Είναι μια μάλλον “περίεργη” ιστορία, που ξεκίνησε από τουρκικούς λογαριασμούς στο Twitter. Η αναβάθμιση των ελληνικών F-16C/D σε F-16V είχε προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στην Τουρκία, αλλά οι γείτονες τότε ήταν απολύτως σίγουροι πως η χώρα τους θα παραλάμβανε F-35A, μαζί φυσικά με τους S-400. Το μοναδικό μαχητικό 5ης γενιάς στον κόσμο, καθώς και το ισχυρότερο (προσοχή, όχι καλύτερο) αντιαεροπορικό σύστημα του κόσμου. Μεταξύ τους, στην Τουρκία, ελάχιστοι ήταν αυτοί που έβλεπαν την πραγματική απειλή που αποτελούν τα εκσυγχρονισμένα ελληνικά F-16V για την τουρκική αεροπορία.
Η κλωτσηδών εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα JSF και η αγορά των τουρκικών αεροσκαφών από την USAF, κλόνισε κάπως τους καλούς μας γείτονες, αλλά η αλήθεια είναι πως διαθέτουν έναν τεράστιο στόλο F-16C/D Block 50+Adv (CCIP) που χάρη στον προηγμένο υπολογιστή τους, αλλά και το σύστημα Link 16 έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην παρούσα κατάσταση. Θεωρούν δε πως το Link 16 σε συνδυασμό με τα E-7T Wedgetail θα είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά F-16V, από τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία θα είναι “μόλις” 84/85.
Όλα αυτά ήρθε να κλονίσει εκ νέου η τελείως ξαφνική και μη αναμενόμενη αγορά μαχητικών τύπου Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία. Η αστραπιαία κίνηση του ΥΠΕΘΑ, με την γαλλική συνεργασία, θα αποδώσει μαχητικά άμεσα στη χώρα μας, και αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή εντός του 2021, δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ, η Ελλάδα θα έχει 6 υπερμαχητικά (για τα δεδομένα της περιοχής), ενώ αν διατηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, θα έχει και ένα μικρό αριθμό F-16V. Αυτό προσπαθούμε να πούμε όταν γράφουμε και ξαναγράφουμε πως τα πράγματα “σκούρηναν” απότομα για τους γείτονες.
Το 2023 λοιπόν, η Ελλάδα θα έχει σε υπηρεσία 18 μαχητικά Rafale, οπλισμένα μέχρι τα δόντια, και επίσης έναν σημαντικό αριθμό μαχητικών F-16V. Βέβαια η ΠΑ θα έχει κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρει να πετύχει επιχειρησιακή ετοιμότητα για όλα αυτά, αλλά το θεωρούμε πως από το τέλος του 2021 η ποιότητα θα ανήκει στην ΠΑ, ενώ από το 2022 θα δούμε πολλά ενδιαφέρονται πάνω από το Αιγαίο. Κι όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογίσουμε άλλες κινήσεις ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό που αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα είναι η προσθήκη στο ελληνικό οπλοστάσιο του πυραύλου αέρος αέρος Meteor. Ο τελευταίος, δεν γνωρίζουμε σε πόσα κομμάτια θα αγοραστεί από την ΠΑ, ούτε πότε θα δούμε τα πρώτα του αντίτυπα σε ελληνικά Rafale. Αλλά από την στιγμή που θα έχουμε τα Rafale στην Ελλάδα, αυτό είναι μάλλον άνευ ουσίας, καθώς σε στιγμές κρίσης πιστεύουμε πως οι Γάλλοι δεν θα μας ξεχάσουν. Έτσι, ακόμη κι ένας μικρός αριθμός να έρθει μέσα στο 2021 (πχ 3 ή 5 κομμάτια), θα φέρει μεγάλες ανακατατάξεις στο Αιγαίο.
Καταρχάς, τα τουρκικά E-7T Wedgetail θα πρέπει να επιχειρούν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις πίσω από τα μικρασιατικά παράλια, ακυρώνοντας έτσι το ρόλο τους. Η απώλεια των Wdgetail, ακυρώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό της επένδυση σε Link 16 των τουρκικών F-16C/D, καθώς αυτά θα πρέπει ή να βασίζονται στα AN/APG-68 ή στα επίγεια ραντάρ. Τα πρώτα όμως θα βλέπουν πολύ αργότερα τα ελληνικά Rafale και F-16V, και τη στιγμή που τα ελληνικά αεροσκάφη θα έχουν ήδη εγκλωβίσει τους στόχους τους. Τα δε επίγεια ραντάρ, ειδικά αυτά που βρίσκονται στα μικρασιατικά παράλια, θα έχουν γίνει … οικόπεδα, για ευνόητους λόγους, τις πρώτες στιγμές της όποιας σύγκρουσης.
Κατά δεύτερο, τα τουρκικά KC-135R, θα πρέπει να επιχειρούν ακόμη πιο “βαθιά” στην τουρκική ενδοχώρα, και αντί για τις επιχειρήσεις της ΤΗΚ πάνω από το Αιγαίο, θα εξυπηρετούν μόνο ferry flights, μετακινήσεις μαχητικών από τις βάσεις στα ανατολικά προς το μέτωπο του Αιγαίου. Η απώλεια λόγω του κινδύνου των δυνατοτήτων εναερίου εφοδιασμού από την τουρκική αεροπορία, θα είναι ένα επιπλέον σκληρό πλήγμα, από τη στιγμή μάλιστα που οι Τούρκοι έχουν συνηθίσει να καίνε άπειρα καύσιμα πάνω από το Αιγαίο, ενώ η ΠΑ είναι πάντα προσεκτική όταν κάνει αναχαιτίσεις. Είναι μεγάλο το θέμα, και ίσως αξίζει περαιτέρω ανάλυσης σε νεότερο άρθρο στο μέλλον.
Θα περίμενε κανείς πως η ΤΗΚ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα ελληνικά Rafale και F-16V με τα υπάρχοντα αεροσκάφη, ειδικά με βάση τις θεωρητικές εμβέλειες των AN/APG-68v9. Δεν θα μας κάνει εντύπωση, αν “ειδικοί” σε Τουρκία, αλλά και Ελλάδα, αρχίσουν να δημιουργούν χάρτες και διαγράμματα, για το πόσο εύκολο θα είναι τα τουρκικά AN/APG-68v9 να πιάσουν τα ελληνικά αεροσκάφη. Πριν αρχίσουν να κάνουν διάφορες “χειροτεχνίες” κάποιοι, θα πρέπει να θυμίσουμε πως το ίχνος των F-16V θα είναι μικρότερο του F-16C/D, ενώ το ίχνος του Rafale είναι πολύ μικρότερο του F-16C/D. Ειδικά το γαλλικό μαχητικό, έχει ειδικές προβλέψεις χαμηλής παρατηρησιμότητας, αντίστοιχες του F/A-18E/F.
Θεωρούμε πως δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης πως η ισορροπία πάνω από το Αιγαίο έχει διαταραχθεί υπέρ της Ελλάδας. Κι αν δεν έχει συμβεί ακόμη, θα ξεκινήσει εντός του 2021 για να κορυφωθεί το 2023-24. Συνεπώς, η Τουρκία πρέπει να βρει ικανό αντίδοτο, που αν μη τι άλλο θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει τα ελληνικά F-16V αλλά, το κυριότερο, τα Rafale. Θεωρητικά, η λύση είναι το F-35A, αλλά αυτό δεν πρόκειται να μπει στο τουρκικό οπλοστάσιο στο ορατό μέλλον. Πιθανότερο είναι να δούμε κάποιο άλλο μαχητικό. Ποιο όμως θα μπορούσε να είναι αυτό;
Αναβάθμιση 317 εκ. λιρών στα ραντάρ των βρετανικών Typhoon και anti-drone ικανότητες
Πιστεύουμε πως οι Τούρκοι δεν πρόκειται να αγοράσουν αμερικανικά μαχητικά, από τη στιγμή που έχει πλέον ενεργοποιηθεί ο CAATSA. Συνεπώς, λύσεις όπως το F-15EX ή το F/A-18E/F BlockIII δεν είναι πιθανές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε χρόνο που οι S-400 μένουν σε τουρκικά χέρια, οι κυρώσεις CAATSA θα χειροτερεύουν. Όπως είπε και ο Πομπέο, δεν πρόκειται η Τουρκία να χάσει την -παρούσα- μαχητική ισχύ της, δηλαδή θα λαμβάνει μετρημένα ανταλλακτικά για τα F-16, αλλά δεν πρόκειται να λάβει νέα όπλα. Αυτά, από ΗΠΑ μεριά. Ας δούμε τις άλλες λύσεις.
