H ιστορία των “χαμένων” φρεγατών κλάσης Adelaide από την Αυστραλία, έχει πλέον λάβει επίσημη υποψηφιότητα για τον διαγωνισμό “Νεότερης Ελληνικής Τραγωδίας”, με το όνομα “Adelaideάδα του ΠΝ”. Και μάλιστα, αναμένεται να φτάσει στα ημιτελικά της φετινής χρονιάς, μαζί με την “Τορπιλιάδα”, την “Εκσυγχρονισμάδα”, της “Μπελαριάδα” ενώ στα outsider πιστεύεται πως έχει τύχη και το αριστούργημα “Romeo και ΠΝ”.
Οι πληροφορίες από το ΠΝ σχετικά με τις Adelaide συνέκλιναν όλες στο ίδιο αποτέλεσμα. Οι φρεγάτες ήταν σε “κακή” αν όχι “άθλια” κατάσταση. Το σίγουρο είναι πως οι στρόβιλοί τους πρέπει να είχαν τις “ωρούλες” τους, και προφανώς αυτός ήταν ο κύριος λόγος που οι Αυστραλοί τις έδωσαν τελικά για μόλις 65 εκ. ευρώ (και τις δυο).
Τώρα, καθώς πολλοί αναγνώστες μας ζητούσαν να εξετάσουμε με ειδικό άρθρο μας την πιθανότητα αγοράς από τη Χιλή των φρεγατών κλάσης L (Jacob van Heemskerck ) που θα αποσυρθούν, με τη λογική των πλοίων, που ελάχιστες διαφορές θα έχουν από τις ελληνικές κλάσης S.
Βέβαια, πολλοί θεωρούν πως στα αποθέματα του ΠΝ υπάρχουν ακόμη πύραυλοι Standard SM-1MR από τα αποσυρθέντα αντιτορπιλικά C.F.Adams. Για να μην το κουράζουμε στο σημείο αυτό, το ΠΝ δεν έχει πλέον πυραύλους SM-1 σε απόθεμα. Και να είχε, θα είχαν λήξει εδώ και καιρό…
Τώρα, αυτό δεν σημαίνει πως οι φρεγάτες κλάσης L δεν θα είχαν καμία αξία για το ΠΝ. Πολλοί έχουν προτείνει την αγορά τους έστω και για ανταλλακτικά, ούσες οι μόνες φρεγάτες, με συστήματα κοινά με τις S, που βρίσκονται σε υπηρεσία παγκοσμίως. Καταρχάς, ας δούμε ποιες είναι επιτέλους αυτές οι φρεγάτες, και τι το ξεχωριστό έχουν…
Οι φρεγάτες αεράμυνας κλάσης Jacob van Heemskerck
Οι δύο φρεγάτες αεράμυνας τύπου «L» (Luchtverdedegings-αντιαεροπορικές) είναι κατά σειρά οι Jacob van Heemskerck (F812) και Witte de With (F813) και παραδόθηκαν αμφότερες στο RNLN, το έτος 1986. Βασίζονται σχεδιαστικά στις φρεγάτες κλάσης Kortenaer και έχουν εκτόπισμα 3.750 τόνων, μήκος 130,5 μ., πλάτος 14,6 μ. και βύθισμα 6,2 μ. Για την πρόωσή τους χρησιμοποιούν σύστημα COGOG (Combined Gas or Gas turbine) με δύο αεροστροβίλους Rolls Royce Olympus TM3B με απόδοση 50.880 ίππων και δύο αεροστροβίλους RR Tyne RM1C απόδοσης 9.900 ίππων, των οποίων η ισχύς παρέχεται σε δύο έλικες μεταβλητού βήματος.
Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνεται είναι 30 κόμβοι, ενώ η μέγιστη αυτονομία φτάνει τα 4.700 ν. μίλια με τη χρήση των Tyne και ταχύτητα 16 κόμβων. Το πλήρωμα αποτελείται από 200 περίπου άτομα, συμπεριλαμβανομένων του διοικητή Task Group και του επιτελείου του. Aλλωστε, γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό, τα πλοία της κλάσης φέρουν πλήρη εξοπλισμό διοίκησης και ελέγχου.

PACIFIC OCEAN (July 1, 2011) The Chilean navy frigate Capitan Prat (FF 11) participates in a live-fire exercise with ships from Chile, Colombia, Peru and the U.S. navies during the Pacific phase of UNITAS 52. UNITAS is a multinational exercise as part of Southern Seas 2011. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Stuart Phillips/Released)
Στο σχήμα και τη γενικότερη εμφάνιση τα σκάφη προσομοιάζουν στις ανθυποβρυχιακές φρεγάτες τύπου «S», αλλά δεν διαθέτουν υπόστεγο ελικοπτέρου ―ούτε καν ελικοδρόμιο―, ενώ, επίσης, δεν έχει υιοθετηθεί το πρωραίο πυροβόλο OTO Melara Compatto των 76 χιλ., που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των Κortenaer. Στη θέση του υποστέγου έχει εγκατασταθεί ένας μονός εκτοξευτής Μk13 Mod 1 με 40 βλήματα SM-1MR Standard (βεληνεκές 46 χλμ.), ενώ διατίθεται και σύστημα αυτόματης γέμισης βλημάτων Sea Sparrow (14,6 χλμ.) για τον οκταπλό εκτοξευτή Mk29 στο πρόσθιο τμήμα του πλοίου.
Ο οπλισμός των φρεγατών τύπου «L» συμπληρώνεται από δύο τετραπλά κάνιστρα εκτόξευσης βλημάτων επιφανείας-επιφανείας RGM-84 Harpoon (βεληνεκές ~130 χλμ., ταχύτητα 0,9 Μach), ένα αντιπυραυλικό σύστημα Signaal Goalkeeper με επτάκαννο πυροβόλο GAU-8 των 30 χιλ. (ταχυβολία 4.200 β.α.λ.), δύο πυροβόλα γενικής χρήσης Οerlikon των 20 χιλ. (800 β.α.λ.) και δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32 για ανθυποβρυχιακές τορπίλες Honeywell Mk46 Mod 5 των 324 χιλ. (40 κόμβοι/11 χλμ., πυροκεφαλή 44 κιλά).

