρεγάτες Μ. Επιπλέον, η Ελλάδα θα είχε ένα φανταστικό ναυπηγείο που θα μπορούσε να κατασκευάσει τα δικά της πλοία στο μέλλον.
Η πώληση όλων των παλαιών φρεγατών (MEKO + S) θα μπορούσε να αποφέρει άλλα 300 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις 1 κορβέτα 10514.
Με όλες αυτές τις επιλογές, το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να έχει 8 νέες φρεγάτες και 5 νέες κορβέτες. Τέρμα τα παλιά σκουπίδια! Δεν θα ήταν αυτή η καλύτερη επιλογή για τον εκσυγχρονισμό του στόλου;
Νομίζω ότι δίνεται υπερβολική βαρύτητα στο θέμα της FOS, καθότι αυτή είναι μόλις 3ετής, για ένα σύστημα με ορίζοντα αξιοποίησης 40ετίας. Δεδομένου ότι μιλάμε για ολοκαίνουργια πλοία με πρακτικά ελάχιστες απαιτήσεις συντήρισης και επισκευών για τα πρώτα χρόνια αξιοποίησής τους. Εκτός και αν το δούμε αποκλειστικά σαν αγορά “επέκτασης εγγύησης” ενός καινούργιου προϊόντος. Θα είχε περισσότερο νόημα αν μιλούσαμε για 7 ή 10 χρόνια αλλά τώρα μάλλον πολύ κακό για το τίποτα.
Από εκεί και πέρα, τα 150εκ διαφοράς μιας FDI χωρίς Strales από μία 11515ΗΝ με Apar 2/NS220 (το SM400 είναι μάλλον overkill), Strales, 3 Seasnake (με δυνατότητα και δευτερεύουας λειτουργίας ciws μέσω self burst πυρομαχικών ahead), 6 τορπιλοσωλήνες και 16 mk41, δεν τα βρίσκω καθόλου αμελητέα. Αποδεικνύεται άλλωστε ότι μέσα σε αυτό το περιθώριο θα χωρούσαν άνετα επιπλεόν 16mk41 στην 11515ΗΝ, οπότε στην ίδια περίπου τιμή πλοίου θα είχαμε προφανή ανωτερότητα της ολλανδικής πρότασης. Το γεγονός ότι με φόρτους πυραύλων η 11515ΗΝ μπορεί να έβγαινε ακριβότερη από την FDI, δικαιολογείται εν μέρει από τον μεγαλύτερο αριθμό των φερόμενων όπλων. Αυτό όμως που δεν έπιαναν με τίποτα οι Ολλανδοί είναι οι χρόνοι παράδοσης των Γάλλων και το γεωπολιτικό ατού της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. The rest is history.
Εδώ που είμαστε τώρα αυτό που προέχει είναι η ανένδοτη απαίτηση για ενσωμάτωση του Strales, δεδομένου του συνολικά αναιμικού αποθέματος πυραύλων αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού από όπλα ανεμοπορίας υπό την υπάρχουσα διαμόρφωση (οι Aster 30 λίγοι και ακριβοί και οι Rim116 επίσης ακριβοί και ανεπαρκείς εναντίων στόχων χαμηλού IR ίχνους).