Το Saab GRIPEN E/F είναι ένα εξαίρετο μαχητικό, που μπορεί μάλιστα να φέρει και τους Meteor, αλλά θεωρούμε αδύνατη την πώλησή του στην Τουρκία από τη Σουηδία. Ακόμη όμως κι αν συνέβαινε, το αεροσκάφος δεν είναι ανώτερο του F-16V, ενώ είναι αρκετά κατώτερο του Rafale. Συνεπώς, δεν έχει ίσως αξία ούτε η πιθανή συζήτηση για το θέμα.
Κι όμως, οι Αμερικανικές κυρώσεις “τσακίζουν” την Τουρκία και τις ένοπλες δυνάμεις της
Λογικά, δεν πρέπει να περιμένουμε ούτε η Γαλλία να πωλήσει Rafale στην Τουρκία! Άρα, οι επιλογές, για σύγχρονο δυτικής κατασκευής μαχητικό, φτάνει στο εξής ένα: Το Eurofighter Typhoon. Το Consortium των χωρών που το κατασκευάζουν, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, και η Ισπανία, είναι οι ισχυρότεροι υποστηρικτές της Τουρκίας, και μάλιστα οι τρεις τελευταίες χώρες έχουν εκπλήξει με την ανερυθρίαστη υπεράσπιση των τουρκικών θέσεων (με την εξαίρεση ίσως της Ιταλίας). Αλλά η Γερμανία, και η Ισπανία, δείχνουν τα πάντα, εκτός από ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Το Typhoon είναι πράγματι ένα μαχητικό εναέριας υπεροχής, αντίστοιχο του F-15, Su-35, Rafale. Ειδικά στο τελευταίο Tranche φέρει ένα εκπληκτικών δυνατοτήτων ραντάρ AESA, με μηχανική κεραία (!), αλλά κι ένα πανίσχυρο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα, που ναι, μπορεί άνετα να εντοπίζει στόχους σαν το Rafale σε μεγάλες αποστάσεις, και φυσικά θα μπορεί να εξαπολύει εναντίον του πυραύλους Meteor. Αυτός είναι και ο λόγος, που αρκετοί αμυντικοί αναλυτές στην Τουρκία, υπερθεματίζουν για μια προσπάθεια αγοράς αεροσκαφών Typhoon. Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό;
Πάμε αντίστροφα. Μπορεί καταρχάς το Typhoon να είναι ικανός αντίπαλος για τα ελληνικά Rafale; Αδιαμφισβήτητα ναι, αλλά μόνο στην έκδοση Tranche 4 με το AESA Captor, ή έστω στην έκδοση Tranche 3A. Όλες οι άλλες εκδόσεις, είναι ικανές μεν, αλλά δεν μπορούν να βρεθούν στο επίπεδο του Rafale F3R. Μπορεί το αεροσκάφος να έχει πανίσχυρους κινητήρες, να είναι βελτιστοποιημένο για αερομαχίες, αλλά δεν προβλέπεται να αερομαχεί με τα Rafale. Ουσιαστικά οι Τούρκοι θα ήθελαν ένα F-14, όπως εμείς θα έχουμε τα Rafale.
Δεν πιστεύουμε πως οι Τούρκοι μπορούν να αγοράσουν κάποιο σύγχρονο Tranche (3A, 4) του Eurofighter, για πολλούς λόγους. Καταρχάς, οι δυνατότητες της τουρκικής οικονομίας δεν επιτρέπουν την αγορά ενός σύγχρονου και ακριβού μαχητικού, ειδικά με τις επιδόσεις της τουρκικής λίρας. Η Eurofighter θα ζητήσει σκληρό νόμισμα, και αυτό δύσκολα θα το βρουν οι Τούρκοι. Εμείς αγοράζουμε με επιτόκιο κάτω του 1%, ενώ οι Τούρκοι με άνω του 20%. Και καλό είναι να μην θεωρήσουμε πως θα πληρώσει κάποιος τρίτος. Το Κατάρ, τη δουλειά του θέλει να κάνει, δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Ακόμη όμως κι αν υπήρχαν χρήματα, μια τέτοια αγορά θα συναντούσε σκληρές αντιδράσεις στο εσωτερικό όλων των χωρών του consortium. Θα ήταν η απόλυτη γελοιοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, είτε στη Γερμανία, είτε στην Ισπανία, είτε και στην Ιταλία. Εκτός αυτού, τα αεροσκάφη θα χρειάζονταν πολλά χρόνια να φτάσουν στην Τουρκία, καθώς η γραμμή παραγωγής είναι σχετικά αδύναμη. Εκτός κι αν το Κατάρ παραχωρούσε slots δικά του, κάτι που το θεωρούμε απίθανο.
Λογικά, θα μπορούσε κάποια χώρα να παραχωρήσει δικά της μαχητικά, ίσως η Ισπανία, που η κυβέρνησή της εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική απέναντι στην Τουρκία. Αλλά αυτό πλέον θα την έφερνε σε “θανάσιμη” αντιπαράθεση με την Ελλάδα, καθώς τα αεροσκάφη θα είχαν σαφή επιθετικό χαρακτήρα για τη χώρα μας. Ανάλογη αντιπαράθεση έχει πλέον η Γαλλία με την Τουρκία, αλλά οι Γάλλοι ποτέ δεν έκρυψαν το χαρακτήρα τους, γιαυτό άλλωστε και τους αγαπάμε! Ενώ οι Ισπανοί, στο στενό πυρήνα της Ένωσης, θα πρέπει να δώσουν πολλές εξηγήσεις για μια τέτοια κίνηση. Το ίδιο φυσικά και οι Γερμανοί.
Μια πιθανότητα που εξετάζεται από αρκετούς είναι το ενδεχόμενο της αγοράς μεταχειρισμένων μαχητικών, προς άμεση ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας. Θεωρητικά, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία έχουν μεταχειρισμένα μαχητικά Tranche 1 προς διάθεση. H Αυστρία μάλλον θα προτιμούσε να τα κάνει κατσαρόλες, παρά να τα δώσει στους Τούρκους. Η Μεγάλη Βρετανία έχει αποφασίσει (αν δεν έχει ήδη υλοποιήσει) τον καννιβαλισμό των παλιών αεροσκαφών για εξοικονόμιση πόρων, ενώ η Γερμανία δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Εδώ ισχύει ότι ισχύει και για την αγορά καινούργιων, δηλαδή δεν γνωρίζουμε πως θα έβλεπε η γερμανική κοινή γνώμη την πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία, που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον ευρωπαϊκών συμμάχων, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ακόμη όμως κι αν αριθμός μαχητικών Tranche 1 κατάφερνε να βρεθεί σε τουρκικά χέρια, ουδεμία συνεισφορά θα είχε στην νέα ισορροπία δυνάμεων πάνω από το Αιγαίο. Τα Tranche 1 ήταν και παραμένουν αεροσκάφη με αποκλειστική χρήση πυραύλων AIM-120 και ΑΙΜ-9, ενώ στερούνται βασικών συστημάτων που ολοκληρώθηκαν στα επόμενα Tranches. Θεωρητικά, τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν προ της παράδοσης, αλλά το θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο και κοστοβόρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Typhoon έχει μια κακή φήμη στον τομέα της διαθεσιμότητας και της συντήρησης, κι αυτός είναι ο λόγος που θέλει να τα “ξεφορτωθεί” η Αυστρία.