PACIFIC OCEAN (June 18, 2007) – Chilean ship Almirante Latorre (FFG 14) sails in the distance while Coastguardsmen from U.S. Coast Guard Cutter Mohawk (WMEC 913) approach the stern gate of USS Pearl Harbor (LSD 52) to pick up passengers after opening conferences of UNITAS 48-07 Pacific phase during Partnership of the Americas (POA) 2007. POA is focusing on enhancing relationships with partner nations through a variety of exercises and events at sea and on shore throughout South America, Latin America, and the Caribbean. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Damien Horvath (RELEASED)
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των πλοίων κρίνεται πλήρης και αρκετά σύγχρονος τεχνολογικά. Το κύριο ραντάρ επιτήρησης αέρος/επιφανείας μακράς εμβέλειας είναι το δισδιάστατο (2D) LW08 της Signaal, που παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για εναέριους και ναυτικούς στόχους. Το LW08 επιτυγχάνει μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού 270 χλμ., ενώ καλύπτει 40 μοίρες σε ανύψωση και 360 μοίρες σε περιστροφή.
Το σύστημα χρησιμοποιεί πομπό στερεάς κατάστασης και τελικό ενισχυτή σήματος TWT μεγάλου εύρους συχνοτήτων, διαθέτοντας δυνατότητα συμπίεσης παλμών, επεξεργασίας video MTI (Moving Target Indicator), αυτόματης ιχνηλάτησης και ευελιξίας συχνοτήτων, ενώ παρουσιάζει υψηλή αξιοπιστία και εξαιρετική ευκολία συντήρησης. Επίσης, επιδεικνύει αξιοσημείωτη διαθεσιμότητα και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μπορεί να δεχθεί επισκευές ενόσω βρίσκεται σε λειτουργία. Για έρευνα, ιχνηλάτηση και κατάδειξη στόχων έχει τοποθετηθεί στις φρεγάτες το τρισδιάστατο ραντάρ (3D) SMART-S.
Το σύστημα λειτουργεί στην «S» ζώνη συχνοτήτων (2-4 GHz) και μπορεί να διαχειρίζεται 160 εναέριους στόχους (εμβέλεια 120 χλμ.) και 40 στόχους επιφανείας (40 χλμ.). Το SMART-S επιδεικνύει υψηλότατες δυνατότητες: αυτόματο εντοπισμό στόχων, ταυτόχρονη ιχνηλάτηση πολλαπλών ιχνών με μία μόνο σάρωση, ευελιξία συχνοτήτων, συμπίεση παλμών, καθώς και αντιμετώπιση στόχων υψηλής ταχύτητας και μικρού μεγέθους, όπως βλήματα ναυτικής κρούσης sea skimming που κατευθύνονται εναντίον του πλοίου.
Το SMART-S χρησιμοποιεί τις σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας σήματος, με ψηφιακή μετατροπή κυματομορφής FFT. Με την επεξεργασία doppler FFT και τον περιορισμό των πλευρικών λοβών επιτυγχάνεται σημαντική ενίσχυση της αντοχής του συστήματος στην παρουσία έντονου clutter, αλλά και στη χρήση ηλεκτρονικών παρεμβολών (ECM) από τον αντίπαλο. Το ραντάρ παρέχει ―άμεσα― ακριβή δεδομένα στοχοποίησης στα συστήματα ελέγχου πυρός του σκάφους, επιτρέποντας έτσι την ταχύτατη επίτευξη εγκλωβισμού των στόχων από αυτά.
Η κεραία του συστήματος είναι σταθεροποιημένη και στους δύο άξονες (αζιμούθιο/ανύψωση) με τη χρήση μιας υδραυλικά ελεγχόμενης βάσης. Το ραντάρ ναυτιλίας των πλοίων είναι το Signaal Scout, μέγιστης εμβέλειας 44 χλμ. Το Scout είναι ραντάρ πομπού στερεάς κατάστασης, συνεχούς κύματος FMCV (Frequency Modulated Continuous Wave), χαμηλής πιθανότητας υποκλοπής σήματος (LPI), με εντυπωσιακές επιδόσεις στη διάκριση στόχων, ιδίως σε μικρές αποστάσεις. Το σύστημα είναι συμπαγές και εξαιρετικά αξιόπιστο, με πολύ χαμηλή εκπεμπόμενη ισχύ RF.
Συζήτηση για Adelaide τέλος, καταλήγουν στη Χιλή (… και μπράβο μας)
Τα συμβατικά παλμικά ραντάρ εντοπίζονται εύκολα από τα συστήματα ESM και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι στα βλήματα αντιραντάρ (ARM). Αντίθετα, τα ραντάρ τεχνολογίας FMCW, όπως το Scout, βασίζονται σε προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας και επιτυγχάνουν τον εντοπισμό του στόχου με τη χρήση πολλών διαφορετικών συχνοτήτων, ώστε δεν απαιτείται η εκπομπή σήματος υψηλής ισχύος που θα πρόδιδε τη θέση του πλοίου-φορέα.
Οι φρεγάτες της κλάσης χρησιμοποιούν επίσης τρία ραντάρ ελέγχου πυρός για την καθοδήγηση των βλημάτων και των πυροβόλων, που διαθέτουν: 2 STIR 240 και ένα STIR 180. Και τα δύο συστήματα βασίζονται σε πομπό TWT, διπλής συχνότητας I/J. To πρώτο διαθέτει κεραία διαμέτρου 240 χιλ., ενώ το δεύτερο κεραία 180 χιλ. Tα STIR 180/240 έχoυν σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση στόχων υψηλής ταχύτητας και μικρής διατομής ραντάρ (RCS), όπως τα βλήματα ναυτικής κρούσης, ακόμη και σε περιβάλλον παρουσίας ισχυρού clutter και έντονων αντιμέτρων.
Αντίο Adelaide; Επειδή η ναυπήγηση νέων πλοίων καθυστερεί, η Χιλή θα αγοράσει τα αυστραλιανά σκάφη
Πάντως, το STIR 240 (εμβέλεια 140 χλμ. για στόχο 1 τετρ. μ.) χρησιμοποιείται στα πλοία, κυρίως, για την παροχή αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, με την καθοδήγηση βλημάτων επιφανείας-αέρος SM-1MR Standard, ενώ το STIR 180 (72 χλμ.), συνήθως, συνδυάζεται με τα βλήματα Sea Sparrow και τα πυροβόλα του σκάφους.
