Η φρεγάτα τύπου MEKO 200 “HMNZS Te Mana” του ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας έχει αποπλεύσει από το Devonport με προορισμό τον Καναδά, όπου θα υποστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Εκεί βρίσκεται ήδη η φρεγάτα “HMNZS Te Kaha”.
Η Νέα Ζηλανδία έχει δύο φρεγάτες MEKO 200, που ναυπηγήθηκαν σε συνεργασία με την Αυστραλία. Τα δύο πλοία εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1997 και το 1999, ενώ χάρη στον εκσυγχρονισμό τους θα μείνουν σε υπηρεσία μέχρι το 2030. Σύμφωνα με το “Naval News”, ο εκσυγχρονισμός της “HMNZS Te Kaha” θα τελειώσει το 2020.
Τις εργασίες βελτίωσης των νεοζηλανδικών MEKO 200 έχει αναλάβει η θυγατρική της Lockheed Martin στον Καναδά, Lockheed Martin Canada. Το κόστος του προγράμματος για τα δυο πλοία θα προσεγγίσει περίπου τα $440 εκατ. δολάρια συνολικά και περιλαμβάνει “ολοκληρωμένη λύση επιτήρησης/αποκάλυψης στόχων και αεράμυνας (Integrated Surveillance and Air Defence solution) με νέο σύστημα διαχείρισης μάχης, καινούριο κύριο ραντάρ και ανανέωση της αντιαεροπορικής άμυνας σημείου βασισμένη σε βλήματα ενεργού ραντάρ”. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, αποκτάται ο ευρωπαϊκός Α/Α πύραυλος Sea Ceptor (CAMM) για την αντικατάσταση του RIM-7P.
Όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν, η Lockheed Martin Canada παρουσιάζεται να έχει εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον για το αντίστοιχο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών MEKO 200HN, όποτε αυτό όμως επιτέλους αποφασιστεί να αρχίσει… Καρδιά της “καναδικής” πρότασης θα είναι το CMS330, ενα σύγχρονο ΚΠΜ υψηλών προδιαγραφών, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να ενσωματώσει και να ολοκληρωθούν επάνω του πλήθος αισθητήρων και οπλικών συστημάτων.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη
200εκ το κάθε upgrade , με νέες μηχανές .Όπως λέμε συθέμελα .
Μακρυα εμεις απο εκσυχρονισμο αλα καναντα διοτι βαζουν το ξεπερασμενο ρανταρ ΣΜΑΡΤ Σ που τα κυκλωματα του κατασκευαζει η ΑΣΕΛΣΑΝ (εμεις πρεπει να βαλουμε συγχρονο ρανταρ ΑΕΣΑ που βλεπει Φ35)
Περίεργη επιλογή ραντάρ έκαναν πάντως, σχεδόν ακατανόητη. Ίσως κάποια τεχνικά θέματα, δεν επέτρεψαν την τοποθέτηση του Artisan 3D, που ήδη έχει «δέσει» με τους CAMM…
Δεν καταλαβαίνω πως κρατάνε αεροπλάνα 30 χρόνια κ αποσύρουν πλοία 30 χρονων…. Δομικά δεν νομίζω να έχει πρόβλημα το σκαρί ενός πλοίου κ όχι η άτρακτος ενός αεροπλάνου… Απ την στιγμή που στο πλοίο βάζεις τόσα νέα ραντάρ όπλα συστήματα…. κακώς το αποσύρσεις στα 30 χρονια
Ξέρω ότι ο πύραυλος CAMM είναι στην κατηγορία MICA από πλευράς μήκους, δεν ξέρω αν είναι όμως το ίδιο καλός σε leathallity και ικανότητα ελιγμών. Το ότι είναι στην ίδια κατηγορία σημαίνει λογικά ότι μπαίνει σε A35 VLS Sylver, που εύκολα τοποθετείται σε κορβέτες και μικρές φρεγάτες (όπως αυτές που ψάχνουμε).
airman
Σε χαρακτηριστικά πάντως αεράμυνας σημείου και όντας αυτοκαθοδηγούμενος, είναι θεωρητικά καλός και ήδη οι Ισπανοί τον επέλεξαν για την επόμενη φρεγάτα τους, μετά τους Άγγλους και… τους Νεοζηλανδούς!
Για το ραντάρ με κάλυψαν ήδη το σχόλιο του
Μήπως η απάντηση στο θέμα του ραντάρ είναι το γεγονός ότι πυραυλικά η αναβάθμιση είχε επίκεντρο οι πύραυλοι να έχουν δικό τους ραντάρ καθοδήγησης και μικρό βεληνεκές? Τι να το κάνεις το AESA αν θέλεις να ρίξεις πύραυλο στα 20 χιλιόμετρα, και με πιο απλό ραντάρ το βλέπεις σε τόσο κοντινή απόσταση. Επιπλέον:
-Δεν έχουν κανέναν αντίπαλο με F-35
-Μπορούν να ρίξουν στο περίπου και μετά να αναλάβει το ραντάρ ή το IR του πυραύλου (κάτι που πρέπει να σκεφτούμε και εμείς σε συνδυασμό με ραντάρ υπάρχοντα σε μπάντες που βλέπουν τα στελθ αλλά όχι με τόση ακριβεια που να δίνει παραμέτρους βολής και καθοδήγηση στον πυραυλο. Θα μπορούσε όμως να τον πάει στο περίπου, και να αναλάβει το ραντάρ/IR του πυραύλου όταν φτάσει σχετικά κοντά.
Άσχετο αλλά είδα αρκετές τουρκικές ΜΕΚΟ με Smart-S mk.2.
Εμείς ακόμα ψάχνοντας για το τι θα κάνουμε… ακόμα και στο μηχανοστάσιο τους…