Κλείνοντας, θα πρέπει να πούμε πως όλα αυτά τα γνωρίζει η ΠΑ. Τα γνώριζε κι όταν επέλεξε να κάνει την κίνηση που λέγεται “ελληνικά Rafale”. Οι εξοπλισμοί είναι παρτίδες σκάκι, για όσους τους αρέσει το “άθλημα”. Στην συγκεκριμένη, η ΠΑ έκανε ρουά ματ. Δεν μπορεί να σωθεί για τους Τούρκους αυτή η παρτίδα. Ας πάμε στην επόμενη…
Πολύ καλό άρθρο και κατατοπιστικό.
Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να υπογράφει η σύμβαση με τα Rafale γιατί με τα Ελεγκτικά συνέδρια και κάτι αναδρομικά βλέπω να γινόμαστε ρεζίλι στους Γάλλους και να τα δίνουν αλλού στο τέλος
Ισπανοί και Γερμανοί δεν τους εμπιστεύομαι καθόλου όσον αφορά αυτό το θέμα αλλά και γενικότερα, ακόμα και την Ιταλία. Σίγουρος είμαι 100% για τους Άγγλους και τους Αυστριακούς, δεν θα δώσουν ούτε βίδα eurofighter στην Τουρκία (ναι και η Αγγλία ένας λόγος αναφέρεται στο άρθρο υπάρχουν και αρκετοί άλλοι).
ποσο ευκολο η δυσκολο θα ηταν να σκουπισουμε τα γιουροφαιτερ?
Το Su-35tk με άπειροελαχιστες ελπίδες… Εχει πιο πολλές ελπίδες να αγοραστεί από τους Τούρκους αντί του EF2000…
Κοινώς με τα F-16 τους θα μείνουν περιμένοντας το τουρκικό 5ης Γενιάς με κινεζική βοήθεια.. Το 2040….
Εγώ πιστεύω ότι και το γιουροφαιτερ trance 4 ύστερη του ραφαλ F4 ! Από παλιά ήμουν υπέρμαχος των ραφαλ ποιο ολοκληρωμένο αεροσκάφος και καλή ευελιξία νομίζω στις υποηχιτικες ταχύτητες
Από δυτικά μαχητικά το EF-2000 είναι το πιθανότερο που θα μπορούσαν να πάρουν και λόγω των πολιτικών εύνοιας προς την Τουρκία των συγκεκριμένων χωρών. Οι Γερμανοί & οι Ισπανοί θα τους δώσουν μετά βεβαιότητας και ας μην διατηρούμε αυταπάτες ότι η κοινή γνώμη των χωρών αυτών θα παρεμποδίσει τέτοιες πωλήσεις….δεν νομίζω ότι ενδιαφέρονται για τους συμμάχους τους Ελλάδα & Κύπρο….ούτε οι κυβερνήσεις τους ούτε οι ψηφοφόροι των κρατών αυτών στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Tranche 1 δεν θα πάρουν ή θα πάρουν μαζίμε συμφωνία αναβάθμισης. Ουσιαστικά θα τηρηθεί η ίδια πολιτική που οι χώρες αυτές εφαρμόζουν ως προς την ενίσχυση του ΤΝ. Στην Ελλάδα συμφέρει οι Τούρκοι να πάρουν μαχητικά ρωσικά ή κινεζικά. Αυτόθα παγιώσει την αρνητική διλαθεση ακόμη και καθαρά φιλότουρκων δυτικών χωρών, όπως και οι προαναφερόμενες. Γρίπες δεν μπορύν να πωληθούν στην Τουρκία λόγω του CAATSA, αφού ο κινητήρας είναι PW.
Θεμελιωδως λανθασμένη η αποψη ότι επειδή Ισπανια/Γερμανια θα έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις επειδή τα Eurofighter θα ήταν επιθετικό οπλο εναντίον της Ελλάδας. Η Γερμανία πχ δεν είχε κανένα πρόβλημα να πουλήσει τα 214 στην Τουρκία, ένα κατεξοχήν επιθετικό οπλικο συστημα
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Υγεία και ευημερία για όλους. Είναι ένα καλό άρθρο για το think tank της Πτήσης, αλλά από την εξίσωση λείπει η παράμετρος του F35 το οποίο θα ενταχθεί πολύ σύντομα στις τάξεις της ΠΑ. Από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι τούρκοι δεν θα σταματήσουν αυτό που κάνουν ακόμα και αν αποκτήσουμε F22. Περισσότερο ανησυχούν για τον ήχο bingo παρά για τον εγκλωβισμό. Εφόσον εμείς δεν θα χτυπήσουμε πρώτοι αυτοί θα συνεχίσουν να παρενοχλούν. Είναι μεγάλη υπόθεση η σιγουριά.
Τωρα περιμενουμε αρθρο για την υποθετικη αγορα αεροσκαφων απο την Ρωσια σαν απαντηση στα Rafale !
Ευχαριστώ για το αρθρο.
Τι γίνεται όμως με νεα όπλα για τα φ16;
Δεν γινεται να έχουμε φ16V με εντελώς ξεπερασμένα όπλα
Πτηση, υποπτευομαι ότι τα Tranche 1 δεν έχουν ρόλο πλεον και για μας ( αντικατασταση (F4) ακομα και υπο δωρεαν παραχωρηση απο Γερμανια – Αυστρια (ή και Μ. Βρετανια;) οπως λέτε εδώ διότι πλεον έχουμε Ραφαλ;
https://www.ptisidiastima.com/eurofighter-typhoon-tranche-1-for-greece-would-be-great-idea/
Ενα σχόλιο για το Su-35 που αναφερατε πιο πανω ή και Su-57 για τους Τούρκους;
Αρα οι Αγγλοι, που δεν εχουν την ψευτο-“ευρωπαικη αλληλεγγυη” ανετα μπορουν, και πιθανοτατα θα τους πουλησουν…
Αν βρουν λεφτα τα μεμετια. Μεγαλο ΑΝ, αλλα οχι απιθανο.
Αυτά που γράφει στην ουσία το άρθρο, για τουλάχιστον μία 5ετια η ελληνική ΠΑ θα έχει την υπεροχή. Trance 1 δεν κάνουν την διαφορά και θα υποθηκεύσουν το μέλλον της ΤΑ. Trance 3 και να παραγγείλουν και να τους δώσουν οι Ευρωπαίοι θα κάνουν χρόνια να φτάσουν και πάλι δεν θα έχουν λεφτά για κάτι άλλο στο μέλλον. Πιστεύω ότι οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν μόνο υπομονή μήπως βελτιωθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και πάρουν F35 η να επενδύσουν στην ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού
Μια απορία για να πάρει meteor η Τουρκία δεν πρεπει να δώσει η Γαλλία την αδεια της?
Ισχύει οτι γράψατε στο άρθρο ..οποτε ειναι μονόδρομος η αγορά απο Ρωσία ή Κινα αν θελει η τουρκια να αναβαθμίσει την αεροπορία της ,.αλλά κατι τετοιο θα εβαζε τελος στην Τουρκία για την Δυση…Οπως και να εχει η Ελλάδα εχει κανει ματ στους πονηρούς ανατολίτες…
Θα μου αρεσε καποια στιγμη η Ελλαδα να ασκησει επιθετικη πολιτικη απεναντι σε απαραδεκτες συμπεριφορες των δηθεν συμμαχων μας οπως η Ισπανια που γενικα μας χτυπαει παντου και οπου μπορει καθως σε αρκετους τομεις μας βλεπει ανταγωνιστικα.
Θεωρω πως ΑΝ συνεχιστει αυτο το τροπαριο θα μπορουσαμε να εμβαθυνουμε τις σχεσεις με το Μαροκο και ισως να ηταν και η καταλληλη στιγμη να ξεφορτωθουμε μια πυροβολαρχια S-300
Τα Tranche 1 ίσως είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση για τους απέναντι.