Οι φρεγάτες τύπου «L» εφοδιάζονται με σόναρ τροπίδος μέσης συχνότητας SQS-509 της Westinghouse. Όλοι αυτοί οι αισθητήρες ολοκληρώνονται στο σύστημα διοίκησης και ελέγχου Signaal SEWACO VII, το οποίο περιλαμβάνει το σύστημα διαχείρισης/διασύνδεσης αισθητήρων και όπλων DAISY. Το SEWACO VII χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία, βασιζόμενο σε υπολογιστές στρατιωτικών προδιαγραφών SMR-4/SMR-MU, αλλά και σε εμπορικά συστήματα (επεξεργαστές MC-68030).
Επιτρέπει την ολοκλήρωση όλων των ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων του σκάφους, παρουσιάζοντας παράλληλα εξαιρετική λειτουργικότητα και διαθεσιμότητα, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει συσκευές ναυτιλίας, επικοινωνιών, καθώς και αυτόματη ζεύξη δεδομένων (data link).
H φρεγάτα HMAS Melbourne (Adelaide class) έπιασε λιμάνι για τελευταία φορά, αποσύρεται σε ένα μήνα
Τα πλοία φέρουν σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας SHF SATCOM, JMCIS (όργανο σχεδίασης), διπλές κεραίες WSC-6 και τακτικό link 11 και εξοπλίζονται με το σύστημα ESM Sphinx (κάλυψη 1-18 GHz) και τον παρεμβολέα Ramses (8-16 GHz), σε συνδυασμό με δύο πολλαπλούς εκτοξευτές αεροφύλλων/φωτοβολίδων Loral Hycor Mk36 SRBOC (εμβέλεια 4 χλμ.). Επίσης, φέρεται σύστημα παραπλάνησης επερχόμενων τορπιλών Aerojet AN/SLQ-25 Nixie, το οποίο διαθέτει δύο συρόμενα ατρακτίδια εκπομπής ακουστικών σημάτων.
Τι έχουν να προσφέρουν οι φρεγάτες στο ΠΝ σήμερα;
Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ένα ξερό “ΤΙΠΟΤΑ” και να το κλείσουμε εδώ. Για χάρη όμως των πιέσεων πολλών αναγνωστών μας, ας δούμε μερικές παραμέτρους που είτε δεν εξετάσαμε, είτε δεν είχαμε υπόψιν μας στο προηγούμενο άρθρο μας για το θέμα.
Καταρχάς, αν οι Χιλιανοί αγόρασαν τις 2 φρεγάτες κλάσης Adelaide για 65 εκ. ευρώ, τότε θα πωλούσαν τις L για ένα πραγματικά “τυπικό” ποσό, που δεν θα ξεπερνούσε κατά πολύ το κόστος τους για παλιοσίδερα. Συνεπώς, με λίγη καλή θέληση, ένα ποσό κοντά στα 5 εκ. ευρώ και για τα δυο πλοία, χωρίς τα CIWS Goalkeeper φαίνεται λογικό. Από αυτή την άποψη, και για ένα τέτοιο ποσό, ναι, η απόκτησή τους θα είχε κάποια λογική.
Τώρα, αν το ΠΝ έχει δίκιο, και οι Adelaide ήταν σε άσχημα κατάσταση, σε τι κατάσταση θα είναι οι χιλιανές L; Βέβαια, πρέπει να πούμε πως το ΠΝ έχει εξαιρετική γνώση των πλοίων, και δεν αμφιβάλουμε πως θα μπορούσε να τις βάλει και τις δυο σε υπηρεσία. Το θέμα όμως είναι, με τι κόστος;
Το κόστος είναι πάντα σχετικό. Σίγουρα τα πλοία αυτά έχουν καλύτερα συστήματα από τις μη εκσυγχρονισμένες S, αλλά χειρότερα ηλεκτρονικά από τις εκσυγχρονισμένες. Βέβαια, η ύπαρξη του SMART-S (Mk1, όχι Mk2) είναι πολύ καλύτερη από το … τίποτα, ενώ ιδιαίτερη αξία έχουν και τα δυο STIR 2.4 που έρχονται επιπρόσθετα στο μοναδικό STIR 1.8.
Αν υποθέσουμε πως οι Χιλιανοί δεν θα αφαιρέσουν τίποτα από όλα αυτά, και τα συστήματα δεν χρήζουν εργοστασιακής συντήρησης για να ξαναγίνουν επιχειρησιακά, τότε υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε το ΠΝ να δει την απόκτηση των πλοίων αυτών; Ξεχνάμε όμως το βασικότερο. Με τι θα τις οπλίσουμε;
Η ριζική ανανέωση του Στόλου Επιφανείας του ΠΝ το 1991, μετά από 10 χρόνια εξοπλιστικής ένδειας
Το βασικότερο όπλο των L Class είναι ο Standard SM-1MR. Η παραγωγή του έχει σταματήσει, ενώ έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά και επιχειρησιακά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ακόμη κι αν βρίσκαμε ένα μικρό απόθεμα στο USN, το πιθανότερο είναι η διάρκεια ζωής των πυραύλων να ήταν μόλις λίγα χρόνια. Και τι αξία θα είχε να βάλουμε σε υπηρεσία έναν πύραυλο που απαιτεί συνεχή καταύγαση; Εν έτει 2020, κι ενώ μπαίνει σε υπηρεσία ο ESSM Block 2;
To πλοίο, σαν πλοίο, ναι είναι καλύτερο από τις μη εκσυγχρονισμένες S. Και ναι, φυσικά και θα είχαν να προσφέρουν πολλά στο ΠΝ, αν είχαν αγοραστεί πριν 20 χρόνια! Τώρα, θα τις είχαμε εκσυγχρονίσει, θα μπορούσαν να λάβουν και Standard SM-2MR και να τον εκτοξεύσουν από το Mk13, αλλά μέχρι εκεί. Ποιο θα ήταν το κόστος, και η αντίστοιχη χρησιμότητα να κάνουμε το ίδιο εν έτει 2020;
Οι θιασώτες της ιδέας έχουν ένα δίκιο πάντως. Οι L Class είναι ίσως τα μόνα διαθέσιμα πλοία που μπορούν να μπουν σε υπηρεσία στο ΠΝ άμεσα, και χωρίς καν εκπαίδευση. Έχουμε όμως το βασικό “σκόπελο” του οπλισμού. Τι θα εκτοξεύουμε από το Mk13; Μήπως θα βγούμε στη “γύρα” για βρούμε μερικούς SM-1; Γιατί οι Χιλιανοί τους δικούς τους, τους θέλουν για τις Adelaide.
Με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το ΠΝ θα μείνει χωρίς μια ή και περισσότερες φρεγάτες για 3 ή 4 χρόνια. Η αλήθεια είναι πως θα χρειαστούμε μια ενίσχυση, όποια κι αν είναι αυτή. Η επιλογή των L θα ήταν η απόλυτη ενσάρκωση του “ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται”. Και εμείς, πνιγόμαστε και πρέπει να το παραδεχτούμε.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette μπορούν ενταχθούν άμεσα στο ΠΝ χωρίς κόστος;
Να ρωτήσετε τον υπουργό άμυνας !
Maybe συνεντευξούλα στο επόμενο τεύχος?
Να μας εξηγήσει τι Δόντια έχουμε κιόλας!
Και με τη λογοκρισία στα σχόλια το χετε παρατραβήξει
Έχετε γίνει γραφείο τύπου τους πλέον
Να τα παρουμε για ανταλλακτικα και να ενεργοποιήσουμε την μπουμπουλινα .Αν μιλάμε για plug and play .
Οι 2 L , εαν ειναι πληρως λειτουργικες και δεν τις πετσοκοψουν οι Χιλιανοι, ειναι πλοια ισχυροτερα απο τις 3 μη εκσ. S και πιθανοτατα ισοδυναμα με τις εκσυγχρονισμενες, με εξαιρεση τις επιχειρησεις ελικοπτερου. Το ΠΝ οφειλει να κανει κρουση στη Χιλη για την αποκτηση τους σε χαμηλη τιμη, για προσπορισμο ανταλλακτικων. Εφοσον τα πλοια αποκτηθουν με ευνοικους ορους και ειναι πραγματι σε καλη κατασταση για να διασχισουν τον Ατλαντικο, το ΠΝ μπορει να τις βαλει ακομη και σε υπηρεσια. Υπαρχει καταλληλο προσωπικο, υπαρχουν υλικα, υπαρχει και προηγουμενο: το παραδειγμα της Μπουμπουλινας. Το πλοιο δεν ειχε λειτουργικο σοναρ (μετα απο προσκρουση) και αρχικα αποκτηθηκε απο το ΠΝ μονο για ανταλλακτικα (κοινη πρακτικη στα μεταχειρισμενα πολεμικα). Ομως το ΠΝ διαπιστωσε οτι περαν του σοναρ, το πλοιο ηταν σε εξαιρετικη κατασταση και αποφασισε να το βαλει σε υπηρεσια, εστω και αν τελικα υπεκυψε στην αρχικη του μοιρα.
Η λέξη που θα χρησιμοποιήσω στο τέλος δεν χαρακτηρίζει τους δημοσιογράφους της Πτήσης. Ούτε τους αναγνωστες. Ούτε τα στελέχη του ΠΝ. Ταιριάζει γάντι στους πράσινους, γαλάζιους και κοκκινους-πρώτη φορά αριστερά με ολίγο “καμμένο” πολιτικούς μας. Οι οποίοι διακομματικά επέλεξαν ως εθνική στρατηγική την ρήση του ινστρούκτορα Μπαλάφα. “Θα το ρισκάρουμε”. Μία και μόνο λέξη: Κατάντια!
Βολική ίσως λύση μαλλον για τα κυβικά της Κύπρου..
Προφανώς για να τις αντικαθιστούν οι Χιλιανοί με επίσης παλιά πλοια
πιθανοτατα το στοίχημα της διατήρησης τους δεν τους έβγαινε
και μαλλον τα πλοια ειναι για σκραπ.
και αν και μοιαζει ελκυστική η προοπτική φτηνής απόκτησης τους
…στο τέλος η φτήνια τρώει τον παρά..
Εμείς επειγόντως οφείλουμε να κοιτάξουμε προς το μέλλον
και να ξεκολλήσουμε απο το παρελθόν του προηγούμενου αιώνα
Και το μέλλον μπορεί να ειναι οι belhara αλλά σίγουρα όχι μόνο αυτές..
Καιρός ειναι να βάλουμε μπρος την Ελληνική κορβέτοφρεγάτα…
Sm-1 θα μπορούσαμε να βρούμε απο τους Γάλλους σε κανα δυο χρονια που θα αποσύρουν τα Cassard…
Ποσο εφικτη μπορει να ειναι η αντικατασταση του ΜΚ13 με ΜΚ41 για ESSM 1 ή 2?
Το πολύ ανταλλακτικά.
Όχι
Οι αρχαίοι προγονοι λέγανε “Μέγα το της θαλάσσης κράτος”
Μα με μαούνες του 50 είναι κοντά της θάλασσας ο πάτος !
Θέλουμε πλοία αστακούς arleigh burke η καμιά
Belhara
Και για τα υποβρύχια τορπίλες γιατί έρχεται
Λαχτάρα !
Υποθετικες απαντησεις σε υποθετικες ερωτησεις. Το Π.Ν. τι γνωμη εχει; Η σχεση κοστους αποδοσης αξιζει για να ερθουν τα γερασμενα αυτα πλοια απο την αλλη ακρη του κοσμου; Θα κανουμε πειραματα και πατεντες ( σε αυτα ειμαστε κορυφαιοι) με τι οριζοντα χρονου…; Αν το Γ.Ε.Ν. εχει θετικη αποψη ας λαβει μια υπευθυνη αποφαση και ας εμπιστευτουμε την κριση του .
Όχι… ξερά. Τι ναι τα εκατομμύρια; Φυστίκια;
Θα το ξαναπώ. Η μόνη λύση είναι να βάλουμε επάνω στις S την Αρτα και τα Γιάννενα. Ξεκινήστε χθες. Μεταχειρισμένα, νέα, αταίριαστα, ταιριαστά, ακόμα και δεμένα στο κατάστρωμα με σύρμα, 10 φρεγάτες ΔΕΝ πρόκειται να βρούμε ούτε σε 25 χρόνια.
Αν είναι να τις πάρουμε για 5 η 10 εκατομμύρια ετοιμοπόλεμες, ναι.
Το θέμα είναι τι θα κανουμε με νέες φρεγάτες κ νεα υποβρύχια…
Με τετοια άρθρα είναι ισχυρό το σοκ της συνειδητοποίησης της κατάντιας του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης ως προς την ενίσχυση της εθνικής άμυνας.
Μαζί τα έφαγαν…
Μαζί θα αυτοεξοριστουν όταν αρχίσει ο εθνικός ακρωτηριασμός.