Δεν ξέρω εάν στην παρούσα φάση θα ήταν καλύτερο για την Τουρκία να επιλέξει να πάει σε έναν εντελώς νέο τύπο μαχητικού ή να περιμένει την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ που είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί (πολύ ή λίγο, θα δείξει). Εφόσον επέλεγε το πρώτο, το Eurofighter θα ήταν ουσιαστικά η καλυτερη επιλογή καθώς και την περαιτέρω αναταραχή με τις ΗΠΑ θα απέφευγαν θεωρητικά (εν συγκρίσει με μία αγορά π.χ. Su-35) και την αμέριστη στήριξη της φανατικά τουρκόφιλης γερμανικής πολιτικής στην υλοποίηση του όλου project θα είχαν.
Όσον αφορά την στάση της κοινής γνώμης της Γερμανίας στην “πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία, που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον ευρωπαϊκών συμμάχων, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος” θα ήταν ίδια με την πώληση των 214: πιθανώς κάποια περιορισμένη αρθρογραφία “προβληματισμών” και ίσων αποστάσεων και εν πολλοίς αδιαφορία.
Εάν παραμείνουν οι ισλαμιστές στην εξουσία το EF2000, είναι η δεδομένη επιλογή τους.
Καλά παραμονή Πρωτοχρονιάς δεν μας αφήνετε ήσυχους!!
Λοιπόν:
Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη!
Το πλήγμα που έχει προκαλέσει ο COVID στην Αεροναυπηγική Βιομηχανία είναι τεράστιο
Είμαι σίγουρος πως οι Γερμανοί Ιταλοί Ισπανοί Εγγλέζοι θα καλωσορίσουν με θερμότατα λόγια την οποιαδήποτε αγορά EUROFIGHTER από τους συμμαχους τους Τούρκους
Οι γείτονες ,μπορεί ο λαός να πεινάει στη κυριολεξία αλλα άμα θέλουν να πάρουν στρατιωτικό υλικό θα το πάρουν!
Δεν λογαριάζουν κοινωνικές πολιτικές συντάξεις αναδρομικά συστημα υγειας, παιδειας klpa Δυτικοευρωπαϊκά κουραφέξαλα!
Σίγουρα θα είναι και πρόθυμοι να παραχωρήσουν και μερικά από τα δικά τους ως ενδιάμεση λύση
Για καινούργια όπως γράφετε υπάρχουν και αυτά των αδελφών Qatarianvn
Προς το παρόν μας σώζει η μεγάλο μανια τους που λέγεται TFX
Δεν πρέπει να εκπλαγούμε εάν κινηθούν προς απόκτηση EUROFIGHTER
Εμείς πρέπει οπωσδήποτε να πάμε για επιπλέον RAFALE διότι τα 18 δεν φθάνουν
Όπως έχω γράψει πρέπει να ξεχάσουμε τα φαραωνικά του Ναυτικού και τα λεφτά να πάνε στην Αεροπορία!
ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΑ
Εγώ γιατί έχω την εντύπωση ότι εάν φύγει η Τουρκία από τους Αμερικανούς δεν θα στραφεί σε γερμανικά αεροσκαφος αλλά σε ρωσικό ή κινεζικό ….ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΥΠΕΡΔΥΝΆΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΉΣ…..πως να το κάνουμε…..
Το ίδιο είναι οι Γερμανοί το ίδιο οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι ή οι Αμερικανικοι…..????ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ….ή σε su θα πάει ή σε j…ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΌΤΗΤΑ ΣΕ Su θα πάει
Εκτενές και ενδιαφέρον το άρθρο. Ας μην ξεχνάμε όμως:
1) Τα μη επανδρωμένα πολύ σύντομα θα διεκδικήσουν πρωταρχικό ρόλο στις ισορροπίες στην Αν. Μεσόγειο. Άντε να τα αναχαιτίσεις…με τί;
2) Οι απέναντι αναμφίβολα μπορούν σε λιγότερο από μια δεκαετία να σχεδιάσουν και να παράγουν δικό τους, εγχώριο μαχητικό.
3) Στους Ευρωπαίους δεν καίγεται καρφί για την ηθική διάσταση. Πόσα ευρωπαϊκά μεταγωγικά έχει η Τ. στον στόλο της ήδη; Και πόσα υποβρύχια, όπως πολλή σωστά παρατήρησε ένας άλλος χρήστης του φόρουμ.
Καλή χρονιά και καλή δύναμη
Θέλει προσοχή το Καταρ
Οταν του την έπεσαν οι γείτονες αγόρασε πολιτική υποστήριξη από την Δύση ως ασπίδα με το να παρει F-15E, Typhoon και Rafale
Η κρίση μοιάζει να τελείωσε και σε κάθε περίπτωση οι αγορές δεν εξασφαλίζουν υποστήριξη επ’απειρο αλλά μέχρι να πληρωθεί το συμβόλαιο
Το Καταρ λοιπόν αντικαθιστά 12 M-2000 με 48 F-15, 24 Typhoon και 36 Rafale με άλλα 36 ως option
Είναι αδύνατο να 10πλασιασει την ΠΑ του.
Τα α/ε ή θα μαζεύουν άμμο ή θα τα πετάνε Πακιστανοί και Τούρκοι πιλότοι
Μια και δεν πρόκειται σοβαρά να τα χρησιμοποιήσει όλα αυτά άνετα θα μπορούσαν να πουληθούν τα Τyphoon στην Τουρκία
Αν η ΕΕ πεί όχι δεν σημαίνει λήξη συναγερμού
Σε περίοδο εχθροπραξιών μπορεί η ΠΑ να τα βρει μπροστά της όπως οι γείτονες Αραβες βρήκανε Τουρκους φαντάρους στο παλάτι του Εμίρη όταν πήγαν να τον καθαιρέσουν
Και μάλιστα μπορεί να τα βρει μπροστά της με Τουρκους ή Πακιστανούς πιλότους!
Η ΠΑ οφείλει να δει ολιστικά όλη την περιοχή
Αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και βομβαρδισμό του Καταρ
Τουλάχιστον πρέπει να υπάρχει η απειλή και αυτό να είναι πιστευτό
Χρειάζεται μακρύ χέρι γιατί πια το παιχνίδι αφορά όλη την περιφέρεια και όχι μόνο το Αιγαίο Οποιος το σκέφτεται έτσι έχει χάσει από τα αποδυτήρια
Καλό θα ήταν να αποκτήσει Α330 από την αγορά τώρα που οι τιμές είναι στο πάτωμα και να τα κάνει τανκερ Ταυτόχρονα πρέπει να αρχίσει να μιλάει και για αυτά με την Ισραηλινή αεροπορία και να εκπαιδεύεται σε πτήσεις από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό
Με το καλό να τα πάρουν!
Προσωπικά τους το εύχομαι ολόψυχα!
Θα είναι και πιο εύκολο έτσι να πιέσουμε, απαιτήσουμε, δικαιολογήσουμε την αγορά ακόμα 22 RAFALE, να φτάσουμε τα 40 αεροσκάφη.
Να έχει και λίγο «ενδιαφέρον» για τους πιλότους μας.
Χρόνια πολλά σε όλους! Υγεία ειρήνη ευτυχία!
Αν πάρουν tranche1 και προσπαθήσουν να κάνουν αναβαθμίσεις με εγχώρια σύστημα; πχ ραντάρ κ.α.
Χρόνια πολλά σε όλους!
Θα μπορούσε να πει κάποιος, ό’τι από τη στιγμή που δεν φοβάται η Τουρκία επιθετική ενέργεια της Ελλάδας δεν έχει λόγο να ανησυχεί για πρόσκαιρη απώλεια της αεροπορικής υπεροχής πάνω από το Αιγαίο. Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου κάνει και με τα υπάρχοντα μέσα.
Ίσως θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει τα F-16 της με κάποιο εγχώριας σχεδίασης ραντάρ τύπου AESA και θα πορευτεί με αυτά μέχρι να γίνει επιχειρησιακό το T-FX.
Καλη χρονια με υγεια σε ολους . Το αρθρο αναφερει οτι τα eurofighter 1 δεν ειναι στο ιδιο επιπεδο με τα ραφαλ f3 και φ4, και αρα εχουν μειονεκτημα. Το θεμα ομως ειναι ποσο καλυτερα ειναι απο τα φαντομ-4 , η ακομα και απο τα φ-16 block 30 40 η και 50. Σιγουρα τα ραφαλ δινουν ποιοτικη υπεροχη. Αλλα και η ποσοτητα εχει τη δικη της ποιοτητα. Κακα τα ψεμματα ειναι αεροσκαφος 4 γενιας με 15 μονο χρονια υπηρεσια στην πλατη του. Απο τα ραφαλ φ3r υστερει, αλλα αυτα ειναι μολις 18.
Οποτε η απαντηση στο ερωτημα αν τα ματσαρουν ειναι καταρχας σε τι τιμη μπορουν να τα παρουν, και ποσα. Αν παρουν 100 αεροσκαφη που υπαρχουν διαθεσιμα προς πχ 25-30 εκατομυρια το ενα, τοτε οχι απλα μας ματσαρουν αλλα μας δημιουργουν μεγαλο προβλημα.
Και φυσικα υπαρχουν κι αλλα 150 επιπεδου 2 που κι αυτα σε 4-5 χρονια θα αρχησουν να αποσυρονται. Γενικα τα γιουροφαιτερ ειναι τριπλασια σε αριθμο απο τα ραφαλ με οτι αυτο μπορει να σημαινει στη δυνατοτητα αγορας μεταχειρισμενων σε πολυ καλη τιμη.
F-35 θα πάρει η Τουρκία, μόλις αποκατασταθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, κάτι που έχει δηλώσει σε διάφορα επίπεδα ικανό μέρος από στελέχη της ερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης.
Και τότε θα είναι ρουά ματ των Τούρκων, γιατί σε ελάχιστο χρόνο θα πάρουν F-35, από αυτά που έχουν ήδη παραχθεί για την τουρκική αεροπορία.
Λέτε τυχαία έτρεξε η ΠΑ και ζήτησε εσπευσμένα F-35? Ευτυχώς οι επιτελείς βλέπουν τι συμβαίνει και τι έρχεται.
Εμείς περιμένουμε αλληλεγγύη και εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από τους Ευρωπαίους όταν πάμε και αγοράζουμε 80% τουλάχιστον αμερικανικά όπλα;
Οι Έλληνες έχουμε την τάση να κοιτάμε τα πάντα από τη δική μας πλευρά και να περιμένουμε όλους σαν πασάδες να μας κάνουν τα χατίρια.
Αυτό ισχύει σε πολλά επίπεδα και για τη Γερμανία και για τη Ρωσία που είχαμε και έχουμε συμμαχήσει με τον πιο μεγάλο εχθρό της και εμείς περιμένουμε να μας στρώνουν λουλούδια σαν ευχαριστώ…
Η ουσία είναι πως είμαστε χώρα της ΕΕ, όχι πολιτεία των ΗΠΑ.
Και είμαστε από εκείνες τις χώρες της ΕΕ που έχουν μεγάλες αμυντικές ανάγκες αν και μικρή σε μέγεθος. Λόγο των αυξημένων αναγκών μας όμως πρέπει να πρωτοστατούμε σε ευρωπαικά προγράμματα σε σχεδίαση και παραγωγή έστω και 1%, όσο μπορούμε. Nα πάρουμε μαζί με τους Γάλλους και άλλες χώρες με αυξημένες αμυντικές δαπάνες όπως η Πολωνία την πρωτοβουλία. Λέτε αν το ΠΝ έθετε σε ευρωπαικές χώρες ότι σκοπεύει να αποκτήσει 10 φρεγάτες εν ευθέτω χρόνο δε θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα consortium? Mε Κύπρο άλλη 1-2, με Βουλγαρία, με Ρουμανία, Πολωνία κτλ.
Και αν είμαστε συμμέτοχοι τα οφέλη θα είναι τεράστια και πολλαπλά, ένα από τα οποία θα είναι το μπλοκάρισμα των όπλων αυτών σε όποια πιθανή εξαγωγή τους στην Τουρκία ή σε όποια άλλη χώρα νιώθουμε πως απειλεί τα εθνικά μας συμφέροντα.
Αλλά εδώ έχουμε μια γενιά πολιτικών και κυρίως στρατιωτικών και εκπροσώπων του τύπου που έχουν μεγαλώσει (υποστεί πλύση εγκεφάλου θα έλεγα καλύτερα) από το αμερικανικό πολιτικόστρατιωτικό και βιομηχανικό κατεστημένο. Οπότε θα αγοράζουμε οτιδήποτε Made in USA σαν να είμαστε στο 1960…
Καλή χρονιά! Η ελληνική ΠΑ σε λίγα χρόνια θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της F16V, Rafale και F35. Θα είμαστε η μοναδική (!) χώρα στον κόσμο με τον συνδυασμό F35-Rafale. Ότι και να αγοράσει η Τουρκία δεν πρόκειται ποιοτικά να φτάσει την ελληνική ΠΑ. Μακάρι να πετούσαν οι Τούρκοι τα λεφτά (που δεν έχουν) για Eurofigther! Αυτό θα τους απομάκρυνε ακόμη περισσότερο από το F35 λόγω κόστους. Πάντως τα επόμενα βήματα της ΠΑ θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του οπλοστασίου της με νέα όπλα. Ίσως θα άξιζε να ερευνήσουμε την δυνατότητα πιστοποίησης του Meteor στα F16V. Ήδη η Βρετανία θα προχωρήσει στην πιστοποίησή του για τα F35. Αν μπορούσαμε να εξοπλίσουμε και τους 3 τύπους (F16V, Rafale, F35) με Meteor ίσως θα άξιζε να επενδύσουμε στην αγορά ενός σημαντικού αριθμού βλημάτων (200-300) μελλοντικά με ρήτρα την μη αποδέσμευσή του όπλου στην Τουρκία. Επίσης οι Βρετανοί σκέφτονται το ενδεχόμενο να πιστοποιήσουν μελλοντικά τον StormShadow(Scalp-EG) στο F35. Νομίζω έχει και αυτό τη σημασία του. Το θέμα είναι αν θα μπορεί η Τουρκία σε περίπτωση αγοράς των Eurofigther να τα εξοπλίσει με StormShadow(Scalp-EG). Εκεί θα φανεί και ο πραγματικός ρόλος της Γαλλίας η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν πρόθυμη να προμηθεύσει την Τουρκία με το Α/Α σύστημα μεγάλου βεληνεκούς Aster30 SAMP/T. Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι κανέναν οπότε καλό είναι να μην κλείνουμε καμία πόρτα…
Έστω λοιπόν ότι η Τουρκία προμηθεύεται Eurofigther και η Ελλάδα F35. Υπάρχει περίπτωση έστω και μία στο εκατομμύριο ένα τουρκικό μαχητικό Eurofigther να καταρρίψει ποτέ ένα ελληνικό F35??? Ακόμη και αν είχε τη δυνατότητα να το κάνει, πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο??? Σκεφτείτε μόνο τι θα αντιδράσεις θα πυροδοτούσε μια τέτοια ενέργεια από τις ΗΠΑ (και όχι μόνο) και ποιες θα ήταν οι συνέπειες… Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ένα πρόγραμμα (F35) με κόστος πολύ πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και πολλούς συμβαλλόμενους-ενδιαφερόμενους.
Καλή χρονιά σε όλους.Δεν ξέρω τι θα διαλέξουν να πάρουν οι Τούρκοι αλλά ειμαι σίγουρος ότι θα πάρουν.Δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να έχει πλεονέκτημα.Το ίδιο έκαναν και όταν πήραμε τα υποβρύχια αμέσως παρήγγειλαν 6. Εμείς είμαστε δυστυχώς που δεν απανταμε στις διάφορες κινήσεις που κάνει η Τουρκία π.χ. Bora, yildirim,συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κλπ.