Αλλά και κάτι για τους μεγαλοσχημους γαλοναδες: παραιτήθηκε ποτέ κανείς τους μπροστά στον εμπαιγμό;
Προφανώς και όχι. Οι Χιλιανοί τις απέσυραν λόγω προβλημάτων με τις μηχανές και έλλειψη ανταλλακτικών, που σημαίνει ότι δύσκολα να βγουν στην θάλασσα, όχι να διασχίσουν τον Ατλαντικό. Ο ΜΚ-13 είναι άχρηστος αφού οι πύραυλοι SM-1 αποσύρονται γιατί λήγουν από όλα τα ναυτικά. Τα ηλεκτρονικά τους είναι δεκαετίας του 80′ οπότε θα έχουν τα ίδια προβλήματα με τις 3 S. Και λογικά οι χιλιανοί θα της άφησαν στην μοίρα τους εν΄οψη των Adelaide. Με λίγα λόγια δεν αξίζουν όχι 5εκ αλλά ούτε 1, και το κόστος να τις φέρουμε και να τις ενεργοποιήσουμε θα είναι υψηλό. Δεν μας άρεσαν οι Αυστραλέζες, καλύτερα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον εκσυγχρονισμό των 3 S παρά να φέρουμε σαπάκια απο την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Οπως το βλέπω εγώ ,μάλλον 2 Tico θα μας δώσουν,θα παρουμε τις Bellara σε απλη διαμόρφωση,θα μπούμε στην ευρωκορβέτα για 8 τεμάχια,θα αναβαθμίσουμε τις Bell σε ΑΑ περιοχής,θα αποσσύρουμε τα Tico….Δεν ξέρω σε πόσα χρόνια όμως….
Προσωπικά έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές θετικά για τις 2 L, με απόκτηση τους το λιγότερο για ανταλλακτικά.
Θα αρχίσω όμως από την τελευταία παράγραφο του άρθρου. Τουλάχιστον για τα χρόνια που θα εκσυγχρονίζονται οι ΜΕΚΟ θα ήταν ευχής έργον να τις είχαμε. Αν οι SM-1 από τις Cassard έχουν κάποια υπολειπόμενα χρόνια ζωής, ακόμη καλύτερα
Από κει και πέρα, σημειώνω:
1. Από την στιγμή που η S θα μείνουν για πολλά χρόνια σε υπηρεσία ως ανταλλακτικά θα ήταν πολύτιμες, καθώς δεν υπάρχουν πολλά απάρτια, όπως του συστήματος μετάδοσης κίνησης (κιβώτια ταχυτήτων κλπ), δεν πρέπει να αφήσουμε ο,τιδήποτε μπορούμε ν αποκτήσουμε ως ανταλλακτικό, ενώ όπως κι η Μπουμπουλίνα μπορεί να προσφέρουν λύσεις στην επόμενη επακούμβηση που είναι θέμα χρόνου…
2. Μπορούν, ενδεχομένως, να προσφέρουν στην επανεργοποίηση της Μπουμπουλίνας όπως είπε και συνφορουμίτης πιο πάνω. Το σονάρ τους, SQS-509, είναι νεότερο από το SQS-505 των S.
3. Θα μπορούσε να εξεταστεί για 2 S, η αντικατάσταση του WM-25 με το SMART-S Mk1 των L συν την προσθήκη και 2ου STIR (για να αντισταθμίσει το κανάλι καταύγαυσης που χάνεται με την αφαίρεση του WM-25).
4. Τα περί κινητήρων δεν τα αντιλαμβάνομαι. Oi LM-2500 των ΟΗΡ σίγουρα έχουν γράψει πολλές ώρες, λόγω αποστάσεων αποστολών και ως οι μοναδικοί κινητήρες του σκάφους. Αλλά κι οι δικoί μας R-R Tyne (οι μικροί αεριοστρόβιλοι των S/L για οικονομική ταχύτητα) σε ποιά κατάσταση είναι δηλαδή(…); Και ποιόν τύπο βρίσκεις πιο εύκολα ανταλλακτικά (…);
Όντως οι L έπρεπε να είχαν αγοραστεί το ’90 μαζί και με τις 2 S που πήγαν στα ΗΑΕ. Με εκσυγχρονισμό τους με TACTICOS, νέο 3D ραντάρ, ESSM στη θέση NSSM (αφού μάλιστα έχει κι αυτόματο σύστημα επαναγέμισης) και SM-2 στη θέση των SM-1 θα ήταν «ό,τι πρέπει» για το ΠΝ. Αλλά…
Πρεπει να πιεσουμε τον Μακρον να μας δωσει τις δυο Horizon σαν ενδιαμεση λυση-εστω και με ενα μικρο ενοικιο- μεχρι να ερθουν οι belhara..εξαλλου συντομα οι Γαλλοι προκειται να παραλαβουν τις δυο αντιαεροπορικες Fremm..πριν δυο χρονια συζητουσαμε για δυο Fremm,ας τις κρατησουν κι ας μας δωσουν τις παλιοτερες Horizon..
Άντε πάλι με την λέξη καταυγαση……τα έχουμε πει.
Καταυγαση = φωτισμός
Καταυγαστηρας = Λαμπατερ
Υπόδειξη, ο σωστός όρος.
Μπορεί η Πτήση να ανεβάζει διάφορα άρθρα -προτάσεις -σκέψεις για το Π.Ν ,αλλά αυτοί που θα αποφασίσουν κρατούν κλειστό το στόμα τους εδώ και πολύ καιρό .
Αν θυμάμαι καλά ποτέ δεν δόθηκε επισήμως απάντηση για την μη επιλογή των Αδελαϊδων ,ούτε φυσικά για κάποιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των σκαφών του ΠΝ
Ας ελπίσουμε ότι η θα υπάρξει ευχάριστη έκπληξη εγκαίρως .
Μέχρι το 2030 μην περιμένετε ούτε κουπί. Αν αυτά τα πλοία δεν τα αποψιλώσουν από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τότε ΝΑΙ να τα πάρουμε. Έχουμε 3 S που θα βγουν από υπηρεσία σαν πηγή ανταλλακτικών. Είναι δύσκολο να φτιάξουμε τον mk13 να ρίχνει sm2? Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε 32 sm2 (16 ανά πλοίο). Επίσης στις 6 εκσυγχρονισμένες συν αυτές τις 2 θα πρέπει να βάλουμε essm. Επίσης σε όλες τις φρεγάτες ram. Από εκεί και πέρα περιμένουμε στην συνέχεια τους Ισπανούς να βγάλουνε από υπηρεσία τις Perry στις οποίες μπορούμε να προσθέσουμε τα stir τα ram και να τροποποιήσουμε το mk13 για sm2 και άμα μπορούμε 1 mk41 για 32 essm. Είναι 6 πλοία από τα οποία 4 βάζεις σε υπηρεσία και 2 πάνε σε ανταλλακτικά. Ξεκινάς και ένα πρόγραμμα ναυπήγησης για 6 κορβέτες. Και το 2030 – 35 θα έχουμε 4 perry εκσυγχρονισμένες, 4 meko εκσυγχρονισμένες και 6 κορβέτες. Από εκεί αν συνεχίσουμε να υπάρχουμε σαν χώρα ξεκινάμε πρόγραμμα για την αντικατάσταση των Perry και meko.