Όπως ανακοίνωσε η TAI (Turkish Aerospace Industries), η οποία αναπτύσσει το αεροσκάφος, το υπό ανάπτυξη εκπαιδευτικό-ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος Hürjet θα ενσωματώνει τελικά τον αμερικανικό κινητήρα F-404 της General Electric και όχι τον ευρωπαϊκό EJ-200. Ο EJ-200 εξοπλίζει τα Eurofighter, ενώ ο F-404 τα F/A-18 και το νοτιοκορεατικό T-50 Golden Eagle. Το πρόγραμμα Hürjet,το οποίο βρίσκεται σε φάση αναλυτικής σχεδίασης, έχει ως στόχο την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών T-38M Talon, από το 2025 και μετά.
Αν ενδιαφέρονταν για τυφώνες γιατί δεν επέλεξαν και τον ίδιο κινητήρα τον ευρωπαικό (για ομοιοτυπια) και τελικά πάνε σε αμερικάνικο?
Το επόμενο μαχητικό των τόυρκων θα είναι το hurjet, (απο το 2025) που θα εχει ακριβώς τα συστήματα που βάζουν τώρα οι τούρκοι στα 30άρια που εκσυχρονίζουν (τουρικο aesa και υπολογιστη).
Αν φτιάξουν 70-80 hurjet και 70-80 μεγαλα drone akinci, θα έχουν 150 νέους φορείς atmaca και som, σε μια 10ετια το πολυ, γιατι να ξοδευτούν να πάρουν ένα μαχητικό που δεν είναι και 5ης γεννιάς (ασχετα αν ειναι κορυφαίο εναέριας υπεροχης στην εκδοση trance3) με σκοπο να το αντιγράψουν.
Πηραν S 400 να καλυψουν την ανυπαρκτη αερααμυνα τους απο εμας, θα πάρουν περισσότερους αργότερα, τους αντιγραφουν για να φτιάξουν και τους δικους τους
(και γι αυτό τους πήραν), αρα θεωρουν (και μαλλον ορθως) πως εχουν εν μερει καλύψει τα νώτα τους.
Το βασικότερο πλέον για εμάς είναι να βελτιώσουμε την αντιπυραυλικη αεράμυνα μας ωστε να αποτρέψει όλο αυτό το στόλο απο hurjet, akinci, F-16 ccip (350-400 ίσως σύνολο) να ρίχνουν som και atmaca αλλα και toyw βαλλιστικους yildrim επίσης.
Οταν εγινε η αναβάθμιση των f16 τους σε ccip είχαν σαν πρόβλεψη και την πιστοποίηση των meteor! Φυσικα και δεν θα τον πάρουν πλέον οταν πριν πολλα χρονια τα σκεφτόταν αυτά ήταν το χαιδεμένο παιδι της δυσης.
Σημαντικοτερα τα οπλα απο τους φορεις τους λοιπον και μην εκπλαγούμε καθόλου αν δούμε στα block30 τους, που πλεον έχουν τουρκικό υπολογιστή, κανέναν κινέζικο bvr τεραστιας εμβέλειας σαν τον PL-15 που θα τον παρουν μεσω πακισταν, αφου ηδη θα τον εχει τον jf-17 block3.
Εξαρτάται από το πως θα συνδεθούν οι κυρώσεις των Αμερικανών σχετικά με τους S-400 και τις υποχρεώσεις των Νατοϊκών εταίρων. Εάν τις επιβάλλουν δίνοντας έμφαση στην αντισυμμαχική συμπεριφορά της Τουρκίας και όχι απλώς στην παραβίαση ενός δικού τους νόμου, πιθανολογώ πως θα είναι δύσκολο να το παραβλέψουν τουλάχιστον οι Άγγλοι και μάλλον ειναι λιγουλάκι βαρειά απόφαση για τις Ισπανία και Ιταλία το να πάνε ανοιχτά κόντρα σε μια τέτοια πολιτική.
Εάν όχι, τότε κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται. Στο κάτω κάτω, ίσως να είναι και η μόνη ρεαλιστική επιλογή που έχουν οι Τούρκοι. Αυτά που λέγονται για Ρωσικά αεροπλάνα είναι αυτοκτονικά για τους αγαπητούς γείτονες.
Το τι θα κάνει η τουρκία αφορά την τουρκία. Σε ότι αφορά εμάς αυτή την υπεροπλία στον αέρα θα την αξιοποιήσουμε όπως πρέπει; Ή θα περιχαρακωθούμε από πίσω της κερδίζοντας μερικά χρόνια και αναμένοντας πότε θα ανατραπεί το υπέρ μας αποτέλεσμα; Θα δείξουμε έμπρακτα τη δύναμη μας όπως έγινε στην πρώτη έξοδο του όρουτς ρέις; Ή θα περιοριζόμαστε σε εκ του μακρώθεν παρακολούθηση, διπλωματικά διαβήματα και αναμονή κυρώσεων από ΕΕ όπως έγινε στη συνέχεια; Μια ατέρμονη αναμονή για κυρώσεις που δε θα επιβληθούν ποτέ και το πολύ να οδηγήσει στο τραπέζι της μοιρασιάς της ελληνικής ΑΟΖ.
Η πένα είναι ισχυρότερη από το ξίφος και οι υπογραφές ή υποσχέσεις της Ελλάδας προς τις χώρες που την “συμβουλεύουν” τι πρέπει να κάνει είναι ισχυρότερες από τα ραφάλ. Με την υπεροπλία της η Ελλάδα πρέπει να επιβάλει δυναμικά τετελεσμένα επί του πεδίου που να ακυρώνουν τα τουρκικά. Άλλωστε εμείς έχουμε και το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, θέλουμε απλά να υπερασπιστούμε τα δικά μας και όχι να εισβάλουμε κάπου.
Το άρθρο τα βλέπει όλα τα ενδεχόμενα από την θετική για εμάς (αρνητική για τους γείτονες) αντιμετώπιση. Ας κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου:
Σενάριο Νο1.
Με την αλλαγή προεδρίας στης ΗΠΑ,η Τουρκία κάνει κίνηση ματ, πουλάει τους S400 στο Αζερμπαιτζάν και επανέρχεται στο F-35. (θα ήθελα άρθρο για το πως μπορεί να επανέλθει η Τουρκία στο JSF).
Σενάριο Νο2
Το Κατάρ λόγω της εξαιρετικής σχέσης που έχει με την Τουρκία παραχωρεί έναν αριθμό 12-18 Eurofighter Tranche 3. Για ποιό λόγο το θεωρείται δύσκολο ? Μέχρι χθες είχε μόλις 12 Mirage 2000-5 και ξαφνικά θα έχει 36 Rafale, 24 Eurofighter και 36 F-15Q. Και αν ενεργοποιήσει την option και τα κάνει 72 δεν βλέπω καμία δυσκολία να παραχωρεί μια μοίρα Eurofighter.
Σενάριο Νο3
Απόκτηση μεταχειρισμένων Eurofighter Tranche 1 από Γερμανία,Ιταλία, Μ. Βρετανία. Το θεωρώ αρκετά πιθανό, όσο για την ευρωπαική αλληλεγγύη με πιάνουν τα γέλια. Όταν στον πολίτη αυτών των χωρών παρουσιαστεί η κίνηση ότι βγάζουμε χρήματα από το υστερημά σας και τα Eurofighter Tranche 1 στην 15ετια δεν πάνε για scrap, συν ότι θα αρμέγουμε τους Τούρκους με αναβαθμίσεις,συντηρήσεις, συν ότι η Ελλάδα των δανείων πήρε Rafale, ελάτε μετά να μου πείτε για ευρωπαική αλληλεγγύη.
Από τα 3 σενάρια θεωρώ πιό πιθανό το τελευταίο. Δεν τα σπάμε με Ρωσία, ενισχύουμε σχέσεις με Ευρώπη και παίρνουμε μαχητικά στον ίδιο χρόνο. Κάνουν και μια μίνι αναβάθμιση στα Tranche 1 ίσα ίσα για να παίρνουν AIM-120D ή Metor και καθάρισαν.
Έχω την εντύπωση ότι με 245 F-16 και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί η Τουρκία πάσχει από το ίδιο πρόβλημα που έχει και η ΠΑ. Έχει επενδύσει στα F-16 και οποιαδήποτε αγορά νέου αεροσκάφους θα πρέπει να γίνει σε μεγάλες ποσότητες ώστε να δικαιολογήσει το κόστος. Το ίδιο ισχύει και για εμάς με τα Rafale όποτε κάποια στιγμή θα αγοραστούν περισσότερα.
Αυτό σημαίνει ότι αν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε αγορές EF-2000 τότε θα χρειαστεί να επενδύσει σε αυτό το οπλικο σύστημα και να το αγοράσει σε ικανούς αριθμούς στο μέλλον. Λόγω του κόστους αλλά και της μεγάλης επένδυσης που έχει γίνει στα F-16 δεν μπορώ να δω πως οι Τούρκοι θα μπορέσουν να προχωρήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Κατά την γνώμη μου η Τουρκία έχει δύο βασικές επιλογές. Μπορεί να εκσυγχρονίσει τα F-16 με κάποια συμπληρωματική αγορά F-16B70 και να πάει στην συνέχεια στο F-35. Για να γίνει αυτό απαιτείται ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δεύτερη επιλογή είναι μια συνέχεια της σημερινής κατάστασης όπου θα παραμείνει με τα F-16 που διαθέτει μέχρι το 2025-2030 όπου θα προχωρήσει σε αγορά νέου αεροσκάφους προς αντικατάσταση τους. Εκεί ή θα προχωρήσει σε ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ (άρα πάμε στο πρώτο σενάριο) ή θα κινηθεί εκτός της Αμερικανικής αγοράς. Σε ένα τέτοιο σενάριο η αγορά των EF-2000 έχει νόημα αλλά δεν θα μιλάμε πλέον για 20-30 αεροσκάφη αλλά 150+ όποτε τα οικονομικά μεγέθη γίνονται δυσβάσταχτα.
Προσωπικά πιστεύω ότι θα προχωρήσουν σε ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ απλά θα πάρει πολύ χρόνο τον οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε ώστε να προχωρήσουμε σε ανανέωση του στόλου και σε συμπληρωματική αγορά Rafale προς αντικατάσταση των F-4E πριν περάσουμε στο F-35.
Έχοντας διαβάσει αρκετά σχόλια σημειώνω τα εξής:
Κοντολογίς: να αντιμετωπίσουμε τους Ισπανούς ως κανονικούς αντιπάλους σε κάθε τομέα, αρχόμενοι από τις Πληροφορίες και την Αντικατασκοπία, τους Ιταλούς, συναλλακτικά και προσεκτικά και τους Βρετανούς ισορροπιστικά.
Εκτιμώ ότι αν γίνει η αναφερομένη προμήθεια θα είναι μόνον για να αποκατασταθεί το τρωθέν γόητρο της ΤΗΚ, χωρίς ουσιαστική σημασία για την ισχύ της. Εκτός αν αποτελέσει αντάλλαγμα για ευρύτερη συνεργασία (TFX), κάτι σαν τα Ticonedronga των MMSC. Ελάχιστες οι πιθανότητες: το μέλλον της ΤΗΚ, αν δεν γυρίσουν στο μαντρί, είναι κινέζικο. Αλλά και να γυρίσουν θα χάσουν 10 χρόνια, με την ΠΑ να αλωνίζει στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο. Όσο για τους φίλους που λένε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε την ισχύ μας προτείνω αναπαυτικό καναπέ, πατατάκια και καλή απόλαυση. Άλλωστε η ανάρτηση της Πτήσης το προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς. Το κακό είναι ότι σε αυτή την περίπτωση οι γείτονες μάλλον θα λουφάξουν αντί να βγουν να παίξουμε.
Το άρθρο καταλήγει σε ένα υπεραισιόδοξο συμπέρασμα. Ναί, και η Γερμανία και η Ισπανία είναι ικανές να παραδώσουν μεταχειρισμένα Eurofighter στην Τουρκία. Ακόμα περισσότερο πιθανή χορηγός Typhoon στην Τουρκία είναι η Μ. Βρετανία. Η Τουρκία, χώρα των G-20, αφού αγοράσει τα μαχητικά θα μπορούσε κάλλιστα να τα αναβαθμίσει σεTrance-3. Κατά γενική ομολογία το Eurofighter-Typoon Trance-3 είναι ανώτερο των Rafale-C-F3R : σε ώθηση κινητήρων (ταχύτητα, βαθμός ανόδου, επιτάχυνση, διατ. ρυθμός στροφής είναι υπέρ του Typhoon), σε εμβέλεια του ραντάρ, στην μέγιστη αξιοποίηση της εμβέλειας των πυραύλων Meteor, στο γεγονός οτι οι Meteor πάνω στο Eurofighter έχουν μικρότερη επίπτωση στον αεροδυναμικό συντελεστή και στο λόγο ώσης προς βάρος ( μιλάμε για τον ίδιο αριθμό πυραύλων ) σε συγκριση με την τοποθέτησή τους στα Rafale. Και κάτι που πολλοί περνούν αψήφηστα είναι η δυνατότητα της περιστρεφόμενης κεραίας AESA στην BVR εμπλοκή και στην εξάντληση της κινητικής ενέργειας των επερχόμενων πυραύλων ενώ διατηρείται ο εγκλωβισμός και η στοχοποίηση των εχθρικών αεροσκαφών παρά την εκτέλεση ελιγμών. Σε περίπτωση που η Τουρκία αντιδράσει απέναντι στα Rafale αποκτώντας είτε Eurofighter-Typhoon, είτε τη λύση Su-57/S-70, είτε τη λύση Su-35S/MiG-35 η ήδη δρομολογημένη απόκτηση απ’ την Π.Α. των F-35 (18-24) θα μας δώσει την επιδιωκόμενη ασφάλεια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Οσο υπαρχει Ισραηλ yok F35.
Ασχετα απο τις σχεσεις τους αν ξαναγινουν καλες η οχι.
Οι Ισραηλιτες εχουν μαθει να βλεπουν μπροστα και γνωριζουν οτι εμπιστοσυνη ποτε δεν μπορεις να εχεις στην Τουρκια οποτε F35 ποτε δεν θα δει.
Το Ισραηλιτικο lobby στην Αμερικη ειναι πανίσχυρο.
Ο απερχομενος γιουσουφακι ηθελε να τα δωσει τα F35 ασχετα απο S400 αλλα αναγκαστηκε να κανει και αυτος πισω
Έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι συνομιλητές φαντάζονται την Τουρκία με τον Erdoğan στο τιμόνι για πάντα. Τι θα συμβεί όμως όταν ο πολυχρονεμένος φύγει από το κάδρο αύριο μεθαύριο και στη θέση του αναλάβει κάποιος που θα είναι πιο Δυτικό-τροπος και δείχνει πιο ήπιος σε ΗΠΑ & ΕΕ;
Εάν υπάρχει μία μερίδα της Δύσης (πχ ΗΠΑ, Αυστρία, Γαλλία, Ισραήλ κλπ) που δείχνει σήμερα δυσφορία με την Τουρκία, είναι διότι έχει πρόβλημα με την “Τουρκία του Erdoğan” – όχι με την “Τουρκία” γενικώς. Και κάτι μου λέει πως όταν ο πολυαγαπημένος μας βγει από τη μέση – κι εφόσον αναλάβει μία νέα φυσιογνωμία που δεν προκαλεί τα αμυντικά αντανακλαστικά της Δύσης – η Τουρκία θα ξαναγίνει το καλό παιδί…
…με λίγα λόγια, η ρέντα που έχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια & οι συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί (ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Αυστρία, τμήμα της ΕΕ κλπ), εκτιμώνται και αξιοποιούνται στο μέγιστο μεν, αλλά ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού πως ίσως σε 2, 3, 5 ή 10 χρόνια το διπλωματικό πεδίο να είναι εντελώς διαφορετικό και η Τουρκία να έχει ανακτήσει προνόμια
Το οποιοδήποτε άγχος για απάντηση δεν το έχει ποτέ ο επιτιθέμενος/αυτοί, μόνο ο αμυνόμενος/εμείς.