Η μόνη προοπτική για να ενδιαφέρουν οι L το ΠΝ είναι για προσπορισμό ανταλλακτικών για τις S που θα παραμείνουν σε υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοραστούν σε τιμή scrap… αν όχι δωρεάν.
Κατά τα άλλα, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, ίσως να δημιουργούν και κάποια (εξεύρεση αποθέματος SM1 με ορίζοντα 5 – 7 χρόνια)
Εάν περιμένουμε να γίνει κανένα μπαμ…
εδώ που φτασαμε, να τις παρουμε για λιγα μύρια,..ίσα που προλαβαίνουμε κιόλας
για αντικατασταση των τριών μη εκσυγχρονισμένων και να φυγουν για ανταλλακτικά.
Υπό άλλες συνθηκες θα ήταν απλό ανέκδοτο.
Το 1912 η χρεωκοπημένη προσφατα Ελλάς πήρε τον Αβέρωφ
η Ελλάς του 2020 ούτε L δεν παίρνει μια χαρά και με τα δόντια της προγιαγιάς μου.
Εξαρτάται από το αν θα υπάρχει ενδιάμεση λύση σε πιθανό πρόγραμμα ναυπηγησεων κι αν αυτό είναι άμεσο ή όχι. Αν δεν υπάρχει ρεαλιστικά τέτοια προοπτική και μάλλον δεν είναι μια σχεδόν αξιοπρεπής λύση για την αντικατάσταση των 3 S, που θα πρεπει να αραξουν δίπλα στο Βέλος, με φρεγάτες παρόμοιου τεχνολογικού επιπέδου με τις υπόλοιπες 6 αλλά και τις ΜΕΚΟ
Οι παλιές S γίνονται δωρητές οργάνων βέβαια σε μια τέτοια λύση και τα 212 κατσαρόλες
Και ναι θα βγουμε στη ζητα για SM-1. Και μόνο η παρουσία τους αλλάζει πλάνα και μειώνει επιλογές της TAF
Ναι Πτήση…. στρίψτε το μαχαίρι μέσα στην πληγή…..
Επειδή όπως σωστά το θέτετε στον τίτλο, από πλευράς χρόνου βρισκόμαστε στο +5, η πιο γρήγορη λύση είναι η διμερής αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία θα υπογραφεί χτες ή σήμερα και θα προβλέπει στάθμευση γαλλικών φρεγατών στα Δωδεκάνησα, με ένα twist όμως: Κάθε φορά που θα ανακοινώνουν προσέγγιση του γεωτρύπανου οι Τούρκοι, θα βγαίνει navtex για άμεση έναρξη ασκήσεων με πραγματικά πυρά στο ίδιο σημείο! Και μετά ξύπνησα…
Αγορά για ανταλλακτικά για τις S. Απο τις 2 L και την Μπουμπουλίνα μπορουν να αφαιρεθουν 2 Smart S, 4 Stir 2.4, 3 Stir 1.8 και 2 Scout και να χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των Υδρα. Ίσως αλλο ένα Stir αν αποσυρθεί άλλη μία S. Εκσυγχρονισμός των Smart και αγορά άλλων 2. Με λίγα χρήματα κάθε Ύδρα θα έχει 3 Stir 1.8,1 Stir 2.4, 1 Scout και 1 Smart S mk2. Και τα χρήματα μπορούν να διατεθούν στον MK 48 για αύξηση θέσεων σε 32 ESSM και το ΚΠΜ. Αν τώρα αποφάσιζε το ΠΝ για αγορα ΜΚ 41 με SM2 όπως είχα διαβάσει σε αρθρο γνώμης τότε και εκσυγχρονισμός των Stir 1.8.
να τα παρουμε γιατι οχι? ετσι κι αλλιως το στρατευμα εχει καταντησει ποιο γραφικο κ απο την σαντορινη, υποβρυχια που 50αριζουν συχρονα υποβρυχια με τορπιλες β παγκοσμιου,φρεγατες πετρελαιοφορα του 60-70 κομπανταντ του 70-80,ενω αν θες εσωτερικο πλοιο το βαζεις ελευσινα το 2000 κ το παιρνεις το 21,κ μετα σου λεν για ξιφοι κ αλλες πατατες, ωρε που παμε?
Ναί, ο Μκ13 μπορεί να βάλει με μετατροπές SM-2. Είχε κάνει η ίδια η Raytheon σχετική τοποθέτηση το 2012 όταν ενημερώνοντας ναυτικές δυνάμεις που χρησιμοποιούσαν τον SM-1/2 (λόγω της από τότε ειλημμένης απόφασης του USN να σταματήσει τo 2020 την υποστήριξη των SM-1) , μιλούσε για δευτερεύουσες μετατροπές στον εκτοξευτή χωρίς κάτι περαιτέρω στα διαμέρισμα των πυραύλων. Αυτό φυσικά αφορούσε όλες τις περιπτώσεις, L, OHP, Cassard κλπ.
εγώ θα έλεγα πως πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τόσο παλαιά συστήματα και να δούμε ΑΜΕΣΑ προς το μέλλον. Αν πάρουμε Μπελ η ενδιάμεση λύση πρέπει να έρθει από Γαλλία μεριά, αν πάρουμε αμερικανικά πλοία (ΜΜSC, FFG(x)λέμε τώρα…….) η ενδιάμεση λύση πρέπει να έρθει από USA. Αν όμως τολμήσουμε και πάρουμε το δανέζικο σχέδιο τότε με τί θα τη βγάλουμε;;; Αν πάρουμε ΜΕΚΟ 200 θα μας δώσουν οι Γερμανοί και τι;;
Σίγουρα πρέπει να ασχολούμαστε με το μέλλον αλλά υπάρχουν και οι ανάγκες του παρόντος. Όπως φαίνεται οι εκσυγχρονισμένες S και οι Υδρα θα είναι η ραχοκοκαλιά του ΠΝ τουλάχιστον μέχρι το ’35. Πρώτα πρέπει να αντικατασταθούν οι οι 4 παλιές S, μετα οι υπόλοιπες. Δηλαδή 10 πλοία. Πόσα χρόνια χρειάζονται για να ναυπηγηθούν 10 φρεγάτες; Μια άλλη άποψη κατά την γνώμη μου θα ήταν να γίνει άλλος ένας μικρός εκσυγχρονισμός των S με αντικατάσταση το WM 25 απο smart s και προσθήκη άλλου ένα stir απο τις υπο απόσυρση S όπως και τοποθέτηση 2ου MK 29 στο υπόστεγο του ελικοπτέρου. Ο NSSM στην έκδοση -P s2s είναι ακόμη ένας αξιόλογος πύραυλος και μπορεί να προστατέψει τα πλοία αν υπάρχουν αρκετά ραντάρ κατάυγασης. Βέβαια η αγορά ESSM bl.2 θα ήταν ιδανική και θα μπορούσε αργότερα να αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί σε νέα πλοία. Με 4 αποσυρμένες S και 2 L πιστεύω θα υπήρχε μια επάρκεια ανταλλακτικών για κάποια χρόνια. Έτσι το ΠΝ θα είχε 6 αξιοπρεπείς S, 4 εκσυγχρονισμένες Υδρα και 2 Belhara και θα μπορούσε να περιμένει λίγα χρόνια μέχρι να ναυπηγηθούν 10 ή 12 νέες φρεγάτες και επίσης να πάρει κάποιο πιο σύγχρονο εξοπλισμό απο αυτές.
Ακόμη και χωρίς 2ο Stir και αλλαγή θέσης του WM 25 θα μπορούσαν να εχουν 2 κανάλια εμπλοκής ή και 3 ή 4 αν αποφασιζόταν μικτή λύση 2 stir 2 WM 25.
Το σιγουρο ειναι οτι αν γινει καποιο θερμο επεισοδιο θα γινει μεσα στους επομενους 12-24 μηνες. Οποτε δεν ξερω τι νοημα εχει να λεμε τι θα ναυπηγησουμε το 2030 ενω ηδη υπαρχει αδιεξοδη ενταση με την Τουρκια. Υπο αυτη την εννοια αν τα πλοια ειναι αξιομαχα και τα δινουν σχεδον τσαμπα φυσικα και εχει λογικη , πιο πολυ λογικη απο το τι πλοια θα εχουμε σε 15 χρονια. Εγω παντως υπο τις παρουσες συνθηκες θα κοιταζα μεκο -200, και θα εκανα διερευνητικες κρουσεις στην Αυστραλια, τη Νοτιο Αφρικη, τη Νεα Ζηλανδια, τη πορτογαλια την Αλγερια και οποιον αλλο τις εχει. Θεωρω οτι αν προσφεραμε 150-200 εκατομμυρια το κομματι οπως ειναι με τα οπλα επανω μπορει καποιον να δελεαζαμε να μας δωσει εστω 1-2 κομματια , που αυτες οντως ειναι παρα πολυ χρησιμες
Είναι πλοία που θα έδιναν καλύτερες αντιαεροπορικές δυνατότητες στο Π.Ν. από κάθε άλλη υπάρχουσα μονάδα. Αν γίνονταν να πιστοποιηθούν στους ESSM block 2 τότε θα ήταν χρήσιμα αποκτήματα. Αν βρίσκαμε μεταχειρισμένους SM-1 επίσης θα ήταν χρήσιμη η απόκτησή τους. Όσον αφορά την πρόταση για μεταχειρισμένες Lafayette θα έλεγα οτι τα πλοία αυτά είναι ανθυποβρυχιακά με υποτυπόδη αντιαεροπορική άμυνα. Γιατί δεν ζητάμε 2 Floreal; Όχι οτι θα μας τις έδιναν αλλά είναι πιό κοντά σ’ αυτό που μας λείπει.
Χάσαμε τις ADELAIDE με SM2 και ESSM/MK41 και κάποιοι συζητάνε να πάρουμε τις χιλιανές Lγια να αφαιρέσουμε το MK13 και να το τροποποιήσουμε για να βάλει SM2!!

ΚΑΤAʼΝΤΙΑ για το ΝΑΥΤΙΚΌ που έφτασε σε αυτή τη απελπιστική κατάσταση
Αλλα δεν παραιτήθηκε και κανένας γαλονάς καταγγέλλοντας τη κατάσταση
Αντίθετα βγάλαν και έκθεση για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα των P-3!!
Οι Χιλιανοί ως σοβαρό ναυτικό θα πάρουν το smart το GOALKEEPER και ότι άλλο αξίζει από τις Lνα το περάσουν στις Adel
Εμείς ας κάτσουμε με τις S & τους RIM7 αναμένοντας??? τις bE@DES το…2026,27,28,….+
Ούτε καν τορπίλες για τα 214 οι XXXXXες δεν μπορούν να παραγγείλουν
Από βλακεία και μόνο θα το πω. Θέλουμε 10 πλοία. Οκ. 10 πλοία x 1,5 δις € = 15 δις €. Είναι πολλά το ξέρω, υπολόγισα θεωρητικά όπλα, φος κλπ. Έλα εδώ γάλλε τι μου προσφέρεις ΚΑΤΩ από αυτή τη τιμή? Έλα εδω αμερικάνε τι μου δίνεις εσύ? Η διαφορετικά πέντε και πέντε για να υπάρχουν δύο προμηθευτές και τα ανάλογα όπλα τους. Για το σήμερα, μαζί με αυτά τα νέα πλοία, hot tranfer 2 δικά σου. Δηλαδή 2+2 παλιά τώρα συν 5+5 νέα.Σύνολο 14! Λεφτά? Από FMS και χαμηλότοκα δάνεια καθώς και δανειζόμαστε και παίρνουμε επιδοτήσεις από ΕΕ. Αφαιρέστε αν θέλετε τα 4 και πάμε για PESCO. Όχι όμως να παίρνουμε πλοία που ήταν να πάρουμε πριν 20 χρόνια. Ας ξυπνήσουμε λίγο..
Εμένα δεν με ικανοποίησε το άρθρο περίμενα περισσότερα Flight and Space!
Είναι λογικό οι σχολιαστές να μην έχουν της γνώσεις αλλά εσείς έπρεπε να της έχετε.
Δεν διάβασα πουθενά στο κείμενο σας γιατί αυτά τα 2 πλοία είναι απαραίτητα.