Ακόμα και 80 Rafale να πάρουμε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην τουρκία είναι ότι δεν θα μπορεί να μας πιέσει στρατιωτικά , τίποτα άλλο. Δεν απειλείται….
Ίσως είναι λογικό να ξεπεράσουν τα 4ης γενιάς και να πάνε στα 5ης (όπου βρούν……). Το ίδιο και για εμάς, ίσως με πρόσθετα Rafale θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τα 5ης γενιάς και να πάμε παραπέρα.
This is such a bias Article, I’m using an anounimus account because I’m one of the sources used in a few articles on this very website.
This is a bias article because it wants to picture Italy as an enemy to Greece, without mentioning that Italy has no interest in helping Turkey, especially seeing the recent escalation in tension between Italy and Turkey in the Eastern Mediterranean and in Lybia.
This article also forgets to mention that for many months an Italian P-72A patrol aicraft has been stationed on the Greek Mainland to patrol Greece sea borders.
It also forgets to mentions that Italy participated in maritime excercise with France, Greece and Cyprus.
Also, Greece would gain a lot from a partnership with Italy, because as recent history showed, Italy is ready to give out for free old and modern weapon systems (see the Centauro B1, ARX160 etc etc) and sell top of the line systems at a low cost (see the FREMM to Egypt)
Translated with google translate from english to Greek)
Πιστευω πραγματικά ότι αν η Τουρκία θελήσει να σκουπίσει τα Eurofighter θα μπορεί να το κάνει. Αλλα δεν το θέλει γιατι δεν τα χρειάζεται. Δεν υπάρχει αυτή η απειλή για την χώρα που να δικαιολογεί την αγορά τέτοιων συστημάτων σήμερα!
Πιστεύω επίσης ότι η αγορά των F35 δεν την σταμάτησαν οι ΗΠΑ αλλά ο ίδιος ο Ερτογαν με σκοπό να χρηματοδοτήσει με μεγαλύτερη ευχέρεια τα τοπικά προγράμματα και κυρίως αυτά που αφορούν νεες τεχνολογίες που ακομη και για την Δύση δεν έχουν φτάσει στο απόγειο της τεχνολογικής ωριμότητας. (drones, πυραυλική τεχνολογία, radar νιτριδίου του γαλλίου, laser)
Η αγορά των S400 έδωσε στην Τουρκία πλεονεκτήματα και αληθοφανείς προφάσεις.
Κατάφερέ να αναπληρώσει ένα σημαντικό κενό στην αεράμυνά της με ένα ομολογουμένως κορυφαίο σύστημα – Εδωσε σε συνεννόηση με το Τραμπ την δυνατότητα στην Αμερική μα τους αποβάλλει από το πρόγραμμα των F35 χωρις οι ίδιοι να χρειάζεται να ισχυριστούν ότι δεν δυνατε να συνεχίσουν.
Ο Ερτογαν σωστά διέγνωσε ότι η επιλογή 100 και πλέον F35 θα αποστράγγιζε με πολλές δεκάδες δις $ την πολεμική βιομηχανία της χώρας αλλα κυρίως θα την αγκίστρωνε στην απόλυτη επιρροή των ΗΠΑ για πολλές δεκαετίες. Ακόμη και χώρες όπως η Ν. Κορέα, Αυστραλία με πολλαπλάσιο ΑΕΠ και δαπάνες άμυνας δεν τόλμησαν τον αριθμό f35 που παρήγγειλε η Τουρκία. (από την άλλη, ολες οι χώρες που μπήκαν στο πρόγραμμα εχουν θέσει ως απειλή για την εθνική τους ασφάλεια την Ρωσία ή Κίνα καθώς και χώρες με πρόσβαση σε πυρηνική τεχνολογία.)
Οι S400 λοιπόν δώσανε την αφορμή στην Τουρκία να απεμπλακει από τονΑμερικάνικο εναγκαλισμό και να απελευθερώσει δις δαπανών για εγχώρια προγράμματα που ηταν πιο αναγκαια για την χώρα και τις φιλοδοξίες της για παγκόσμια επίδειξη ισχύος.
Ισως ο Ερτογαν να γνώριζε ότι το οικονομικό μοντέλο που ακολουθούσε δεν μπορουσε πλέον να υποστηρίξει τέτοιου είδους φαραωνικές αγορές που θα φαλκίδευέ το όνειρο του να αντικαταστήσει τον Kemal στην συνείδηση των Τούρκων.
Ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ίσως το πιο σημαντικό, είναι η μεταβίβαση σχετικής τεχνογνωσίας. Δεν θέλουν απλά να αγοράσουν αλλά σταδιακά να φτιάχνουν τα δικά τους κύρια οπλικά συστήματα (τάνκς, φρεγάτες κλπ).
Θα αγόραζαν Eurofighter αν μπορούσαν π.χ. να συναρμολογούν τον κινητήρα EJ200 αλλά και να τους παραχωρηθεί η σχετική τεχνογνωσία (σχέδια, άδεια κλπ) για να επενδύσουν στην εξέλιξη του. Δεν νομίζω ότι οι Ισπανοί, Γερμανοί κλπ είναι έτοιμοι να κάνουν ένα τέτοιο βήμα. Ούτε οι Κορεάτες δίνουν εύκολα άδεια για κινητήρες (π.χ. ελικόπτερα, πυροβόλα κλπ). Οπότε το πρόβλημα για την Τουρκία δεν είναι απλά να πληρώσει και να αγοράσει, που μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν της παραχωρούν εύκολα τεχνολογία αιχμής γιατί δεν την εμπιστεύονται.
Καλή χρονιά! Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία περί της μη αλληλεγγύης των έταιρων ευρωπαικών χωρών. Μετά απο τέτοιο στραπάτσο που έχουμε φάει τόσα χρόνια στην ΕΕ απορώ πως ελπίζετε σε πιθανή υποστήριξη με μη πώληση ευρωπαικών όπλων στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν άλλαξε ποτε την στάση της έναντι της Ελλάδος μεταπολιτευτικά. Ήταν ΠΑΝΤΑ επιθετική. Τι μας κάνει τώρα να πιστέψουμε πως Γερμανία και Ισπανία δεν θα τις υποστηρίξουν και δεν θα δώσουν αεροσκάφη. Πόσο μάλλον η Μεγάλη Βρετανία που δεν έχει καν την ηθική υποχρέωση της αλληλεγγύης αφού πλεόν είναι εκτός ΕΕ.
Αν ήθελαν Γερμανοί, Ισπανοί να είναι αλληλέγγυοι δεν θα έδιναν άδειες ούτε για το ANADOLU ούτε για τα υποβρύχια. Το επιχείρημα που λέτε ότι τα Eurofigher είναι επιθετικά και θα χρησιμοποιούνταν ξεκάθαρα έναντι ενός κράτους μέλους της ΕΕ είναι έωλο. Το Anadolu είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ επιθετικό οπλικό σύστημα όπως και το υποβρύχιο θεωρείται επιθετικό όπλο.
Μη χρυσώνετε πλέον το χάπι της ΕΕ και της ψευτοαλληλεγγύης. Είμαστε μόνοι μας σε όλα.
Έτσι πρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον και έτσι πρέπει και εμείς να ξεκινήσουμε να έχουμε αυτόνομη αμυντική βιομηχανία και να μην είμαστε πελατάκια του κάθε Άγγλου, Γάλλου, Πορτογάλλου…
Η απόκτηση των Ελληνικών Rafale ήταν μια αμιγώς πολιτική απόφαση, με την ΠΑ να δίνει την συγκατάθεσή της. Μην το παρουσιάζετε σαν να ήταν μια πρόταση της ΠΑ και η πολιτική ηγεσία να ανταποκρίθηκε…