Δεν μας είπατε πως αυτά τα δυο παλιά πλοία μπορούν να προσφέρουν πολλά και
να αλλάξουν τον πόλεμο στο αιγαίο!
Ίσως για αυτό δεν με συμπαθούν κάποιοι, δεν με αγαπούν και δεν με θέλουν να δουλέψω
στης εταιρίες τους κλπ.
Πυραύλους μπορούμε να βρούμε από τους Ιταλούς έχουν εμβέλεια 41 χιλιόμετρα.
Μέχρι τώρα οι Τούρκοι πιλότοι των F16 ήξεραν πως δεν κινδυνεύουν από πυραύλους,
εκτός και πλησίαζαν στα 15 χιλιόμετρα. Με την απόκτηση των δυο αυτών πλοίων όλα αλλάζουν.
Στο ραντάρ ενός αεροσκάφους F16 και τα 10 πλοία δηλαδή οι 8 S και οι 2 L φαίνονται ίδια!
Έτσι ο πιλότος δεν μπορεί να ξεχωρίσει το πλοίο και δεν ξέρει αν έχει να αντιμετωπίσει μια φρεγάτα S ή μια φρεγάτα L, οπότε δυσκολεύει κατά πολύ η εκτέλεση της αποστολής του.
Φανταστείτε τώρα να βάλουμε σε αυτά τα δυο πλοία πυραύλους στάνταρ με εμβέλεια τα 75 χιλιόμετρα, πόσο θα δυσκολέψει η ζωή-δουλειά των Τούρκων πιλότων.
Το χειρότερο σενάριο για αυτούς θα ήταν να μην τους ρίξουμε από τα 70 χιλιόμετρα αλλά να τους αφήσουμε να πλησιάσουν στα 50 και εκεί που είναι ήσυχοι και ήρεμοι πως δεν αντιμετωπίζουν μια
φρεγάτα L, να τους ρίξεις έναν πύραυλο με μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν στον πάτο του αιγαίου.
Το ίδιο μπορεί να γίνει με τους πύραυλους στάνταρ 1 αλλά κάτω από τα 30 χιλιόμετρα.
Κατά πάσα πιθανότητα οι L μας έχουν αφήσει χρόνους διαφορετικά δεν θα έτρεχαν οι Χιλιανοί να τις αντικαταστήσουν με 2 πλοία διαφορετικού τύπου από αυτά που έχουν, από την στιγμή μάλιστα που έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά αποσυρόμενων Type 23 και Karel Doorman, όταν αυτά γίνουν διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια. Οπότε μάλλον και αναγκάστηκαν να τις αποσύρουν πρόωρα και να επενδύσουν στις Adelaide έλλειψη και άλλων επιλογών.
Να θυμίσω ότι το χιλιανό ναυτικό διαθέτει στόλο 8 φρεγατών 4 διαφορετικών τύπων… 1 Type 22, 3 Type 23, 2 Karel Doorman και 2 L class (πλέον 2 Adelaide).
Απορω με καποια αρθρα.
Οι ADL ητάν σε κακη η αθλια δηθεν εντος η εκτος εισαγωγικων κατασταση ενω δεν επιθεωρηθηκαν ποτε απο επιτροπη του ΠΝ παρα δεχθηκαν μια προχειρη εθιμοτυπικη επισκεψη και ενημερωση, απολυτως ανεπαρκη για σχηματισμο σοβαρης εικονας.
Οι Χιλιάνοι αποσυρουν τις L,αναφεροντας προβληματα υποστηριξης και βλαβων ,ακουσον ακουσον, στους κινητηρες τους αλλα εμεις οι εξυπνακηδες θα παρουμε αυτες που αποσυρουν αφου απορριψαμε τους αντικαταστατες τους με κωμικες διαρροες περι ακαταλληλοτητας χωρις στοιχεια ωστε να μεινουμε με αρχαια σκαφη μηπως και σωθει επικοινωνιακα η υπερκοστολογημενη και υπερτιμημενη μεχρι αηδιας Μπελαριαδα λογω πιεστικων αναγκων που θα παραμεινουν οταν και οποτε ερθουν ..Μιλαμε για εναν αστειο αριθμο δυο μονο σκάφων που θα στεγνωσουν τα πενιχρα κονδυλια για καιρο και λυση ενδιαμεση η μεταγενεστερη απο τους φωστηρες που απορριπτουν για χαβαλε οτι δεν εξυπηρετει τα “σχεδια”φυσικα δεν υπαρχει.
Με αυτα και αυτα φθασαμε εδω και προκοπη δεν βλεπω.
ΑΒ η καποια Fremm αλλιως ξεχαστε το Αιγαιο σαν ισορροπια και ισως και χειροτερα..
Εννοειται πως η αναγκη ναυπηγησης νεων μοναδων θα παραμεινει απλα μιλαμε για gap fillers καθως το gap σε λιγο δεν θα μπορει να γινει filled και θα πεσουμε μεσα.
Πάντως η αλήθεια είναι ότι και οι 2 L είναι κατά μισή 10ετία νεότερες από τις δικές μας S. Ακόμα και χωρίς αναβάθμιση των mk13, η αναβάθμιση και μόνο του mk29 για essm, δεδομένης και της αυτόματης επαναγέμισης, θα έκανε διαφορά. Ο mk 13 νομίζω ότι εκτός από sm1 μπορεί να βάλει και επιπλέον harpoon, που στην έκδοση bl II ER προσθέτουν land attack capability (στα 240km). Με αναβάθμιση και για sm2 μιλάμε για άλλα δεδομένα στο στόλο, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν νέα πλοία. Λύση στη συντήρηση των κινητήρων θα δώσουν τα ανταλλακτικά από τις αποσυρμένες S. Άρα απόκτηση (εννοείται σχεδόν τζάμπα) σε κάθε περίπτωση και μετά απόφαση για σκραπάρισμα ή ένταξη σε υπηρεσία ανάλογα με τη γενικότερη κατάσταση των σκαριών…
Στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα προέχουν τορπίλες, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ. Ότι χρήματα πρόκειται να διαθέσουμε θα πρέπει να πάνε στα παραπάνω. Εάν έχουμε περίσσευμα θα πρέπει να πάει προς βελτίωση του υπάρχοντος υλικού. Και μην ξεχνάμε τα πυρομαχικά. Με αυτά που έχουμε θα πολεμήσουμε. Θα πρέπει να έχουμε περισσότερα από τον αντίπαλο…